Νόμος Κατρούγκαλου: Χάθηκε έως και το 60% των επικουρικών συντάξεων

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις περικοπές στις συντάξεις μέσω της… εξαφάνισης των επικουρικών.

Ο νόμος Κατρούγκαλου αφαιρεί από τις τσέπες των συνταξιούχων μέχρι και το 60% που λάμβαναν.

Τώρα τους επιστρέφει ψίχουλα λόγω των λανθασμένων κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να γλιτώσουν τις μειώσεις έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχουν νομοθετηθεί για το 2019.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων», τον Αύγουστο, μόνο το 16% ή περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό) θα λάβουν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ.

Πρόκειται για όσους είχαν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις τους, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν στο νέο ποσό της επικουρικής, η οποία κόπηκε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ σε όσους τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.

Η κυβέρνηση δίνει τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών όταν ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου επέβαλε περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ με 22 ψαλίδια στις συντάξεις και μετέτρεψε τις επικουρικές σε φιλοδωρήματα. Οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%.