Σταθακοπούλειο Κληροδότημα… Ένα τεράστιας σημασίας κοινωνικό έργο που παραμένει αναξιοποίητο

Η χρήση του Σταθακοπούλειου κληροδοτήματος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και η διαμόρφωση τεσσάρων δομών (ψυχικής υγείας-αυτισμού-πολλαπλών αναπηριών-νοητικής υστέρησης) στους χώρους του αποτέλεσε μεγαλόπνοο όραμα για το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα της περιοχής. Θα αναδεικνύονταν σε κοινωνικά έργα με ξεχωριστή σημασία για τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο για την Αχαΐα αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η αρχή έγινε με την θεμελίωση του κτιρίου ημερήσιας φροντίδας-στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα άτομα με νοητική υστέρηση του Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΕΣ». Δυστυχώς λόγω αδράνειας των Δημοτικών Αρχών η δομή παραμένει ανενεργή αδυνατώντας να συμβάλει στην ομαλότερη ένταξη, την προστασία από την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία.

Την δεδομένη στιγμή και αφού έχουν διορθωθεί όλα τα λάθη του παρελθόντος ο Δήμος Πατρέων, μέσω των υπηρεσιών του, πρέπει άμεσα να παραλάβει το έργο που έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και ακολουθώντας τις απαραίτητες διαδικασίες να παραδώσει σύντομα το κτίριο στον Σύλλογο προς λειτουργία καθώς οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Τελική επιδίωξη όμως είναι η αξιοποίηση του κληροδοτήματος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα στις πιο βαριές κατηγορίες αναπηρίας, όπως άτομα με πολλαπλή αναπηρία, αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down κτλ.

Η δομή που θα φιλοξενήσει άτομα με πολλαπλές αναπηρίες διεκδικήθηκε και εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει ανεγερθεί στην Παραλία Πατρών και αναμένεται να παραδοθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για να λειτουργήσει. Για την οικοδόμηση κτιρίου που θα στεγάσει υπηρεσίες για τον αυτισμό ήδη ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την ψυχική υγεία πρέπει να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των φορέων ψυχικής υγείας.

Το Κληροδότημα Σταθακόπουλου πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την δημιουργία και λειτουργία των υπόλοιπων δομών με βάση τη βούληση του διαθέτη και τις πολύχρονες προσπάθειες του αναπηρικού κινήματος ενώ και ο περιβάλλοντας χώρος που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και εγκατάλειψης οχημάτων πρέπει να διαμορφωθεί σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για τις δομές. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν στοχεύουν στην άσκηση πολιτικής αλλά αγωνίζονται για την κοινωνική ένταξη και αυτόνομη διαβίωση. Οι φορείς έχουν αποδείξει ότι με συμπόρευση και αλληλεγγύη διαθέτουν τις ικανότητες να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Ο αγώνας θα πρέπει είναι διαρκής και στοχευμένος μέχρι το κληροδότημα Σταθακόπουλου και τα περιουσιακά στοιχεία του να αξιοποιηθούν πλήρως προς όφελος της λειτουργίας των δομών.

Αντώνης Χαροκόπος
Γ’ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)