ΠΑΤΡΑ: Κινητοποιήσεις από το Εργατικό Κέντρο αυτή την Κυριακή…για τις Κυριακές!

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για τις κινητοποιήσεις της Κυριακής:
Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια και τη σκληρή καθημερινότητα τη γεμάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Η σημερινή κυβέρνηση, υλοποιεί κατά γράμμα τις χρόνιες απαιτήσεις των εμπορικών πολυκαταστημάτων για ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν ατέλειωτα ωράρια, πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδομάδες, παίρνοντας ψίχουλα για να ζήσουνε. Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους «νόμους της ζούγκλας» που έχουν νομοθετήσει τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία, με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, και την αναδουλειά. Οι μικροί έμποροι και όσοι βοηθάνε στην οικογενειακή επιχείρηση, περνούν όλη τη μέρα μέσα στο μαγαζί, χωρίς ελεύθερο χρόνο για την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,
Σε λίγο το μέτρο δεν θα αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά θα γενικευτεί και σε άλλους εργαζόμενους. Θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Ώστε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται πραγματικά δικός μας, χρήσιμος και δημιουργικός όταν βρισκόμαστε με αυτούς που μαζί τους έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινά οράματα, κοινό βηματισμό στη δράση, στους αγώνες.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΑΠΛΑ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
Η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και μονοπώλια αποτελεί τη μόνη διέξοδο για μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Στη δράση, και μόνο εκεί, μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος, η ανασφάλεια για το αύριο.

Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο και αυτοαπασχολούμενο, να κάνει το βήμα της οργάνωσης στο σωματείο, τις ενώσεις και τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.
• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες
• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για έγκυες, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης) .