(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Αποφοίτηση εκπαιδευομένων του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, κατά την Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας, αποφοίτησαν οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πάτρας, που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Την τελετή αποφοίτησης προλόγισε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεράσιμος Αντύπας, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και αναφέρθηκε πρώτιστα στο σκοπό του σχολείου, που ως κοινωνικοποιητικός μηχανισμός σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα, διδάσκει αξίες και κανόνες, πρότυπα συμπεριφοράς, αίρει προκαταλήψεις και προωθεί κοινωνικές αρετές και ευαισθησίες. Η στέγαση του σχολείου σ’ ένα υπέροχο μαθησιακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και υποστηρίζεται με την επιμέλεια της Διεύθυνσης του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου αλλά και την καθημερινή αρμονική συνεργασία με τη Διεύθυνση και τις υπηρεσίες του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου ήταν καθοριστική, καθώς έδωσε τη δυνατότητα της ανάπτυξης δημιουργικών δράσεων από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεργασία με πολλούς κοινωνικούς φορείς (Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών, «Άρμα Θέσπιδος» – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Εταιρεία Θεάτρου και Τέχνης «Αγορά», Χορευτικό Τμήμα Δήμου Πατρέων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, Θεατρική ομάδα «Από κοινού» της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Οινοποιία ACHAIA CLAUSS, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «ΩΡΙΩΝ», Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Πάτρας).

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεράσιμος Αντύπας αναφέρθηκε στην παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας που υλοποιήθηκε σε τριάντα πέντε (35) εκπαιδευόμενους από την «ΕΠΑΝΟΔΟ», στην παρακολούθηση σεμιναρίου από εκπαιδευόμενο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (elearning) στο ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), όπως επίσης και στο σπουδαίο κοινωνικό έργο της εθελοντικής υποστήριξης από εθελοντές εκπαιδευτικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς του Σ.Δ.Ε. των μαθητών – σπουδαστών που φοιτούν σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Ε.Α.Π.) και σε λυκειακές τάξεις του Εσπερινού Λυκείου Πάτρας, τονίζοντας την αρμονική συνεργασία με τη Δ/ντρια του Εσπ. Λυκείου Πάτρας κ. Κασβίκη Σοφία και τη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας. Ταυτόχρονα ευχήθηκε την επίτευξη της εισαγωγής σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ευχαρίστησε επίσης τον Υποδιευθυντή του σχολείου κ. Καραγεωργίου Μιχαήλ τους εκπαιδευτικούς/εκπαιδεύτριες Καβαλλάρη Ισμήνη, Θέμελη Παναγιώτη, Μπαριτάκη Μαρία, Παλαιολόγου Βασίλειο, Χρυσανθοπούλου Παρθενόπη, τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Λάζαρη Δήμητρα και τη Σύμβουλο Ψυχολόγο Πανίτσα Γεωργία, για την άψογη συνεργασία και την αξέχαστη δημιουργική σχολική χρονιά.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των σχεδίων δράσης (projects): α) «Τέχνης ΔΡΩμενα» των εκπαιδευτικών Καβαλλάρη Ισμήνης (ΠΕ06), Χρυσανθοπούλου Παρθενόπης (ΠΕ81) και Αντύπα Γεράσιμου (ΠΕ85) με τη συμμετοχή ορχήστρας από απόφοιτους του Μουσικού Σχολείου και εκπαιδευόμενους του σχεδίου δράσης, υπό την καθοδήγηση της προσκεκλημένης φιλολόγου εκπαιδευτικού του Μουσικού Σχολείου Πατρών κ. Ταμβάκη Ανθής ΠΕ02, και β) «Θαλασσινές αντανακλάσεις στον άνθρωπο» των εκπαιδευτικών Θέμελη Παναγιώτη (ΠΕ04.01) Μπαριτάκη Μαρία (ΠΕ86) και Παλαιολόγου Βασίλειο (ΠΕ78) με μουσικοχορευτική πλαισίωση από τον προσκεκλημένο Υπεύθυνο του Χορευτικού τμήματος του Δήμου Πατρέων κ. Γιαννόπουλο Χρήστο με τετραμελή ομάδα του Χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και εκπαιδευόμενους του σχεδίου δράσης.

Δημιουργίες των εκπαιδευομένων του σχεδίου δράσης «Τέχνης ΔΡΩμενα», κατόπιν επιθυμίας τους δωρίθηκαν και θα αποδοθούν μετά το πέρας του σχολικού έτους στο «Χαμόγελο του Παιδιού» του οποίου η Πρόεδρος κ. Μαλαμάκη Ευαγγελία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Ακολούθησε προβολή των συνολικών δράσεων του σχολείου για το σχολικό έτος 2017-2018 που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Υποδιευθυντής του σχολείου κ. Καραγεωργίου Μιχαήλ, στο οποίο αποτυπώθηκε η δυνατότητα συνεργασίας και υλοποίησης αξιόλογων δράσεων σε ένα ιδιαίτερο χώρο με διάφορους κοινωνικούς φορείς με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και η Δ/νση του σχολείου τίμησαν την αμέριστη υποστήριξη του έργου τους από τις υπηρεσίες του Υπ. Δικαιοσύνης και του Καταστήματος Κράτησης Αγ. Στεφάνου, του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και των άλλων κοινωνικών φορέων με προσφορά καλλιτεχνικών δημιουργιών (ψηφιδωτά – πίνακες ζωγραφικής) που φιλοτεχνήθηκαν από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου.

