ΠΑΤΡΑ: Ο Κ.Πελετίδης παρουσίασε το σχέδιο αξιοποίησης της παλιάς Χαρτοποιΐας – Ο «Λαδόπουλος» συνολικά μπορεί να γεμίσει με ζωή

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης του Λαδόπουλου, με εισηγητή τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Υπερψηφίστηκε από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, 36 υπερψήφισαν, ενώ ένας ψήφισε «λευκό».
Η εισήγησή του έχει ως εξής:
«Η Χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου που ιδρύθηκε το 1928 και μπήκε σε λειτουργία το 1931, ακολούθησε μία διαδρομή ανάπτυξης και στη συνέχεια πτώχευσης , έπαψε να λειτουργεί το 1991.

Το 1998 ο Δήμος Πατρέων αγόρασε το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου έναντι 1.620.100.000 δρχ. με δάνειο. Τα κτίρια, βρίσκονται σε οικόπεδο εμβαδού 53,466,85 τμ, και έχουν επιφάνεια 44,751τμ.

Το κτιριακό συγκρότημα του Λαδόπουλου για 27 χρόνια παραμένει ένα οικοδομικό κουφάρι. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι χώροι που χρησιμοποιεί ο Δήμος.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πορεία του χρόνου εξαιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου από το εργοστάσιο εκδιώχθηκαν οι εργαζόμενοι και καταστράφηκε ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και γνώση. Αφαιρέθηκαν από τα σωθικά του πολύτιμα και ιστορικής αξίας μηχανήματα που πουλήθηκαν σαν παλιοσίδερα, πετάχτηκαν ιστορικής αξίας σχέδια έγγραφα, αναδείχτηκε ο πολιτισμός του πολιτικού οικονομικού μας συστήματος Αφού για αυτούς η μοναδική αξία που υπάρχει είναι το χρήμα.

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα μετά την αγορά του από το δήμο βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την αξιοποίησή του. Συγκρούστηκαν δύο λογικές. Η μία που ήθελε ο χώρος να παραχωρηθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα που θα κατασκεύαζαν και θα λειτουργούσαν ξενοδοχείο – συνεδριακό κέντρο, πολυχώρο, εκθεσιακό κέντρο. Η χρηματοδότηση τους θα γινόταν με την αξιοποίηση αναπτυξιακών νόμων από τους επιχειρηματίες. Σε αυτή την κατεύθυνση πήραν και πολεοδομικά μέτρα που επιτρέπουν τη λειτουργία αυτών που πρότειναν.
Η άλλη λογική που διαχρονικά στηρίζουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι ο «Λαδόπουλος» να γίνει πολιτιστικό κέντρο – ο δημόσιος πλούτος της πόλης να παραμείνει στο λαό – να ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Στην περίοδο της Πάτρας «Πολιτιστικής πρωτεύουσας» προστέθηκε στο χώρο το κτίριο του εργοστασίου τέχνης, διαμορφώθηκε ένας χώρος για εκθέσεις – η αίθουσα Ντα Βίντσι- τα οποία μετά από μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας εγκαταλείφθηκαν και όσοι γνώριζαν για την υψηλή αξία των μέσων που διέθεταν έκαναν πλιάτσικο και τα οδήγησαν στην κατάσταση που ήταν το συνολικό συγκρότημα ένα κουφάρι δηλαδή.
Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε στη ζωή της πόλης μας. Το εργοστάσιο τέχνης μετά από διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2015 θα ξαναμπεί σε λειτουργία. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες πλήρους ανακατασκευής, και ολοκληρώνεται η έγκριση χρηματοδότησης του με ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο «Λαδόπουλος» συνολικά μπορεί να γεμίσει με ζωή, υπάρχουν οι δυνατότητες να καλύψει πραγματικές ανάγκες της πόλη μας, με χρήσεις ωφέλιμες για το λαό και τη νεολαία του και όχι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το βιομηχανοστάσιο του Λαδόπουλου, χώρος υψηλής αρχιτεκτονικής στάθμης, ιστορικό κτίριο, η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με αναφορά στο παρελθόν και πολιτιστική σημασία. Από την αρχή που αναλάβαμε αναζητούσαμε λύση ώστε να πάψει να είναι παρουσία ενός περιβάλλοντος απωθητικού από αισθητικής και λειτουργικής άποψης. Να πάψει να είναι ένα εμπόδιο στην επαφή με τη θάλασσα των γειτονικών, υποβαθμισμένων στην πλειοψηφία τους περιοχών, κατοικιών οι οποίες αναπτύχθηκαν άναρχα και κατοικούνται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λόγω της τιμής της γης. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση περιοχών των συνοικιών πίσω από τις γραμμές με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, οδοσήμανσης και άλλων θα αναβαθμιστούν οι αποκομμένες σήμερα συνοικίες από το θαλάσσιο μέτωπο. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στο Νέο Λιμένα Πάτρας, πάνω σε βασικό παραλιακό οδικό άξονα πλησίον της ευρείας παράκαμψης της πόλης, κοντά στο κεντρικό αστικό ιστό και με διαρκή σύνδεση με αστικά λεωφορεία, εύκολη προσβασιμότητα με ΙΧ και με επαρκείς χώρους στάθμευσης

