Γαλάζιος εκλογικός συναγερμός εν μέσω θέρους-Η «όλη ΝΔ» στη μάχη της κάλπης-Το παρασκήνιο της ενεργοποίησης Μεϊμαράκη

Μπορεί ο υδράργυρος να έχει σκαρφαλώσει εδώ και μέρες στα ύψη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τα στελέχη του να μην εφησυχάσουν ούτε τις μέρες της θερινής ανάπαυλας, γι’ αυτό και έστειλε σαφές μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ζητώντας τους να μιλάνε με τους πολίτες και να εξηγούν τις θέσεις της ΝΔ, εφ’ όλης της ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματικό λόγο του κόμματος.

Άλλωστε, το παράδειγμα θα δώσει πρώτος ο ίδιος, εγκαινιάζοντας από σήμερα έναν νέο κύκλο περιοδειών από την Κρήτη, μιας και θα βρεθεί στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Να σημειωθεί, δε, ότι, όπως δεσμεύτηκε και από την Πάτρα προ ημερών, στις περισσότερες επισκέψεις του πλέον ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλά στα τοπικά ΜΜΕ, σε μια ακόμα κίνηση εξωστρέφειας. Μετά την Κρήτη, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει: στις 26 Ιουλίου θα βρεθεί στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο και στην Κω, ενώ στις 30 και 31 Ιουλίου θα ανέβει και πάλι στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και (κατά βάση) Γρεβενά, επενδύοντας ιδιαίτερα στην παρουσία στη Βόρειο Ελλάδα. Μια εκκρεμότητα υπάρχει μόνο ως προς την ημερομηνία της επίσκεψής του στην Κεφαλονιά, αλλά πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να βρεθεί και στην εν λόγω μονοεδρική περιφέρεια εντός του Αυγούστου.

Εδραία πεποίθηση στα ηγετικά κλιμάκια, αλλά και στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, πάντως, είναι ότι αυτό θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο στην εξουσία. «Όλοι το βλέπουν, όλοι το αναγνωρίζουν, έχουμε μπει για τα καλά σε εκλογικό κύκλο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «μετατρέπουμε τον θλιβερό επίλογο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε έναν αισιόδοξο πρόλογο της Ελλάδας που σχεδιάζουμε και οραματιζόμαστε». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης χθες υπογράμμισε, με δεδομένη την πορεία της κυβέρνησης, εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ιδίως, όποτε ο κ. Τσίπρας κρίνει ότι θα είναι συμφερότερο για τον ίδιο. «Όποτε και αν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε χτίζοντας μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά», είπε, σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ, εξηγούν ότι, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, έχει μπει σε ένα σπιράλ από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει, ακόμα και αν υπάρξει μια θετική απόφαση για αναστολή της εφαρμογής των μειώσεων των συντάξεων. Με βάση αυτή την ανάλυση, το αφήγημα της κυβέρνησης δεν περνάει στους πολίτες, ενώ στη δύσκολη θέση της κυβέρνησης επενεργεί και το Σκοπιανό. Μάλιστα, χθες, σε υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα να βαφτίζει «Ακροδεξιούς» όσους διαφωνούν με την παράδοση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη γείτονα.

Το παρασκήνιο της ενεργοποίησης Μεϊμαράκη

Κάπως έτσι, η ΝΔ μπαίνει σε κατάσταση θερινού εκλογικού συναγερμού, με τα επόμενα ορόσημα να είναι η ΔΕΘ, αλλά και το Συνέδριο του κόμματος που θα λάβει χώρα στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Και αν στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επεξηγήσει περαιτέρω προτάσεις του, όπως αυτή για το ιδιωτικό χρέος, το Συνέδριο του κόμματος θα είναι το δείγμα της σύμπραξης της «όλης ΝΔ». Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, ελήφθη και η απόφαση για ανάθεση της προεδρίας του Συνεδρίου στον πολύπειρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πράγμα που «κλείδωσε» σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης. Η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη, άλλωστε, είναι σημαντική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις προσπάθειες διεμβολισμού της ΝΔ που επιχειρεί πολλάκις ο πρωθυπουργός μέσω της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος, ενώ, δεν αποκλείεται ο κ. Μεϊμαράκης, στον δρόμο προς τις εκλογές, να αξιοποιηθεί και πέραν του Συνεδρίου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναλάβει και επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν μετά το συνέδριο, δια της ενίσχυσης της ήδη υφιστάμενης δομής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κάτι που είχε γίνει τόσο επί Μιλτιάδη Έβερτ, όσο και επί Κώστα Καραμανλή.