Μαλλιά στον ήλιο: Πώς να τα φροντίσετε το καλοκαίρι

Ο ήλιος δεν είναι εχθρός μόνο του δέρματος αλλά και των μαλλιών. Η αλμύρα της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας είναι καταστροφικά για την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών. Επειδή λοιπόν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ανακαλύψτε τρόπους για να τη βγάλουν τα μαλλιά σας καθαρή το φετινό καλοκαίρι!

Ο ήλιος δεν είναι εχθρός μόνο του δέρματος αλλά και των μαλλιών. Η απότομη έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες και την υπεριώδη ακτινοβολία – έστω και για λίγες μόνο ημέρες – είναι αρκετή για να φθείρει το στέλεχος της τρίχας, να προκαλέσει ψαλίδα στις άκρες, να ξεθωριάσει το χρώμα και να δημιουργήσει μια άτονη και θαμπή εμφάνιση. Όταν, μάλιστα, τα παραπάνω συνδυάζονται με τα καλοκαιρινά μελτέμια, την αλμύρα της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών. Επειδή λοιπόν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ανακαλύψτε τρόπους για να τη βγάλουν τα μαλλιά σας καθαρή το φετινό καλοκαίρι!
Θερμοασπίδα όλη μέρα

Ο συνδυασμός ήλιου, αέρα και αλμύρας αφυδατώνει τα μαλλιά και τα κάνει να δείχνουν ξηρά, άτονα και φριζαρισμένα. Προστατέψτε τα χρησιμοποιώντας θερμοπροστατευτικά τζελ, κεριά ή γαλακτώματα, που δημιουργούν μία μεμβράνη προστασίας γύρω από το στέλεχος της τρίχας και αφαιρούνται εύκολα με το λούσιμο. Με τα ίδια προϊόντα μπορείτε να προστατέψετε τα μαλλιά σας και από το ψύχος των κλιματιστικών. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνετε η εφαρμογή του προϊόντος δύο φορές τη μέρα. Επιλέξτε ένα προϊόν που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με αντηλιακά φίλτρα κατά του φριζαρίσματος για μακριά μαλλιά που έχουν την τάση να φριζάρουν ή με προσθήκη ζάχαρης για περισσότερο όγκο.

Χτένισμα χωρίς ταλαιπωρία

Τους ζεστούς μήνες τα μαλλιά υποβάλλονται σε έντονο στρες. Αν τα χτενίζετε όσο είναι βρεγμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες να τα σπάσετε. Χρησιμοποιήστε ειδικές μάσκες που διευκολύνουν το ξέμπλεγμα και περιέχουν θρεπτικά συστατικά που κλείνουν τις φολίδες της τρίχας και επανορθώνουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί από τον ήλιο και το θαλασσινό νερό. Επιπλέον, προτιμήστε βούρτσα με φυσικές τρίχες και χρησιμοποιήστε την σε νωπά μαλλιά που τα έχετε προηγουμένως ταμπονάρει καλά με μία πετσέτα. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο ξεμπερδεύετε ευκολότερα τους κόμπους, αλλά μειώνετε τον κίνδυνο ηλεκτροστατικής αντίδρασης.

Αντιηλιακή προστασία με κατάλληλη σύνθεση

Όπως και το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά έχουν ανάγκη προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Μια σύνθεση με λάδι είναι κατάλληλη για τις ίνες της τρίχας, καθώς δεν φεύγει εύκολα με το νερό και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας όλη μέρα. Τα λάδια με αντηλιακά φίλτρα είναι δύο ειδών: με πλούσια σύνθεση ή ελαφριά. Η πλούσια σύνθεση λιπαίνει τις άκρες των μαλλιών και ενδείκνυται για μαλλιά που υποφέρουν από αφυδάτωση, ξηρότητα ή έντονη ψαλίδα, χαρίζοντας μια βρεγμένη εμφάνιση, ενώ η ελαφριά είναι κατάλληλη για όλους τους άλλους τύπους μαλλιών.

Μασάζ με φυτικά και αιθέρια έλαια

Για να αποκαταστήσετε την υγεία των μαλλιών σας μετά την έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια. Το ελαιόλαδο, το καρυδέλαιο και το σησαμέλαιο  χαρίζουν θρέψη και λάμψη στα μαλλιά, ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, για να επανορθώσετε τις βλάβες που έχουν υποστεί τα μαλλιά από την αλμύρα της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας, ξεπλύντε τα με άφθονο νερό και κάντε τους μασάζ με αιθέρια έλαια. Επιλέξτε το δεντρολίβανο αν έχετε λιπαρά μαλλιά, λεβάντα αν έχετε ξηρά και άτονα και μέντα για να τα φρεσκάρετε. Προσθέστε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10ml έλαιο jojoba, πάρτε μικρή ποσότητα στα δάχτυλά σας και κάντε μασάζ με μικρές κυκλικές κινήσεις στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε να περάσει μισή ώρα και συνεχίστε κανονικά με το σαμπουάν σας.

