Βοηθά η υγιεινή διατροφή την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ψωρίασης;

Βοηθά η υγιεινή διατροφή την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ψωρίασης; Έρευνες στη Γαλλία λένε ότι όσο πιο κοντά ένα άτομο βρίσκεται στην ισορροπημένη «μεσογειακή» διατροφή, τόσο λιγότερο επαχθή είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Αυτό ήταν αλήθεια ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής ήταν παχύσαρκος, σημειώνουν οι Γάλλοι ερευνητές.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για το ότι περιέχει φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και τα καρύδια καθώς και το κόκκινο κρέας, το γάλα και το αλκοόλ. Εδώ και αρκετές δεκαετίες συνιστάται ως “η καρδιά της υγείας” από ομάδες όπως η American Heart Association.
Τώρα, η νέα έρευνα ενισχύει την ιδέα ότι το η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ψωρίαση.

Αν αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες, θα οδηγούσε σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δερματολόγοι χειρίζονται την ψωρίαση, καθώς θα σήμαινε ότι ακόμη και ένας ασθενής που δεν είναι υπέρβαρος θα μπορούσε να βελτιώσει την ψωρίαση μέσω διατροφικών τροποποιήσεων “, δήλωσε ο Δρ Scott Flugman ο οποίος είναι δερματολόγος στο Νοσοκομείο Huntington της Northwell Health, στο Huntington, Ν.Υ.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των πολιτών στη Γαλλία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 36.000 ερωτηθέντες. Περισσότεροι από 3.500 από αυτούς είχαν κάποια μορφή ψωρίασης, δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Celine Phan, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Henri Mondor στο Creteil της Γαλλίας.

Εκτός από το ότι ζητούσαν ασθενείς ψωρίασης για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, η έρευνα μέτρησε επίσης το πόσο οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν την ιδανική μεσογειακή διατροφή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Το ένα τρίτο των οποίων η δίαιτα ήταν πιο απομακρυσμένη από τη μεσογειακή διατροφή, ένα μεσαίο τρίτο των οποίων οι διατροφικές συνήθειες κινούνταν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή και το υψηλότερο τρίτο που ήταν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές ρύθμισαν τα ευρήματά τους για την ηλικία, τα επίπεδα άσκησης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την ψωρίαση.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους στον κατώτατο τρίτο, οι ομάδες στη μέση και στην κορυφή ήταν 29% και 22% λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί αιτία και αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι η μεσογειακή διατροφή χαλαρώνει τα συμπτώματα, αλλά αντ ‘αυτού ίσως συμβαίνει και το αντίθετο, για παράδειγμα η λιπαρή, ζάχαρη της “Δυτικής” διατροφής  επιδεινώνει την ψωρίαση.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν την έρευνα ότι η μεσογειακή δίαιτα που προκαλεί φλεγμονώδη υγρασία μπορεί να έχει άμεσες, υγιείς επιδράσεις στο λεμφοειδές (ανοσοποιητικό) σύστημα ή στο «μικροβιοκτόνο» των υγιεινών μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες A, D, E, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Αντίθετα, είναι γνωστό από καιρό ότι οι δυτικές δίαιτες δημιουργούν μια ανθυγιεινή, προ-φλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα.
“Οι δερματολόγοι έχουν εδώ και χρόνια δει αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την ψωρίαση με συστηματική φλεγμονή”, σημειώνει ο Flugman και “βλέπουμε ασθενείς με ψωρίαση που εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στο δέρμα τους μετά από αλλαγές στον τρόπο ζωής”, ειδικά όταν η αλλαγή αυτή συνεπάγεται απώλεια βάρους.

Ανασκοπώντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Michele Green, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη συμφώνησε ότι «με τη μεσογειακή διατροφή, τα άτομα καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία». Όσο πιο «ισορροπημένη και ανεπεξέργαστη» είναι η δίαιτά σπου ένα άτομο ακολουθεί, τόσο λιγότερη πιθανότητα υπάρχει να προκαλέσει αυτοάνοση απάντηση ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 25 Ιουλίου στο JAMA Dermatology.