Facebook: Τι τρόμαξε τους επενδυτές και εξαφανίστηκαν $130 δισ. της αξίας της

Οι πωλήσεις από τους μετόχους της Facebook είχαν ως συνέπεια να εξαφανιστούν πάνω από 130 δισ. δολ. από την αγοραία αξία της την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο.

Η μετοχή της έκανε βουτιά 24%, υποχωρώντας κάτω από τα 170 δολάρια στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street. Οι μεγάλες απώλειες ακολούθησαν την ανακοίνωση ότι τα έσοδα της Facebook ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, αλλά και μια αναφορά για μείωση των ημερήσιων ενεργών χρηστών στην Ευρώπη.

Κορυφαία στελέχη της εταιρείας εξέφρασαν μερικές ανησυχητικές προειδοποιήσεις:

Μείωση εσόδων

Ο CFO, David Wehner, ανέφερε στους μετόχους ότι μπορούν να περιμένουν ότι «ο ρυθμός ανόδου των εσόδων θα μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά (αλλά κοντά στο 10%) έναντι των προηγούμενων τριμήνων», για τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Ασθενέστερα περιθώρια κέρδους

Επίσης, ο Wehner ανέφερε ότι η εταιρεία αναμένει συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, μετά τα λειτουργικά περιθώρια να διαπραγματεύονται κοντά στο 30 σε ποσοστιαία βάση», έναντι λειτουργικού περιθωρίου 44% κατά το β’ τρίμηνο.

Τους τελευταίους μήνες η Facebook έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στην πολιτική απορρήτου τους τελευταίους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη διαρροή στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών από την Cambridge Analytica.

Τα κέρδη της εταιρείας που ανακοινώθηκαν αποκαλύπτουν μερικές από τις συνέπειες των αυστηρών κανόνων που έθεσε σε ισχύ η ΕΕ για την πολιτική απορρήτου τον Μάιο (GDPR), μετά το σκάνδαλο και η εταιρεία ανακοίνωσε λιγότερους ημερήσιους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη.

«Το GDPR δεν έχει αντίκτυπο στα έσοδα, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι δεν έχου φανεί ακόμα όλες οι επιπτώσεις», αναφέρει η COO, Sheryl Sandberg, για να προσθέσει ότι «κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος και παρακολουθούμε τις εξελίξεις προσεκτικά».