Θερμό πολιτικό καλοκαίρι με σκληρές κόντρες και παροχολογία

Με την θερμοκρασία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» ο Αλέξης Τσίπρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν χθες να προσέλθουν στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων τους με ένα πιο ανάλαφρο στιλ, παρά το γεγονός πως η πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως θερμή με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη πόλωση.

Ο πρωθυπουργός με καλοκαιρινό σκούρο t-shirt προσήλθε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και χάραξε την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει της θερινής περιόδου μέχρι την ΔΕΘ. Εκείνο που θέλησαν να πληροφορηθούν τα περισσότερα στελέχη ήταν τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων, αλλά δεν φαίνεται να πήραν ξεκάθαρη απάντηση ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα δεδομένα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το «στραπάτσο» που υπέστη με την αναστολή του ΦΠΑ στα 5 νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών και την αντίδραση που υπήρξε στο Eurogroup από την γερμανική πλευρά.

Η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς εκτός από τις περιοδείες που πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η συμφωνία με τα Σκόπια όλα δείχνουν πως θα έρθει προς κύρωση στην βουλή την Άνοιξη του 2019. Υπενθυμίζουμε πως τον Μάιο έχουν «κλειδώσει» ήδη οι ευρωεκλογές και οι αυτοδικοικητικές εκλογές και δεν αποκλείεται να έχουμε και εθνικές με στόχο την «καυτή» πατάτα του Σκοπιανού να πάρει η επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα το «καλάθι» της ΔΕΘ απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση της Κουμουνδούρου και τονίστηκε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμη «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με αριστερό πρόσημο και το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις ύψους 750 εκατ, το μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης, την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση κατώτατου μισθού και την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

ΝΔ: Μειώσεις φόρων και επενδύσεις

Με καλοκαιρινό στιλ εμφανίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, καθώς μπήκε στην αίθουσα ελαφρώς αξύριστος κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ που με την υπόθεση της τεχνικής εταιρείας της οικογένειας Τσίπρα επιχειρεί να αποδομίσει το ηθικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού, παράλληλα ετοιμάζει το πρόγραμμα του, το οποίο είναι αντίθετο με την πολιτική των επιδομάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση και εστιάζει στις μειώσεις των φόρων.

«Έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10000 ευρώ, προφανώς θα μειώσουμε την φορολογία στην ακίνητη περιουσία και θα ξαναδούμε το σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακας με κατάργηση του τέλους του επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους δικηγόρους.

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή της ΝΔ στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο στα ζητήματα οικονομίας, τα εθνικά αλλά και στα θέματα διαφθοράς. Η αξιωματική αντιπολίτευση με το αέρα των δημοσκοπήσεων επιχειρεί να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραμένει το ισχυρό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει και εναντίον του Πάνου Καμμένου για την στάση του στο Σκοπιανό, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή.