Διακόπηκε για τρίτη φορά η δίκη του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου Λάσα Σουσανασβίλι

Διακόπηκε και σήμερα, για τρίτη κατά σειρά φορά, η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την έκδοση στην Γαλλία του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου, φερόμενου ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας, Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού και με το ψευδώνυμο «το Λίπος». Διακόπηκε για αύριο το πρωί λόγω συμπλήρωσης του ωραρίου του γραμματέα της έδρας.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ένα ακόμη αίτημα αναβολής που υπέβαλλαν οι συνήγοροι του Γεωργιανού, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Φίλιππος Φιλίας και Μανώλης Παπαδάκης.

Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν, ως λόγο αναβολής, την εκκρεμοδικία στο Συμβούλιο Εφετών επί του αιτήματος που έχουν υποβάλλει για συμπλήρωση και διόρθωση των πρακτικών του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που έκρινε υπέρ της έκδοσης του Σουσανασβίλι.

Να σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποβάλλοντας το αίτημα αναβολής έκανε λόγο για «πολιτική πίεση προκειμένου η υπόθεση να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο 57χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή των γαλλικών και των ελληνικών αρχών. Για την ταυτόχρονη ολοκλήρωση της κοινής επιχείρησης έγιναν συναντήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα, υπό τον συντονισμός της Europol.

Ο Σουσανασβίλι είχε καταδικαστεί ήδη στην Ελλάδα σε κάθειρξη 14 ετών για συντονισμό μαφιόζικης οργάνωσης που δρούσε σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο είχε αποφυλακιστεί με τους ευεργετικούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου για λόγους υγείας.

Παρά την καταδίκη του η παράνομη δράση του δεν σταμάτησε. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο Σουσανσβίλι ήταν ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία. Στις αρχές του μήνα, το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανασβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα, όταν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, καθώς στη χώρα μας έχει ακόμη εκκρεμότητες.

Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση στη Γαλλία δύο φερόμενων συνεργών του 57χρονου, ενώ μαζί του στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν ακόμη 13 άτομα, εκ των οποίων οι 11 είναι Γεωργιανοί και δύο εξ’ αυτών επίσης εκζητούνται.