«Έκρηξη» στις ναυλώσεις τουριστικών σκαφών!

Μετά από πολλά χρόνια θαλάσσιας «ανομβρίας» και καθίζησης λόγω της οικονομικής κρίσης η ελληνική αγορά γιότινγκ γνωρίζει, μαζί με την έκρηξη του τουρισμού, τη δική της επαγγελματική απογείωση με αύξηση των ναυλώσεων κατά 60%-100%, σε σχέση με πέρυσι, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των σκαφών.

Στην κατηγορία καταμαράν και ιστιοπλοικών σκαφών οι αυξήσεις στις κρατήσεις υπερβαίνει το 60%, στα σκάφη μήκους άνω των 25 μέτρων με πλήρωμα 6-10 άτομα το 80%-90% και στα μίνι κρουαζιερόπλοια (μπορούν να φιλοξενούν μέχρι 49 επιβάτες) όλες σχεδόν οι καμπίνες είναι ήδη κρατημένες.

Η έκρηξη στις ναυλώσεις σκαφών οφείλεται, σύμφωνα με την Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, στον δραστικό περιορισμό από το υπουργείο Ναυτιλίας της «πειρατείας» των παράνομων ναυλώσεων κυρίως από ξένα σκάφη, αλλά και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που επέβαλε αυστηρούς κανόνες στη χορήγηση αδειών επαγγελματικών σκαφών με ελληνική σημαία από ξένους κατόχους.

Χάρις στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίστηκαν αισθητά οι «πειρατείες» από ξένα σκάφη χωρίς επαγγελματική άδεια,ενώ τουλάχιστον οι ιδιοκτήτες 65 ξένων σκαφών απέκτησαν επαγγελματική άδεια και έτσι ταξιδεύουν νομίμως στις ελληνικές θάλασσες.