ΠΑΤΡΑ: Ενημέρωση για τον ιό του Νείλου – Πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό

Ενα πρόβλημα με διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, αποτελούν τα κουνούπια με περιοχές της περιφέρειας να είναι πλέον στην πρώτη βαθμίδα κινδύνου.
Τα κρούσματα ελονοσίας αλλά και νέες ασθένειες όπως ο ιός του ∆υτικού Νείλου (σε γειτονικές περιοχές έχει προκαλέσει θανάτους) ανάγκασαν την Περιφέρεια να ξεκινήσει σταδιακά πρόγραμμα προληπτικής δράσης με ενημέρωση του κόσμου.
Φέτος, αρχής γενομένης από την Πάτρα (Πλαζ, Μόλος – Αγίου Νικολάου) και το περασμένο τριήμερο 27-29 Ιουλίου, η ενημέρωση συστηματοποιείται.
Σύμφωνα με την Σοφία Συμεωνίδου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Αχαΐας, η πρόληψη (εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασία ευαίσθητων ομάδων) αφενός περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και αφετέρου βοηθά την Πολιτεία να εξοικονομεί χρήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Το κουνούπι που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου πετά μόλις 50 μέτρα. Αν δεν έχουμε εστίες γύρω μας, λιμνάζοντα ύδατα και τοίχους με υγρασία, γλυτώνουμε από κάθε κίνδυνο και αυτό έχει διακριβωθεί επιστημονικά με λιγότερα κρούσματα σε περιοχές όπου έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος» σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου.
Οσον αφορά στην ελονοσία, ο έγκαιρος εντοπισμός με νέα τεχνικά μέσα και η λήψη μέτρων σε περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα (ψεκασμοί, αποκλεισμός περιοχών αναπαραγωγής και διακοπή στις μεταγγίσεις αίματος) είναι το αποτελεσματικό «μοντέλο» στην αντιμετώπιση.
Στελέχη της Διεύθυνσης με ειδικούς, κατά τη διάρκεια του τριημέρου στην Πάτρα, μοίρασαν φυλλάδια σε χιλιάδες συμπολίτες ενώ εκατοντάδες ενημερώθηκαν από το ειδικό περίπτερο που είχε στηθεί στο Μόλο.
Ενημέρωση έγινε στους μαθητές στις κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων.
«Ο,τι είναι μικρό, όπως τα κουπούπια, πολλαπλασιάζεται γρήγορα. Η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση βοηθά στην επέκταση τους. Σε περιοχές όπου δεν εμφανίζονταν (μεγάλο υψόμετρο) έχουν κάνει πλέον αισθητή την ‘«επίσκεψή» τους. Το πρόβλημα διατηρείται χρονικά μέχρι και το φθινόπωρο. Το ευχάριστο είναι όμως ότι ο κόσμος είναι υποψιασμένος ενώ τα παιδιά γνώριζαν το πρόβλημα από φυλλάδια που τους είχαν δοθεί στα σχολεία» τονίζει η κ. Συμεωνίδου.
Παρόντες στις δράσεις του τριημέρου ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χαροκόπος κ.ά. Πέρασαν από το περίπτερο και ενημερώθηκαν οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Διονύσης Πλέσσας και Ανδρέας Αθανασόπουλος κ.ά.