Στο πλαίσιο της καινοτόμου εκπαίδευσης ενηλίκων στη σχολική χρονιά 2017-2018 υλοποιήθηκαν 76 δράσεις που περιελάμβαναν: θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών, περιβαλλοντικά βιωματικά εργαστήρια, βιωματικά εργαστήρια κατασκευής ψηφιδωτών και γλυπτικής, φιλοτέχνηση πινάκων ζωγραφικής, διαδραστικές μουσικές δραστηριότητες, εργαστήρια τεχνολογικής δράσης, διαδραστικές ομιλίες κοινωνικών και επιστημονικών θεμάτων, βιωματικά εργαστήρια παροχής πρώτων βοηθειών – πιστοποίηση Ε.Ε.Σ.

Παράλληλα το σχολείο είχε συμμετοχή με υπέροχες δημιουργίες των εκπαιδευομένων στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στο Patras Science Festival 2018 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), στην Εικαστική Έκθεση με τίτλο «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας στην Αγορά Αργύρη, στο Γ΄ Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πάτρας, καθώς και στην Περιβαλλοντική – κοινωνική δράση «Ευέλικτα καπάκια»,

Κατά το τρέχον σχολικό έτος στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πάτρας οι εκπαιδευόμενοι φοίτησαν σε δύο τμήματα Α΄ κα Β΄ κύκλου και πέρα από την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ενίσχυσαν την προσωπικότητά τους αποκτώντας εφόδια απαραίτητα για την επαγγελματική αποκατάσταση και επανένταξή τους στην κοινωνία. Στους εκπαιδευόμενους που αποφοίτησαν χορηγήθηκε τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.

Την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος Στελλάτος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών π. Χρονόπουλος Γεώργιος, η Εισαγγελέας κ. Μακρή Πετρούλα, ο Δ/ντής του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Ζαννίδης Χαρίλαος, ο Αν. Δ/ντής του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Χριστόπουλος Νικόλαος, ο Αρχιφύλακας του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Λιόσης Αντώνιος, ο Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Ζέρβας Κων/νος, η Προϊσταμένη της Γραμματείας του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Μάλλιαρη Γιώτα, η Κοινωνιολόγος του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου κ. Ρουμπίνη Γιάνναρου, εκπρόσωποι από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου Πατρών, εκπρόσωποι από το Φυλακτικό Προσωπικό και την Τεχνική Υπηρεσία του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου, η Πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού» Πάτρας κ. Μαλαμάκη Ευαγγελία, ο κ. Σαράντης Μάριος από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος», η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Ψυχογυιοπούλου Παναγιώτα, ο Δ/ντής του Σ.Δ.Ε. Πάτρας κ. Ζέρβας Ανδρέας, ο Υποδιευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Πάτρας κ. Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος, οι εκπαιδευτικοί κ. Καρατράντου Ανθή ΕΔΙΠ του Εργ. ΕΗΥΕΤ Παν. Πατρών και ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Παν. Πατρών κ. Γεώργιος Πανέτας, η φιλόλογος κ. Καννά Ελένη, η φιλόλογος κ. Φιλοσόφου Μαρία, η φιλόλογος κ. Τζιάβα Ευγενία, η φιλόλογος κ. Δημητρέλου Αργυρώ, ο βιολόγος κ. Αρλαπάνος Γεώργιος, η κεραμίστρια κ. Κοντόγεωργα Παναγιώτα, τα μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής δράσης Κοινο_τοπία (κ. Μαρτίνη Βασιλική και κ. Γεωργίου Κωνσταντίνα) και η ηθοποιός κ. Κανελλάκη  

Με το πέρας της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές του σχολείου και απόλαυσαν πλούσια εδέσματα.

Η Δ/νση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας (Σ.Δ.Ε.) Πάτρας (Διευθυντής κ. Γεράσιμος Αντύπας και ο Υποδιευθυντής κ. Καραγεωργίου Μιχαήλ) ευχαριστεί για την ηθική και υλικοτεχνική υποστήριξη την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, τη Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία» όπως επίσης και όλους τους συμμετέχοντες ενεργούς πολίτες στις εκπαιδευτικές – βιωματικές δράσεις του σχολείου.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί και η Δ/νση του 2ου Σ.Δ.Ε. Πάτρας (Διευθυντής κ. Γεράσιμος Αντύπας και ο Υποδιευθυντής κ. Καραγεωργίου Μιχαήλ) ευχαριστούν ιδιαίτερα τη Δ/νση (Διευθυντή κ. Ζαννίδη Χαρίλαο) και όλες τις υπηρεσίες του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου για την αμέριστη υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και για την καταλυτική αρμονική συνεργασία που οδήγησε σε μια δημιουργική σχολική χρονιά με πλούσιο εκπαιδευτικό έργο.

Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και η Δ/νση του 2ου Σ.Δ.Ε. Πάτρας ευχαριστούν όλους τους κοινωνικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, τους πρωταγωνιστές εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς/εκπαιδεύτριες του σχολείου για την αξέχαστη δημιουργική χρονιά στους οποίους εύχονται καλή σταδιοδρομία.

Το έργο Σ.Δ.Ε. υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.