Έμπορος τέχνης ανακάλυψε έργα του Κούνινγκ σε αποθήκη

Εξετάζοντας τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στην αποθήκη ενός συντηρητή τέχνης για τα οποία πλήρωσε 15.000 δολάρια, ένας έμπορος τέχνης ανακάλυψε έξι πίνακες που πιστεύει ότι ανήκουν στον ζωγράφο Βίλεμ ντε Κούνινγκ, η αξία των οποίων πιθανόν ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ο χώρος αποθήκευσης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χο-Χο-Κας, στο Νιου Τζέρσι, ανήκε στον συντηρητή τέχνης Όριν Ρίλεϊ που πέθανε το 1986 και ο οποίος είχε αφήσει τα υπάρχοντά του στη σύντροφό του Σούζαν Σνάιτσερ, η οποία πέθανε το 2009.

Αφότου προσπάθησαν, μάταια, να πουλήσουν χωριστά τα περίπου 200 έργα που βρίσκονταν μέσα στον χώρο αυτό, οι κληρονόμοι της Σούζαν Σνάιτσερ αποφάσισαν να πουλήσουν μαζικά ό,τι υπήρχε μέσα στην αποθήκη αυτή.

«Ειλικρινά, ήξερα ότι κανένας άλλος οίκος δημοπρασιών δεν έδειχνε ενδιαφέρον, συνεπώς έλεγα μέσα μου ότι αυτά ήταν φτηνοπράγματα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Κίλεν που έχει γκαλερί στη Νέα Υόρκη και οργανώνει δημοπρασίες.

«Όλα ήταν συσκευασμένα», θυμάται, διευκρινίζοντας μια πληροφορία που είχε δημοσιεύσει η New York Post. «Είπα: σας δίνω γι αυτά 15.000 δολάρια και παίρνω το ρίσκο».