Αλαλούμ: Το Λιμενικό έσωζε ανθρώπους και η πυροσβεστική έλεγε «αναμείνατε»

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε για μια ακόμη φορά την απόλυτη αδυναμία συντονισμού και την απουσία οργάνωσης μεταξύ των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Πυροσβεστική και το Λιμενικό το κρίσιμο και μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23/7 λειτούργησαν… αυτόνομα, χωρίς συντονισμό μεταξύ τους. Υπό μία έννοια… ευτυχώς καθώς το αρχηγείο του Λιμενικού, πήρε πρωτοβουλία και κατάφερε να διασώσει πάνω από 700 πολίτες.

Σοφή – ευτυχώς – απεδείχθη και η επιλογή του Λιμενικού να στείλει στη Ραφήνα την πιο ενεργή επιχειρησιακή ομάδα, την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

Μόνο το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 το βράδυ και 1.00 τα ξημερώματα διασώθηκαν 450 πολίτες χάρις σε ιδιωτικά σκάφη με επιβιβασμένους άνδρες της ΜΥΑ πάνω και οι υπόλοιποι να διασώζονται από αλιευτικά, φουσκωτά και επιβατικά πλοία όπως το Terra jet και τα SuperFerry και SuperRunner.

Πυροσβεστική: Αναμένετε οδηγίες -Ακόμη τις αναμένει το Λιμενικό

Μόνο που αυτή η επιχείρηση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί καν ή θα είχε αρχίσει πολλές ώρες αργότερα με τραγικές συνέπειες για όσους πάλευαν με τα κύματα, αν το Λιμενικό Σώμα είχε μείνει στην εντολή του Πυροσβεστικού Σώματος: «Αναμένετε».

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας έλαβε κλήση από πολίτη το απόγευμα της Δευτέρας για φωτιά στην Πεντέλη. Με οπτική παρατήρηση συνειδητοποιούν ότι η πυρκαγιά είναι μεγάλη. Ενημερώνεται η Πυροσβεστική και η εντολή που δίνει η αρμόδια υπηρεσία είναι οι δυνάμεις του Λιμενικού να αναμένουν οδηγίες, οι οποίες τελικά δεν έρχονται ποτέ.

Ευτυχώς, το Λιμενικό αυτενέργησε εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος η φωτιά να πάει στη θάλασσα είναι μεγάλος. Απόφαση που απεδείχθη, σωτήρια για εκατοντάδες πολίτες.

Γιατί μεσολάβησαν 2,5 ώρες για την επιχείρηση

Ωστόσο από την στιγμή της εκτίμησης του κινδύνου μέχρι και την πρώτη επιχείρηση διάσωσης, περίπου στις 20:30 με 21:00 μεσολαβούν οι κρίσιμες ώρες, στις οποίες το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι ισοπεδώνονται από τις φλόγες και πολίτες σε κατάσταση πανικού πέφτουν από γκρεμούς στη θάλασσα, είτε παίρνουν σκάφη και φεύγουν στα ανοικτά.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περίπου 2 ώρες μέχρι την πρώτη επιχείρηση δικαιολογούνται και χαρακτηρίζονται και ελάχιστες, καθώς έπρεπε να προετοιμαστούν οι ομάδες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών σε χρόνο-ρεκόρ αλλά και να φτάσουν στο Ραφήνα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το ίδιο το Λιμεναρχείο αναλαμβάνει να υλοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την πρώτη κλήση που δέχεται, περίπου δυόμιση ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς, επιστρατεύοντας όλα τα ιδιωτικά μέσα που υπήρχαν στη περιοχή.

Συγκεκριμένα από τις 18:00 που έγινε η αναφορά για τη φωτιά στο βουνό, το λιμενικό δέχεται την πρώτη κλήση για συνδρομή βοήθειας σε ακτή στις 19:23. Σε μία ώρα ξεκινάει η πρώτη διάσωση με τον Λιμενάρχη Ραφήνας να ανεβαίνει σε μικρά σκάφη καθώς τα σκάφη του Λιμενικού δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις ακτές για να συνειδητοποιούν στη πορεία το μέγεθος της καταστροφής. Ο κρατικός μηχανισμός αντιλαμβάνεται τους περισσότερους από 1000 πολίτες και τουρίστες στις παραλίες μετά από 2 ώρες παραμονής τους στις ακτές, Πολλοί έχουν παρασυρθεί από τα κύματα και τα ρέματα και βρέθηκαν μέχρι και 5 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Στις 21:00 περίπου 40 μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών μοιράζονται σε 20 ιδιωτικά σκάφη και ξεκινούν την επιχείρηση τους. Στο πλευρό τους και στα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας αλλά και οι πλοίαρχοι των πλοίων της ακτοπλοΐας. Στις 1 τα ξημερώματα όλοι οι άνθρωποι στη θάλασσα είχαν απομακρυνθεί. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανικού, με Δανούς τουρίστες να παίρνουν βάρκες και να ανοίγονται στα ανοικτά, και πολλοί ηλικιωμένοι να βρίσκονται εκατοντάδες μετά από την ακτή, εξαντλημένοι από το κολύμπι. Αν και το Υπουργείο Αμύνης διακήρυττε συνεχώς της ενεργή του παρουσία, η πρώτη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στις 4:30 μη έχοντας ουσιαστικό ρόλο συμμετοχής.