Τον Σεπτέμβριο απολογείται το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα απολογηθεί ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους, καθηγητή Άρη Χαραλαμπάκη, εμφανίστηκαν στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο της Γιώργο Ευαγγέλου, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία περίπου 2 μηνών προκειμένου να ενημερωθούν και να αντικρούσουν το κατηγορητήριο των 680 σελίδων.

Στο ζεύγος αποδίδεται το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που φέρεται να συνδέεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών, το όποιο είχε αναλάβει η Γαλλική εταιρεία «Thales». Μάλιστα, στέλεχος της εταιρείας είχε αναφερθεί σε δωροδοκία υπουργού, και η κατάθεση αυτή έπαιξε βαρύνοντα ρόλο.

Η πλευρά της υπεράσπισης

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, επισήμανε πως «από μια πολύ πρόχειρη ματιά του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου, προκύπτει ότι η κατηγορία αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δηλαδή αναφέρεται ότι ένα ποσόν μεταφέρεται από λογαριασμούς στελεχών της εταιρείας του εξοπλιστικού, σε φιλικά πρόσωπα του περιβάλλοντος κ. Παπαντωνίου και από εκεί φτάνει σε λογαριασμούς της οικογένειας».

«Από αυτή την πολύ πρόχειρη ματιά», επισημαίνει ο κ. Χαραμπάκης, «δεν φαίνεται να τεκμαίρεται η μεταφορά των χρημάτων από τα πρόσωπα της εταιρείας σε λογαριασμούς των φιλικών προσώπων της οικογένειας Παπαντωνίου αλλά η μεταφορά αυτή είναι εικαζόμενη, κατά την κατηγορία». Εν ολίγοις, δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, αποτύπωση μέσω ανοίγματος λογαριασμών της κίνησης αυτού του ποσού από την εταιρεία σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί για τους οποίους διερευνάται το ζεύγος Παπαντωνίου είναι οι γνωστοί 9 για τους οποίους έχουν ήδη καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες.