Συναγερμός και αμηχανία στη κυβέρνηση- Υπόνοιες για σχέδιο αποσταθεροποίησης με τις φωτιές

Βαρύ κλίμα και τεράστια αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ανείπωτη – εθνική- τραγωδία από τις καταστροφικές πυρκαγιές που στοίχισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι (όπου και έσπευσε με το που προσγειώθηκε από το ταξίδι του στη Βοσνία) και αφού έκλεισαν οι κάμερες-που για λόγους επικοινωνίας έμειναν ανοικτές- συνέχισε τη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρουσία των αρμόδιων υπουργών (Σκουρλέτης, Τόσκας, Πολάκης, Σπίρτζης), της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Γ. Καπάκη. Οι κυβερνητικοί πληροφορούνταν όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνεκτίμησαν όλα τα δεδομένα με το βλέμμα στη σημερινή διαχείριση της κατάστασης την επόμενη μέρα.

Σε «ανοικτή γραμμή» βρέθηκε ο Πρωθυπουργός τόσο με τον Πρόοεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. «Επί ποδός» ,άλλωστε, τέθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Σε επιφυλακή τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όσα μέσα ζητήθηκαν από το στρατό, ενώ από νωρίς έσπευσαν πλωτά του λιμενικού, αρματαγωγά αλλά και μία φρεγάτα.

To…ασύμμετρο φαινόμενο και οι μνήμες του 2007

Όσο για την απόδοση ευθυνών, από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας όντας ακόμα στη Βοσνία, έκανε λόγο για σημάδια που τον προβληματίζουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να υπάρχει σχέδιο εμπρησμών, με απώτερο στόχο να πλήξει την κυβέρνηση.

Ενώ, όταν ρωτήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην απαντήσει ευθέως, παρά αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι τώρα ώρα για τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε αποτιμήσεις που πρέπει», παραπέμποντας στον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει.

Σε πολλούς ,μάλιστα, τα όσα είπε θύμισαν ημέρες Αυγούστου 2007 αφού ακούγοντας την ενημέρωση των υπουργών για τους ανέμους, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα «ασύμμετρα φαινόμενα».! Σε μια προσπάθεια δε, να μην υπάρξουν πολιτικοί διαξιφισμοί, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να ενώσουν όπως είπε δυνάμεις «για να καταφέρουμε ο,τι καλύτερο».

«Όλα περνούν από το μυαλό μας»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς από το iefimerida αν πράγματι εκτιμούν ότι υπάρχει πολιτικό σχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προέχει η επιχειρησιακή αντιμετώπιση της κατάστασης. Όταν όμως έχουμε τρεις πυρκαγιές που περικυκλώνουν την Αττική, πολλά μπορούν να περνούν από το μυαλό μας».

Πηγή: iefimerida