ΑΧΑΪΑ: Τεράστια η ζημιά των μεριδιούχων της πρώην “Αχαϊκής” Τράπεζας – Ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ!

Μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας (18.7.2018) και την διενέργεια αρχαιρεσιών για τη Διοίκηση του Συλλόγου στην περίοδο 2018 – 2020, συνήλθε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:
Μπέλλας Αθανάσιος, Πρόεδρος
Φιλιππόπουλος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος
Παπαδόπουλος Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας
Κάργα Μαρία, Ειδική Γραμματέας
Βενέδικτος Ράνιο, Ταμίας
Ελεζόγλου Γεώργιος, Μέλος
Παπαδόπουλος Ασημάκης, Μέλος
Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος
Μαλλιώρης Σταύρος, Μέλος

Το νέο Διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην προηγούμενη θητεία του Δ.Σ. σχετικά με την κατάθεση αγωγών από 500 περίπου μεριδιούχους κατά της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πλημμελή εποπτεία της Αχαϊκής Τράπεζας και αδράνεια ως προς την κακοδιαχείριση των κεφαλαίων της από τις διοικήσεις της.

Ήδη, οι διεκδικήσεις των Μεριδιούχων έχουν μπει σε μια νέα φάση ιδιαίτερης κινητικότητας, όχι μόνο λόγω των παραπάνω νομικών ενεργειών, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης με την ανάκριση που διεξάγει η Γ’ Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Πατρών. Βέβαια, οι Μεριδιούχοι στο σύνολό τους είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι μετά το τέλος της εκκαθάρισης θα κληθούν να πληρώσουν στο δημόσιο (ΤΧΣ) το τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους, πέρα από αυτά τα οποία έχασαν από την απώλεια των κεφαλαίων της τράπεζας. Η συνολική ζημιά των μεριδιούχων ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία 6 χρόνια συνεχείς επαφές, παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε μέλη του κοινοβουλίου και της Κεντρικής Διοίκησης, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα προς κάθε κατεύθυνση και να κινητοποιηθεί μαζί με τους εκπροσώπους συλλόγων άλλων συνεταιριστικών τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, για να επιτύχει μια σχετική ρύθμιση. Ήδη, προωθείται η δημιουργία ενός φορέα συνεργασίας των συλλόγων των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκής, Λέσβου, Λαμίας, Πελοποννήσου, Ευβοίας κλπ. για την προώθηση αυτής της προσπάθειας.

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της κατάθεσης ατομικών αγωγών στα αστικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων της διοίκησης της Τράπεζας, που την οδήγησαν με τις σοβαρές βλαπτικές τους ενέργειες σε χρεοκοπία. Η πλειονότητα των παρισταμένων Μεριδιούχων τοποθετήθηκε θετικά σε αυτό το θέμα και γι’ αυτό η νέα διοίκηση θα το εξετάσει με τους νομικούς συμβούλους της, ώστε να λάβει σχετικές αποφάσεις.