Για την ανάπλαση του Λαδόπουλου η αναζήτησή μας συναντήθηκε με την επιθυμία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να κάνει δικό της διοικητήριο. Συμφωνήσαμε να πορευτούμε μαζί γιατί το αποτέλεσμα θα έχει ως κοινό αποδέκτη τον πατραϊκό λαό.
Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε σχετική της απόφαση η οποία έχει και σας έχει αποσταλεί, σημειώνεται:
«Εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς το Δήμο Πατρέων για:
1. Αποδοχή της πρότασης της Π.Δ.Ε. για βούληση παραχώρησης του ακινήτου πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου
2. Διευκόλυνση της Περιφέρειας για την διερεύνηση αξιοποίησης του ακινήτου κατά τη διάρκεια υλοποίησης μελέτης που θα πραγματοποιήσει η Π.Δ.Ε., με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων , ως εξής:
i. Ορισμός υπευθύνου για την παροχή στοιχείων εκ μέρους του κυρίου του κτιρίου
ii. Παροχή των απαραίτητων στοιχείων για τις ανάγκες της μελέτης
iii. Προσδιορισμό ελάχιστων απαιτήσεων του κυρίου του έργου από την παραχώρηση. Είναι σημαντικό οι προτάσεις να είναι εντός του πλαισίου επιλεξιμότητας χρηματοδοτικών εργαλείων».

Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο χώρος του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλος να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για 30 (τριάντα) χρόνια για να στεγαστεί το διοικητήριο της.

Ο χώρος του Λαδόπουλου να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει το μουσικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί και το εργοστάσιο τέχνης που σε λίγο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, χώροι για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του δήμου 3,000 τμ, ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν. Στον Λαδόπουλο υπάρχει χώρος διατηρητέος με μηχανήματα της χαρτοποιίας. Προτείνουμε σε αυτόν τον χώρο να γίνει ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλειάς και δημιουργία μουσείου εργασίας σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης. Μπορεί δηλαδή ο χώρος του Λαδόπουλου να γίνει κέντρο Διοίκησης – Πολιτισμού (μουσείο βιομηχανίας – εκθεσιακό κέντρο, χώρος μουσικής παιδείας).
Όπως είναι κατανοητό δεν μας βρίσκει σύμφωνους η αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου να υπάρχει και η αναζήτηση ευκαιριών εμπορικής εκμετάλλευσης, βεβαίως δεν εννοούμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο ένα συνεδριακό κέντρο, ένα κυλικείο, ένα πωλητήριο εκθεμάτων στο μουσείο.

Από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο

Η Κυβέρνηση εξέφρασε μία πρώτη συμφωνία να το χρηματοδοτήσει. Υπάρχει η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο Περιφερειακό συνέδριο τον Φεβρουάριο: «Προχωρούμε στην χρηματοδότηση της ΠΔΕ, για την ανέγερση νέου διοικητηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάτρα, προϋπολογισμού 20 εκ. €, προχωρά η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Λαδόπουλου». Η πρότασή μας να γίνει διοικητήριο της περιφέρειας και άλλων φορέων του δημοσίου, χώρος που θα στεγαστούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, χώροι πολιτισμού διευκολύνει τη μέγιστη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους. Υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί δαπάνη πλήρως για το σύνολο του έργου αφού είναι δημοσίου συμφέροντος, να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα και μετακινήσεις, ανάπτυξη δομών Παιδείας- υγείας –πρόνοιας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων αποδέχεται καταρχήν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και εκφράζει τη βούληση να παραχωρήσει το χώρο του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος», με βάση το άρθρο 73 Ν. 4483/2017. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Πατρέων για τις αναγκαίες ενέργειες με τη Π.Δ.Ε. ώστε να διασφαλίζεται η αξιοποίηση του Λαδόπουλου για τις χρήσεις που προαναφέρονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει αφού έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εγκρίνει τον τελικό σχεδιασμό που θα αφορά τις χρήσεις όλων των κτιρίων και των χώρων, ώστε να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση χρησιδανείου με την Π.Δ.Ε.».