Προβληματικές υπουργικές τροπολογίες σε κύρωση δωρεών

Τη μη σωστή νομοθέτηση μέσω προβληματικών Υπουργικών τροπολογιών σε νομοσχέδιο που αφορά σε κύρωση δωρεών επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την κύρωση των δωρεών Μαλινάκη στα Χανιά για τη δημιουργία Ψυχιατρικής Πτέρυγας και αξιοποίησης υπολοίπου δωρεάς του ιδρύματος Βεργωτή στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε καταρχάς τη βαθειά οδύνη του για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι και στη Ραφήνα Αττικής και τόνισε την συγκλονιστική κινητοποίηση του κόσμου για την ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας. Στη συνέχεια εξέφρασε την υποστήριξή του στην κύρωση των δωρεών του νομοσχεδίου. Επισήμανε για τη δωρεά Μαλινάκη το αναπάντητο των ερωτημάτων που τέθηκαν στον κ. Πολάκη για τη σύσταση της σχετικής Επιτροπής που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου αλλά είδε θετικά την διάθεση του κ. Ξανθού να επαναπροκηρύξει τις θέσεις για ιατρούς στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς, και ειδικά στη ΜΕΘ, που ενώ έχει φτιαχτεί από τη δωρεά δεν λειτουργεί ακόμα.
Για τις Υπουργικές τροπολογίες επισήμανε αρχικά ότι υπάρχουν ανάμεικτες θετικές και αρνητικές διατάξεις που δεν βοηθούν στην δυνατότητα υπερψήφισής μερικών εξ αυτών. Εξέφρασε συγκεκριμένα την αντίθεσή του στην τροπολογία που καταργεί ουσιαστικά την Ανεξάρτητη Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την τροπολογία για το καθεστώς απασχόλησης των μελών Δ.Σ. της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ) όπως επίσης και στην τροπολογία που επεκτείνει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας διασωστών και προσωπικού υγείας για την υποστήριξη των προσφύγων. Εκεί αναγνώρισε πως υπάρχουν σχετικές ανάγκες αλλά αυτές καλύπτονται κατά τρόπο αδιαφανή χωρίς έγκριση αντίστοιχων επιτροπών και φτιάχνουν τη βάση για νέες γενιές συμβασιούχων. Τέλος, ο κ. Φωτήλας δήλωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει παρών στην τροπολογία για τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων καθώς ναι μεν ορθώς ρυθμίζονται ζητήματα για το ωράριο που η ίδια η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν μπορεί με άλλη διάταξη της τροπολογίας κάποιος χρόνια πάσχοντας να αναγκάζεται να περιμένει στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να προμηθευτεί τις συνταγογραφούμενες από ιατρούς ναρκωτικές ουσίες που χρειάζεται.

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Και η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας.
Αυτές τις ημέρες νοιώθουμε ένα σφίξιμο στην καρδιά. Ίσως είναι πολύ λίγες οι λέξεις που χρησιμοποιώ για να περιγράψουν τα αισθήματα που σε όλους νομίζω υπάρχουν για την τραγωδία στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα της Αττικής.
Και είναι πραγματικά συγκλονιστική η προσφορά των συνανθρώπων μας, από ιδρύματα, από συλλόγους και μεμονωμένους ανθρώπους που κάνουν ουρές για να δώσουν ακόμα και το αίμα τους για τους συμπάσχοντες πολίτες μας εκτός των τροφίμων, των ρούχων και των φαρμάκων που συλλέγουν.
Είναι επίσης συγκλονιστική και ευχαριστούμε για τη βοήθεια που καταφθάνει και από το εξωτερικό για τις πληγείσες περιοχές.
Και με την ευκαιρία να πω εκ νέου ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, στους πυροσβέστες, στην αστυνομία και στο λιμενικό αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βοηθήσουν τις κρίσιμες αυτές στιγμές…
Τοποθετηθήκαμε γενικά υπέρ της κύρωσης και για το ένα κληροδότημα και για το άλλο στην Επιτροπή. Απλώς ζητήσαμε διευκρινίσεις – ειδικά για το κληροδότημα των Χανίων – οι οποίες ουσιαστικά δε μας δόθηκαν. Ζητήσαμε δηλαδή να δοθούν τα σχετικά έγγραφα του κληροδοτήματος και της διαθήκης, διότι υπάρχουν ερωτήματα για τη συγκρότηση της σχετικής Επιτροπής που θα επιβλέψει την υλοποίηση της δωρεάς του αείμνηστου Μαλινάκη αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση από τον κ. Πολάκη.
Αντίθετα ο Υπουργός κ. Ξανθός υποσχέθηκε για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις. Και μακάρι να γίνει έτσι, γιατί δεν νοείται να υπάρχουν έτοιμα μηχανήματα στη Μ.Ε.Θ αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού να μην έχει λειτουργήσει ακόμα η μονάδα που είναι τόσο κρίσιμη για την υγεία των πολιτών ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία!
Έρχομαι τώρα στο σχολιασμό των Υπουργικών Τροπολογιών.
Με την τροπολογία 1700/123 που αφορά στο καθεστώς απασχόλησης των μελών Δ.Σ. της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ), είμαστε ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ.
Σας το ‘χουμε πει καταρχάς επανειλημμένως ότι έχετε φτιάξει ένα πλαίσιο για τις προμήθειες υγείας εντελώς γραφειοκρατικό και λανθασμένο. Και απόδειξη τούτου ότι συνέχεια φέρνετε ρυθμίσεις στην αγωνιώδη προσπάθειά σας να διορθώσετε τις προφανείς ατέλειές του και να το κάνετε πιο λειτουργικό.
Εδώ όμως τι κάνετε; Ενώ είχατε όλο το χρονικό περιθώριο για την επιλογή των μελών του ΔΣ του ΕΚΑΠΥ από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών μέσω του ΕΣΕΔ, δεν το πράξατε και σκοπίμως παρατείνετε τώρα την προσωρινή θητεία των κομματικά διορισμένων σας στο ΔΣ ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Με άλλη διάταξη της τροπολογίας μεταφέρετε τον έλεγχο και τη διαχείριση των Μ.Ε.Θ από το Ε.Κ.Α.Β στο ΕΚΕΠΥ και συγκεκριμένα σε τριμελή Επιτροπή του Υπουργού. Και το κάνετε χωρίς να αιτιολογείται με ποιο σκεπτικό εκχωρείται η διαχείριση από το ΕΚΑΒ που έχει και την τεχνογνωσία και την πείρα στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ;
Δεν μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που προκύπτουν ως ανάγκη τώρα. Θα καταψηφίσουμε την τροπολογία, παρά το γεγονός ότι η παρ. 7 είναι θετική αφού προφανώς οι ιατροί πρέπει να πληρώνονται. Θα ήταν θεμιτό εκ μέρους σας να σπάσετε την τροπολογία ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε το δίκαιο αίτημα της παρ. 7.
Με την τροπολογία 1702/124 ουσιαστικά καταργείτε την ανεξάρτητη μορφή της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εκείνον δηλαδή τον κρατικό φορέα που θέτει και ελέγχει τα επιστημονικά, νομικά και ηθικά πλαίσια λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζει στις γυναίκες και στα υποψήφια ζευγάρια ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι ασφαλείς και αξιόπιστες.
Και θέτετε την Αρχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αλλάζοντας και τον τρόπο διορισμού του Προέδρου και Αντιπροέδρου και προβλέποντας ότι το ΔΣ δε χρειάζεται να αποτελείται από καθηγητές αλλά απλώς από επιστημονικό προσωπικό.
Καταργείτε μάλιστα και την πρόβλεψη για συμμετοχή ενός ψυχολόγου και ενός προσώπου που έχει υποβληθεί σε μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αλλεργία με τις ανεξάρτητες Αρχές αλλά αναρωτιέμαι τι καλύτερο θα συνεισέφερε ο κομματικός εναγκαλισμός με την Ανεξάρτητη Αρχή;
Για την τροπολογία 1703/125 που ρυθμίζει θέματα σχετικά με το ωράριο των φαρμακείων υποστηρίζουμε ότι πρέπει να σπάσει αλλιώς θα ψηφίσουμε παρών.
Και αυτό γιατί έχει θετικές πλευρές ρυθμίζοντας θέματα σχετικά με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων που σημειωτέον με παλιότερη τροπολογία η κυβέρνηση είχε ρυθμίσει ατελώς.
Αντιλαμβανόμαστε επιπλέον ότι μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα δημόσιας τάξης με την ύπαρξη φαρμάκων με ναρκωτικές ουσίες στα φαρμακεία όμως είναι αδιανόητο κάποιος χρόνια πάσχοντας να αναγκάζεται να περιμένει στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να προμηθευτεί τις συνταγογραφούμενες από ιατρούς ναρκωτικές ουσίες που χρειάζεται.
Για την τροπολογία τέλος με αριθμό 1706/126 με την οποία παρατείνονται συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και γενικότερα σε φορείς του Δημοσίου για ατομικές συμβάσεις εργασίας προφανώς την καταψηφίζουμε και είστε έκθετοι γι’ αυτήν. Ναι, υπάρχει ανάγκη για διασώστες και γενικότερα προσωπικό σε μονάδες υγείας σε όλα τα νησιά και σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία αλλά εσείς το κάνετε με εντελώς λάθος τρόπο.
Γιατί τόσο οι ατομικές συμβάσεις όσο και οι παρατάσεις αυτών γίνονται χωρίς να απαιτείται έκδοση οποιασδήποτε περαιτέρω διοικητικής πράξης ούτε καν της Τετραμελούς Επιτροπής στο προσφυγικό που αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
Δημιουργούν δε αυτές οι ρυθμίσεις μία νέα γενιά συμβασιούχων και προσδοκία μονιμοποίησής τους στο μέλλον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αδιαφάνεια και πελατειακά κριτήρια. Αλλά βέβαια είναι άτοπο να μιλάμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μέλλον.
Σας ευχαριστώ.