Αποτυχημένα κόλπα με τις κάλπες

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τις κυβερνητικές υποθέσεις και τις σχέσεις του με τους θεσμούς σαν να έπαιζε με συσχετισμούς τάσεων σε κομματική του οργάνωση: με κόλπα. Αυτό έκανε από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας με τις παλινωδίες και τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς που μας οδήγησαν στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και στην επώδυνη υπερχρέωση της χώρας, αυτό έκανε με την υπονόμευση των θεσμών, αυτό κάνει και σήμερα με τη δήθεν μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τα παιγνίδια με τις ημερομηνίες των εκλογών. Η τελευταία απόπειρα -το μεγάλο κόλπο (colpo grosso) όπως πίστεψαν μερικοί- δεν έπεσε απλά στο κενό, αλλά γελοιοποίησε τους εμπνευστές, και τους εκτελεστές του, αποδεικνύοντας τον πανικό της Κυβέρνησης πριν την οριστική κατάρρευση.
Ενώ πριν δύο μέρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης υπεραμυνόταν της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019, δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν αυθορμήτως τροπολογία, ώστε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που υποστήριζε ο αρμόδιος υπουργός. Παρόλα αυτά, ο υπουργός το δέχτηκε. Ομως κάπου εκεί έμπλεξαν τη «γραμμή» για τις ημερομηνίες. Η τροπολογία αποσύρθηκε, ξανακατατέθηκε μετά και τελικά προτάθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος μετά. Και αυτό το έκανε δεκτό ο υπουργός με την ίδια άνεση!
Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι πολλά. Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να σκηνοθετήσει πειστικά ούτε καν την αποχώρηση του από την εξουσία και, λόγω του πανικού της αποδρομής, πέφτει συνεχώς σε λάθη, ακόμα και διαδικαστικά.
Το δεύτερο είναι ότι εκεί που νόμιζε ότι θα αιφνιδιάσει τους πάντες προγραμματίζοντας να στήσει την ίδια μέρα -τον Μάιο του 2019- μια, δύο και τρείς κάλπες, ίσως και τέσσερεις με τις εθνικές εκλογές, το κόλπο απέτυχε και η χώρα εισήλθε και τυπικά σε προεκλογική περίοδο.
Και τούτο, όταν όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά και η Κυβέρνηση καλείται να χειριστεί τις συνέπειες και το κόστος της πολιτικής της. Στα εθνικά θέματα, η έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της FYROM στο ΝΑΤΟ δημιουργεί έννομα αποτελέσματα, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις ως προς τη συμφωνία. Ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος απειλεί να ρίξει την Κυβέρνηση αν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, μία Συμφωνία που ο «ευρωπαϊστής και ευρωατλαντικός» πλέον κ. Τσίπρας προβάλλει στους μεγάλους εταίρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως μεγάλο επίτευγμα. Ταυτόχρονα ανοίγει με πρωτοβουλία (;) Κοτζιά θέμα διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και καταγράφονται άστοχες δηλώσεις του επιτρόπου Χαν περί «αναδιάρθρωσης» συνόρων. Την ίδια ώρα, η «καθαρή» έξοδος της χώρας από το μνημόνιο θολώνει όλο και περισσότερο, ενώ εντείνονται οι κυβερνητικές διαρροές περί αναβολής της περικοπής των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για την 1-1-2019.
Το τρίτο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι με το κόλπο περί πολλαπλών καλπών, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μπερδέψει τους πολίτες, να δημιουργήσει κάλπες δήθεν απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας και να κρύψει τις απώλειες των ποσοστών πίσω από δημοτικές και περιφερειακές πλειοψηφίες. Το κόλπο μετατρέπεται σε παγίδα, στην οποία θα πέσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος προς τις εκλογές, με όσες κάλπες στήσει η Κυβέρνηση τον Μάιο του 2019, θα μεταβληθεί σε μία διαδικασία πολιτικής απομόνωσής του από τους πολίτες, από μία αποστροφή των ψηφοφόρων στα ψέματα και στην εξαπάτηση, σε μία καταδίκη της οικονομικής πολιτικής του, της απαξίωσης των θεσμών, καθώς και των επικίνδυνων για τα εθνικά θέματα πειραματισμών του. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε από τα αποτυχημένα κόλπα με τις κάλπες. Σε όλες τις εκλογές θα διεκδικήσουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, μαζί με τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον καταλάβει ποιος εκμεταλλεύτηκε τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους και έπαιξε με τον μέλλον των επόμενων γενεών και της ίδιας της χώρας.

Του θΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
βουλευτή Αχαΐας ΚΙΝΑΛ, πρώην υφυπουργού