ΠΑΤΡΑ: Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Ξερόλακα – Απεργίες στην Ανακύκλωση

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» επισκέφτηκε, κατόπιν ενημέρωσης μελών μας, τους εργαζόμενους του Εργοστασίου Ανακύκλωσης της εταιρείας ALPHA GREEN AEBEΕ (Ξερόλακκα Πάτρας), οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης κατά καιρούς βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, όσο και με επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ενώ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση προσωπικού, παρουσία και άλλων συνδικαλιστών, ενώ έγινε σαφές στους εργαζόμενους ότι είναι δεδομένη η αλληλεγγύη και η στήριξή μας σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε διεκδίκηση που οι ίδιοι θα αποφασίσουν.
Η διοίκηση της εταιρείας ALPHA GREEN AEBEΕ οφείλει να καταβάλει εγκαίρως τη μισθοδοσία και να αναγνωρίσει εμπράκτως την ανθυγιεινότητα του επαγγέλματος, χορηγώντας τόσο Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα, όσο και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλο το προσωπικό.
Η Επιθεώρηση Εργασίας (Κοινωνική και Τεχνική Επιθεώρηση) θα πρέπει να πραγματοποιήσει επισταμένους ελέγχους, ώστε να διακριβωθεί αν τηρείται η εργατική νομοθεσία και η νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Ειδικά στους αλλοδαπούς συναδέλφους θα πρέπει να χορηγηθεί οδηγός δικαιωμάτων στη γλώσσα τους και να ελεγχθεί το καθεστώς απασχόλησής τους διότι μας έχει καταγγελθεί ότι σε ορισμένους εξ αυτών δεν έχουν γνωστοποιηθεί καν οι ατομικοί όροι εργασίας, τουλάχιστο όχι στην γλώσσα τους.
Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr . Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται.