Φ. Κουβέλης: Εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019

“Όποιος υπολογίζει ότι είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να έχει πρόωρη έξοδο κάνει λάθος. Εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεν πρόκειται να γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Η ΝΔ βιάζεται και δεν είναι η πρώτη φορά”.

Την παρέμβαση αυτή έκανε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης. “Η συνάντηση”, συνέχισε “των τριπλών εκλογών στην ίδια ημερομηνία δεν συνδέεται με τη βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τετραετία”.

“Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στα Σκόπια;” διερωτήθηκε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας απέρριψε την κριτική ότι εκθέτει τη χώρα η παρουσία του κ. Καμμένου δίπλα στον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

“Είναι κανονικό. Η πολιτική του στάση αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Μία συμφωνία έχει δύο μέρη. Προβλήματα και δυσκολίες στην άλλη πλευρά πρέπει να συνεκτιμώνται. Είναι δυνατόν να χρειαστούν επιπλέον μέρες. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη γειτονική χώρα. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η συμφωνία των Πρεσπών και εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον”.

 

Σε σχέση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών, τόνισε ότι “είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με έντονη γεωπολιτική διάσταση. Είναι σταθερή η βούλησή μας για καλές σχέσεις με την Ρωσία. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μας δεν δέχεται ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Ο κ. Κουβέλης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την πιθανότητα απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων αξιωματικών: “Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Η θέση και η ανάδειξη του ζητήματος είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός που συνδέεται με την κράτηση των αξιωματικών αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο διεθνές πλαίσιο και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Πώς αντιλαμβάνεται την παρουσία της στο χώρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το απαράδεκτο της κράτησης δειχνει ότι η Αγκυρα εντάσσει αυτό το θέμα στην ατζέντα των προκλήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση συμψηφισμού με το θέμα των “8”. Ο Ερντογάν κινείται προς τον Τραμπ και την ίδια ώρα προωθεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία προσπαθώντας να πάρει ένα νέο οπλικό σύστημα, τους S400. Οταν μιλά για αναθέωρηση της συνθήκης της Λωζάνης ο Ερντογάν δημιουργεί ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης με το βλέμμα του στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο θα δοθούν αναδρομικά στους ενστόλους: “Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι τη ΔΕΘ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα αναδρομικά”. Ανακοίνωσε επίσης ότι είναι θέμα ημερών οι εξελίξεις σχετικά με την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών Fremm, ενώ εκτίμησε ότι δεν πρέπει να παραδοθούν αμερικανικά αεροσκάφη F35 στην Τουρκία για να μην αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Για την προοπτική των προοδευτικών συγκλίσεων ο Φ. Κουβέλης τόνισε: “Ο διπολισμός είναι γεγονός στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρέπει να διευρυνθεί ο προοδευτικός πόλος. Αυτό που διακηρύσσει σήμερα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με την αναφορά τους στην σοσιαλδημοκρατία. Ο σοσιαλδημοκρατικός είναι ένας χώρος που κατακρημνίστηκε από την ώρα που αρνήθηκε βασικές του αρχές”.