Πώς ανακατεύει την τράπουλα των υποψηφιοτήτων η τριχοτόμηση της Β’ Αθήνας

Ανατροπές κι εκπλήξεις στις βουλευτικές υποψηφιότητες αναμένεται να φέρει η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, από τη στιγμή που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, θα ισχύσει από τις προσεχείς κιόλας εκλογές. Οι δύο περιφέρειες, ούτως ή άλλως, και πριν την κατάτμησή τους, είχαν την ιδιαιτερότητα ότι αποτελούν «καταφύγιο» γι’ αρκετούς βουλευτές που εκλέγονταν μέχρι σήμερα στην επαρχία, αλλά αποφασίζουν να μετακινηθούν σ’ αυτές για να έχουν μεγαλύτερα ερείσματα και κυρίως περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδίως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτως ή άλλως θα εκλέξει σε πανελλαδικό επίπεδο – εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – τους μισούς ή και λιγότερους από τους βουλευτές που διαθέτει σήμερα.

Ειδικά στη Β’ Αθήνας, η κατάτμηση δίνει το δικαίωμα σε νυν και πρώην βουλευτές, υποψηφίους, αλλά και πολιτευτές που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την τύχη τους να ανταγωνιστούν σε καλύτερες συνθήκες. Υπό την έννοια ότι θα λειτουργήσουν σε ένα πιο περιορισμένο προεκλογικό πλαίσιο, καθώς θα απευθυνθούν σε λιγότερο κόσμο, θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα και κυρίως θα καταφέρουν να αποκτήσουν και διαπροσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους τους σε αρκετές περιπτώσεις. Κάτι που ήταν πρακτικά αδύνατο στην αχανή Β’ Αθήνας, αλλά και υπό προϋποθέσεις στη Δυτική Αττική, η οποία περιλάμβανε περιοχές από την Πάρνηθα έως το Λαύριο.

Έτσι, στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Κυρίτση, Ελένης Αυλωνίτου, αλλά και του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αρχικά προσανατολιζόταν στη «μετακόμιση» στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική. Επίσης, στον ίδιο τομέα θα είναι υποψήφιοι – εκτός απροόπτου – Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Δημαράς και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει το… κυνήγι σταυρών. Από τη ΝΔ σίγουρα θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης – ο οποίος καλοβλέπει και το Δυτικό Τομέα – ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ο οποίος επίσης σκέπτεται τον Δυτικό), ενώ από τις νέες υποψηφιότητες οι Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Ξυπολητάς, Μανώλης Γραφάκος και πιθανόν ο Νίκος Κωστόπουλος. Σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου από το Κίνημα Αλλαγής.

Στο Νότιο Τομέα, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται σχεδόν βέβαιοι οι Νίκος Ξυδάκης και Πάνος Σκουρλέτης, πιθανόν και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από τη ΝΔ, πιθανότατα θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Δένδιας (αν και διαθέτει ερείσματα και στο Βόρειο Τομέα), η Άννα Καραμανλή (χωρίς ν’ αποκλείει κι εκείνη το Βόρειο), η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Από νέες υποψηφιότητες συζητώνται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Κυρανάκη, Βασίλη Σπανάκη και Τάσου Γαϊτάνη, ενώ έχουν ακουστεί – εφόσον θα είναι τελικώς υποψήφιοι βουλευτές – των δημάρχων Διονύση Χατζιδάκη, Γιώργου Παπανικολάου και Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στο Δυτικό Τομέα, η ισχυρή υποψηφιότητα θα είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΝΔ. Σχεδόν σίγουρη είναι και αυτή του Γεράσιμου Γιακουμάτου από τη ΝΔ, ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες των Δημήτρη Βίτσα και Χαράς Καφαντάρη. Παραμένει επίσης άγνωστο ποιοι από τους νυν υπουργούς, οι οποίοι φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να «κατέβουν» στη Β’ Αθήνας, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλοι, θα είναι τελικώς υποψήφιοι με τα νέα δεδομένα και ποιον τομέα θα επιλέξουν.

Στην Περιφέρεια Αττικής, στην Ανατολική από τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται ο Πάνος Σκουρολιάκος και πιθανότατα ο Αριστείδης Μπαλτάς και από τη ΝΔ κατευθύνονται Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου και αντιθέτως ο Θανάσης Μπούρας στη Δυτική Αττική. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πάντζας. Από το Κίνημα Αλλαγής, την Ανατολική Αττική φαίνεται πως θα επιλέξει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Για την ιστορία, με βάση τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η Β’ Αθήνας διαρθρώνεται πλέον ως εξής:

Βόρειος Τομέας: 15 έδρες. Δήμοι: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Δυτικός Τομέας: 11 έδρες. Δήμοι: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Νότιος Τομέας: 18 έδρες. Δήμοι: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Στην Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι χωρίζονται όπως ακριβώς ορίζει διοικητικά ο δυτικός και ανατολικός τομέας και από τις 15 έδρες που είχε σήμερα, οι 10 αφορούν πλέον στην Ανατολική Αττική και οι τέσσερις στη Δυτική, καθώς μία έδρα αφαιρείται, λόγω πληθυσμού, και προστίθεται στην Αχαΐα.