Κυβέρνηση: Μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων – Ικανοποίηση για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για τη μεγαλυτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, μεγαλυτερη και από το 2007.  Θα νομοθετήσουμε σήμερα στη Βουλή με τροπολογία άμεσα μέτρα, προσέθεσε .

Η τροπολογία δημιουργεί ενα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα και για ετοιμόρροπα κτίρια.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση) και ρυθμίζει μια συνοπτική διαδικασια από επιθεωρητές δόμησης και δυνατότητα ένστασης σε 15 ημερες απευθείας στο ΣτΕ. «Δεν υπαρχουν διοικητικές ενστάσεις» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε τη νομοθεσία μεταβατική ωσότου φτιαχτούν περιφερειακά κι τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Μετρα: ενίσχυση πρασίνου τομέα , δίνεται δυνατότητα στην αποκεντρωμένη να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135,000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

Η τροπολογία αναφέρεται στα αυθαίρετα πχ της Μακρονήσου, τα οποία θα κατεδαφιστούν με απευθείας απόφαση του υπουργού. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα είναι 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες στην Περιφέρεια Αττικής.

«Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία, και θα είναι αυξημένα πάνω από 100%.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης:

«Την επομένη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί.

Είναι ένα δεύτερο μήνυμα η σημερινή συνύντευξη, το πρώτο ήταν η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων. Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται σήμερα τροπολογία που θα άπλουστεύει διαδικασίες, οι κάτοικοι με λιγότερα έγγραφα κσι πιο σύντομα θα μπορούν να πάρουν αποζημίωσεις.

Σύμωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία παίρνουν αποζημιώσεις μόνο για κυρία κατοικία. Με την τροπολογία που φέρνουμε, θα πάρει και η δεύτερευουσα κατοικία.

Εξομοιώνουμε τον συντελεστή δόμησης και για περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα με τα κόκκινα.  Όχι συμψηφισμός επιδομάτων και αποζημίωσεων με άλλες υποχρεώσεις πληγέντων στην εφορία.

Νιώθω εκπληξη και δυσαρέσκεια, δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην αυθαίρετη δόμηση.

Αυτή η κατάσταση που επιταχύνθηκε από μνημόνια και λιτότητα σε συνδυασμό με ακραίες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής προστασίας».

Σωκράτης Φάμελλος:

«Παίρνουμε μέτρα ώστε κανεις πολίτης να μη ξαναχάσει τη ζωή του σε παράνομη μάντρα ή σε ρέμα. Οι δασικοί χάρτες είναι για εμάς βασικό πεδίο πρόληψης.

Για το Μάτι: Περιοχές όπου βρέθηκαν πολλές σοροί, απαγορευόταν πρώτη και δεύτερη κατοικία. Η παράκτια περιοχή είναι δασική κατεχόμενη έκταση, η υπόθεση είναι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο».