Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής του ΦΠΑ με το προσφυγικό

Ελληνικό χρώμα είχε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, καθώς μίλησε και για το ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα τόνισε πως οι συνέπειες του πακέτου διάσωσης δεν θα τελειώσουν την ημέρα που θα τελειώσει και το ίδιο το πρόγραμμα για την Ελλάδα, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Θα είναι μία σημαντική μέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει, αλλά οι συνεχιζόμενες συνέπειες αυτού του προγράμματος δεν θα τελειώσουν εκείνη την ημέρα», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να καταβάλουν στην Ελλάδα το τελευταίο δάνειο διάσωσης 15 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ερωτηθείσα για τον ΦΠΑ και το εάν η Γερμανία ανταπέδωσε την συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων με την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά, η Μέρκελ το αρνήθηκε υπογραμμίζοντας «δεν συνδέουμε τα δύο. Αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δύο μας. Βρέθηκε τρόπος να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή» και υπενθύμισε πως η αλλαγή στο τρέχον Ελληνικό Πρόγραμμα θα περάσει τον Αύγουστο και από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αναφορικά με τη δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα, που εκφράζεται με τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται για τα επόμενα χρόνια, απάντησε πως εάν η χώρα δεν έχει πλεονάσματα θα είναι αδύνατο να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο «λάβαμε μέτρα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους « και υπό αυτή την έννοια εκτίμησε πως «πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».