Φυσική αντίσταση στη θερμοπληξία

Η πιο αποτελεσματική προστασία στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την αλμύρα που αποδυναμώνουν τα μαλλιά, υπάρχει ήδη στη φύση. Πρόκειται για το 100% καθαρό έλαιο καρύδας, το οποίο χρησιμοποιείται στις τροπικές χώρες και διακρίνεται για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες σε περίπτωση θερμοπληξίας. Εφαρμόστε το τις πρωινές ώρες και διατηρήστε το στα μαλλιά σας τόσο κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, όσο και μέσα στη θάλασσα. Αποτελεί μία ήπια φυσική αντηλιακή προστασία που ισούται με  δείκτη SPF4. Τις βραδινές ώρες αρκεί να το ξεπλύνετε με ένα ουδέτερο σαμπουάν, για να αποκτήσουν τα μαλλιά σας μια μεταξένια υφή και λάμψη, όπως έπειτα από μία θρεπτική μάσκα.

Ενισχυμένη ενυδάτωση με εξωτικά έλαια

Μετά την αλόη και το έλαιο αργκάν, ένα νέο λάδι που προέρχεται από φρούτο της Κεντρικής Αμερικής (Μεξικό και Δομινικανική Δημοκρατία), αναδεικνύεται ως η καλύτερη θεραπεία ενυδάτωσης για τα μαλλιά. Το έλαιο sapote έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα κερασιού και αμύγδαλου και είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και σε βιταμίνες Α και C (σε συγκέντρωση δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή του πορτοκαλιού). Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όχι μόνο ενυδατώνει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής προλαμβάνοντας την αποδυνάμωση του στελέχους και του βολβού της τρίχας, αλλά περιορίζει και την τριχόπτωση, ιδιαίτερα αυτή που οφείλεται στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτό το οφείλει στη σκουαλένη, ένα συστατικό που διατηρεί την υγρασία του δέρματος και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, καθώς και στις βιταμίνες, τα οξέα και τις αλκοόλες που έχουν επουλωτική και οξυγονωτική δράση. Αποτέλεσμα; Το έλαιο sapote επαναδραστηριοποιεί τη μικροκυκλοφορία του αίματος και τονώνει την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών.

Περιποίηση με σπιτικές συνταγές ομορφιάς

Πέρα από την έκθεση στον ήλιο και οι καθημερινές συνήθειες ομορφιάς όπως το λούσιμο, το στέγνωμα και το styling των μαλλιών έχουν  και καταστροφή δράση. Για να τα προστατέψετε, μπορείτε να καταφύγετε σε «σπιτικές» συνταγές ομορφιές, όπως μάσκες με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας.
✓ Τα πιο αποτελεσματικά που μπορείτε να βάλετε κατευθείαν πάνω στα μαλλιά σας είναι τα φυτικά έλαια από ελιά, λιναρόσπορους, σησάμι και αμύγδαλα, που έχουν ισχυρή ενυδατική, αναπλαστική και μαλακτική δράση.
✓ Επίσης, το λεμόνι και το πορτοκάλι ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος και, αν τα προσθέσετε στο νερό με το οποίο ξεπλένετε τα μαλλιά σας, θα τους χαρίσουν ζωντάνια και λάμψη.
✓ Για τη ρύθμιση του σμήγματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το αφέψημα της μέντας ή του φασκόμηλου, αφού πρώτα προσθέσετε σε αυτό μία κουταλιά μηλόξυδο και το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα.
✓ Για ενισχυμένη θρέψη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι και το γιαούρτι. Αν προσθέσετε σε αυτά μία κουταλιά ελαιόλαδου, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μία μάσκα που ενυδατώνει βαθιά και να κάνει τα μαλλιά λαμπερά και μεταξένια.
✓ Την ίδια στιγμή, το αβοκάντο, η μπανάνα, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, και επομένως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία μάσκα αναδόμησης του στελέχους της τρίχας. Λιώστε καλά τα φρούτα, προσθέστε σε αυτά μερικές σταγόνες λινέλαιου που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργήσετε ένα κρεμώδες μίγμα. Απλώστε το σε όλο το μήκος των μαλλιών και αφήστε το να δράσει για μισή ώρα. Έπειτα λουστείτε κανονικά.

✓Τέλος, να θυμάστε ότι το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για το ξεμπέρδεμα των κόμπων. Μερικές σταγόνες αρκούν για εύκολο και ανώδυνο χτένισμα!