Η αρχή προστασίας τέλος της ενημέρωσης;

Aπό την 25η Μαΐου κάτι άλλαξε στην καθηµερινή δηµοσιογραφική εργασία.

Η νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων αποτελεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τον δηµοσιογραφικό κόσµο, ο οποίος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόµενό του, ώστε να αποφύγει ενδεχόµενες νοµικές συνέπειες.

Ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρησιµοποιηθεί το νέο πλαίσιο ως µέσο φίµωσης των δηµοσιογράφων από κάποιους και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη την αποσαφήνισή του.

Επειδή, είναι προφανές ότι µε την εφαρµογή της νέας οδηγίας αλλάζει το πλαίσιο και ο τρόπος λειτουργίας από αυτόν που οι δηµοσιογράφοι είχαν µάθει µέχρι σήµερα, όπως είναι προφανές πρόκειται για µια ρητή εντολή της ΕΕ στην οποία συµµορφώνεται το Ελληνικό ∆ίκαιο.

Επειδή, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, πιστεύει ότι η νέα νοµοθεσία είναι πολυδαίδαλη και το νέο πλαίσιο µπορεί να λειτουργήσει εκδικητικά από κάποιους πολίτες που µπορεί να το επικαλεστούν για ανούσιες αφορµές και κάθε αποτροπή λειτουργεί πολλές φορές αυτολογοκριτικά και όχι λογοκριτικά.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Συμμερίζεσθε τις ανωτέρω ανησυχίες και πώς μπορεί η Κυβέρνηση με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις να προστατεύσει την ελευθεροτυπία και το αγαθό της ενημέρωσης, καθώς τόσοι νέοι περιορισμοί μπαίνουν από την νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος