Θα ήταν πολύ μεγάλη απώλεια για την Πάτρα να βρεθεί έξω από τα δίκτυα 5G

Όπως ανέφερε η απόσυρση του θέματος από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο έγινε αιφνίδια, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, μετά από επιστολή κατοίκων που υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα αυτά είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Ο κ. Γρηγόρης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη τακτικό ελιγμό καθώς δεν θέλει να «συγκρουστεί» με καμία κοινωνική ομάδα.

«Η δημοτική Αρχή του ΚΚΕ με άλλους τα βρίσκει, σε άλλους λέει ψέματα, άλλους τους βάζει στην αναμονή. Σε κάθε περίπτωση φοβάται το πολιτικό κόστος όπως ο διάβολος το λιβάνι. Υπήρξε μια παρουσία συμπολιτών μας με μια μελέτη, που δεν ξέρω από πού είναι, και αυτό ήταν αρκετό. Παρότι υπήρξαν ημερίδες, αλληλογραφία με το Υπουργείο, διαβεβαιώσεις από επιστημονικούς φορείς ότι το 5G είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από την τέταρτη γενιά με την οποία σήμερα δουλεύουμε. Αυτή είναι η λογική του ΚΚΕ, δεν παίρνουν αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης.

Επίσης σημείωσε ότι η αίσθηση που επικρατούσε ήταν ότι είχαμε φτάσει σε μια διαδικασία συμφωνίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι είμαστε πολύ μακριά.

«Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που τρέχουν. Είναι λυπηρό ότι αυτή η δημοτική Αρχή κάνει το παν για να μην προχωρήσει τίποτα. Θυμάμαι ότι όταν είχε γίνει ημερίδα στην Πάτρα και είχε έρθει ο κ. Μαγκλάρας ως γ.γ. του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Θα ήταν πολύ μεγάλη απώλεια για την πόλη η Πάτρα να βρεθεί έξω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Δυστυχώς προχωράνε τα πράγματα με μεγάλες αντιστάσεις όταν έχουμε μια δημοτική Αρχή, δήθεν φιλολαϊκή. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε στην θερινή περίοδο οπότε είναι χαμένος και ο Αύγουστος. Δεν γνωρίζω τι έχουν στο μυαλό τους. Αυτοί θα μετρήσουν το πολιτικό κόστος.

Εάν αυτή η κοινωνική ομάδα που διαμαρτύρεται τους δημιουργήσει πολιτικό κόστος, ενδεχόμενα, να προχωρήσουν έτσι. Ως προς τα άλλα είχαμε μείνει όλοι με την εντύπωση ότι είχε πεισθεί η δημοτική Αρχή ότι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς λειτουργούν προωθητικά και τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν είναι πολύ λιγότερα από την προηγούμενη γενιά. Έτσι τουλάχιστον έχω πεισθεί εγώ, κι είχαν πεισθεί και αυτοί. Όμως φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμοι», συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.

Σχετικά με τη μη λήψη απόφασης ούτε για το θέμα της μελέτης που σχετίζεται με την αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη και Κορίνθου ο κ. Γρηγόρης υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έχει ουσιαστικά παραπλανήσει του κατοίκους ότι θα την ξαναεξετάσει.

«Είχαν δεσμευθεί ότι θα πάρουν υπόψη τα αποτελέσματα μιας μελέτης που θα γίνει για την κυκλοφοριακή στάθμευση της περιοχής και το κυκλοφοριακό διακανονισμό. Έφεραν την μελέτη, έχουν πει όμως στον μελετητή να θεωρήσει δεδομένη την αντιδρόμηση της Κανακάρη. Φέρανε την ίδια μελέτη που είχε φέρει η παράταξη Δημαρά την οποία τότε ο Πελετίδης την είχε καταψηφίσει. Μιλάμε για μνημείο οπορτουνισμού και διγλωσσίας. Αυτά που κάνει αυτή η δημοτική Αρχή τα έχει καταψηφίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν. Τα έχει καταγγείλει και σήμερα όλα τα αποδέχεται για να ξαναβγεί στον αφρό και να μην δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις. Δεν παίρνει το πολιτικό κόστος. Το ΚΚΕ είναι μια συντηρητική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Όπου βάζει την σφραγίδα της είναι, σφραγίδα στασιμότητας και πολλές φορές οπισθοχώρησης», υποστήριξε ο κ. Γρηγόρης.

Τέλος αναφορικά με την απόφαση να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Περιφέρεια για 30 χρόνια προκειμένου εκεί να φτιαχτεί το νέο Διοικητήριο αλλά και μια σειρά άλλων χώρων πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ο κ. Γρηγόρης εκτίμησε ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την εξασφάλιση 20εκ. ευρώ είναι η βάση.

«Δεν μπορούν να καλύψουν το επιχειρησιακό σχέδιο και όσα πρέπει να γίνουν. Η Περιφέρεια αποφάσισε ότι θα δημιουργηθεί μια μελέτη που θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προτάσεις να είναι εντός των πλαισίων επιλεξιμότητας. Εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι, καλή είναι η βάση των 20εκ., αλλά να δούμε παράλληλα τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσουν όλα αυτά. Η δημοτική αρχή έδειξε την πραγματική της θέση ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση του Περιφερειάρχη. Αυτή είναι η διγλωσσία και ο Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, ανάλογα με το πολιτικό ακροατήριο.

Αν φτάσει η Περιφέρεια να αναζητήσει τα ΣΔΙΤ θα βρεθούμε στην κακή θέση, εάν είναι η ίδια δημοτική Αρχή, να πει ότι δεν αποδέχεται. Τώρα για προεκλογικούς λόγους λέει ότι θέλει να αξιοποιηθεί ο χώρος και θα έρθει να πει μετά ότι δεν συμφωνεί. Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι το κουφάρι του Λαδόπουλου πρέπει να αξιοποιηθεί, είναι στην σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό υπερψηφίσαμε όμως έχοντας βάλει το πλαίσιο των ανησυχιών μας ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε σε μια δεύτερη φάση», σχολίασε ο δημοτικό σύμβουλος της παράταξη ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.

 

Ηλίας Γρηγόρης