ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Τα 75 χρόνια ενός εφιάλτη στα Λαπάτα

Tα θύματα της πρώτης από αέρος γερμανικής επίθεσης το καλοκαίρι του ’43 στην επαναστατημένη επαρχία των Καλαβρύτων, στα χωριά Μάνεσι, Τρεχλίστρα και Λαπάτα, τίμησαν η δημοτική και εκπρόσωποι από σώματα ασφαλείας και τοπικές αρχές του δήμου.Ο βομβαρδισμός στις 29/7/1943 από 29 στούκας των τριών οικισμών τιμάται κάθε χρόνο (75η επέτειος φέτος ) προκειμένου να υπενθυμίζει την σημασία που είχε για τον Αξονα η προσπάθεια να κτυπήσει το αντάρτικο της Πελοποννήσου.
Κτυπήματα που συνεχίστηκαν μέχρι και την γνωστή «Επιχείρηση Καλάβρυτα», το Ολοκαύτωμα των ναζί με τους 750 και πλέον εκτελεσθέντες στον Τόπο Θυσίας, το Δεκέμβρη του ’43.
«Αυτή την αντιστασιακή δυναμική του ελληνικού λαού δέχτηκαν οι Γερμανοί σαν ηχηρό και προσβλητικό ράπισμα και δεν μπόρεσαν να την συγχωρήσουν. Επιχείρησαν με κάθε τρόπο να λυγίσουν το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας, μετερχόμενοι μέτρα σκληρά, όπως τις εξορίες, τα φρικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις ομαδικές εκτελέσεις και τις άνανδρες εχθροπραξίες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού» τόνισε ο βοηθός δημάρχου Νίκος Μαγκαφάς, κατά την ομιλία του στον χώρο του μνημείου στα Λαπάτα, συμπληρώνοντας: «Ο λόγος μου έχει ένα χρέος, να αποτυπώσει έργα μεγάλα και θαυμαστά, κατά τον Θουκυδίδη, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να ισοζυγιάσει τα φθαρτά λόγια του, έπεα πτερόεντα, με τη θυσία μεγάλων ανθρώπων, που σφράγισαν την πορεία του τόπου μας».
Στα Λαπάτα έπεσαν έξι βόμβες ενώ η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων ανακαίνισε πρόσφατα το μνημείο χρησιμοποιώντας και συμβολικά θραύσματα των βομβών που έπεσαν εκεί, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
«Το μνημείο που βρίσκεται πίσω μου είναι ένα ανακαινισμένο σύμβολο της θυσίας των συντοπιτών μας, όπως επέβαλε το χρέος όλων μας αλλά κυρίως της δημοτικής αρχής, του δημάρχου Καλαβρύτων και εμού προσωπικά απέναντι στους νεκρούς μας, που με τη θυσία τους έγιναν λευτεριάς λίπασμα» ανέφερε ο κ. Μαγκαφάς.
Στα Λαπάτα βρέθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς, με τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Μαντά, το μέλος του ΔΣ του Μουσείου Ολοκαυτώματος ιστορικό Φιλίππο Σαρδελιάνο και άλλους.