Τζανακόπουλος: Τα οριστικά μέτρα για τους πληγέντες θα ανακοινωθούν αργότερα

Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά και το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα «μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης οικογενειών καθώς και έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις».

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει κονδύλιο 20 εκατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών.

Ειδικός λογαριασμός με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών για τα έργα επισκευής

Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στο υπουργείο Οικονομικών, «με τη συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό». Ωστόσο, η συμμετοχή του δημοσίου στο λογαριασμό θα αποφασιστεί μετά την αξιολόγηση των ζημιών.

Μέσω του ειδικού λογαριασμού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αντικατάστασης των υλικών ζημιών.

20 κεατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποφασίστηκε δημιουργία ειδικού λογαριασμού υποικ με συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτών καθώς υπάρσει ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράλληλα, αποφασίστηκε ενίσχυση των μικτών περιπολιών αστυνομίας και στρατού.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι για τους πληγέντες αποφασίστηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, παράταση έξι μηνών στην καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ένα μέτρο που αφορά και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018 για τα ακίνητα που επλήγησαν, ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να παραταθεί.

Στους χώρους της καταστροφής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στους τόπους της καταστροφής 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, ενώ από αύριο θα προστεθούν άλλοι 120.

Για τους πυρόπληκτους, παρέχονται 200 κλίνες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και 200 σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας στο Καλαμάκι.

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα στήριξης για όσους μένουν στο γηροκομείο Μεγαρέων και το γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ θα λειτουργήσει κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, στο τηλέφωνο 210 4819001.