ΠΑΤΡΑ: Ανοικτά-Κλειστά (;) τα καταστήματα στην τοπική αγορά – Κινητοποίηση στο κέντρο από Εμπορικό-Υπαλλήλους-Επαγγελματοβιοτέχνες-Δήμο

Προαιρετικά ανοιχτά θα είναι σήμερα από τις 11 το πρωί τα καταστήματα, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, που συνεχίζονται έως τις 31 Αυγούστου. Τα εμπορικά καταστήματα, θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
>Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών, που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
>Επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από…% έως… %»).
>Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Πάντως, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, καλεί τα καταστήματα μέλη του, να παραμείνουν σήμερα κλειστά και τους καταναλωτές να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά.
Οπως αναφέρει, τα αποτέλεσμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς είναι η μεταφορά τζίρου από τη μικρομεσαία τοπική επιχείρηση (ΜμΕ) στις πολυεθνικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση της ανεργίας (για κάθε θέση εργασίας σε πολυκατάστημα χάνονται 2,5 θέσεις εργασίας από τις ΜμΕ) και τη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.
Μάλιστα, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας, καλεί τα μέλη να συμμετέχουν μαζί με συλλόγους και φορείς της πόλης, στην κινητοποίηση που διοργανώνεται σήμερα στις 10:30 το πρωί στην συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας.

 

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει την κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Η συγκέντρωση, που οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 15 Ιούλη στις 10 π.μ., στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος. Την Δημοτική Αρχή θα εκπροσωπήσει ο Διονύσης Πλέσσας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης.
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα.