ΠΑΤΡΑ: Στη Θεία λειτουργία μνημονεύτηκε η «Μητέρα Τερέζα των Ορθοδόξων» Όλγα Παπασαράντου

Ξεχωριστή ήταν η Θεία λειτουργία το πρωί  στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στην οδό Μιαούλη στην Πάτρα που έχει ανεγερθεί και λειτουργεί από πέρυσι, από τον Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής Πατρών, «Ο Πρωτόκλητος».

Ως γνωστόν στις 11 Ιουλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας, η οποία ήταν βασίλισσα της Ρωσίας και μετονομάσθηκε σε Ελένη, το έτος 957 μ.Χ. ενώ άοκνες ήσαν οι προσπάθειές της για τη χριστιανική διαφώτιση του Ρώσικου λαού. Έκανε τα πάντα για να γνωρίσουν οι Ρώσοι την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού.

Η Αγία Όλγα εκοιμήθη την 11η Ιουλίου του 969 μ.Χ.

Στη Θεία λειτουργία θα μνημονευτεί μία σπουδαία μορφή, η νοσηλεύτρια και ιεραπόστολος Όλγα Παπασαράντου, η αποκαλούμενη «Μητέρα Τερέζα των Ορθοδόξων», η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 21 έτη.

Η Όλγα Παπασαράντου υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της σύγχρονης ιεραποστολής, με πολυετή προσφορά στην Αφρική. Μάλιστα πέρυσι τον Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στον τόπο γεννήσεώς της, το Ροεινό Αρκαδίας υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Όλγα Πασαράντου έχει τιμηθεί για την προσφορά της από την Ακαδημία Αθηνών και ήταν ανιψιά του επίσης βραβευθέντος από την Ακαδημία ιεραποστόλου, του αειμνήστου Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου. Η Ακαδημία την τίμησε στις 29/12/1987, όπως αναφέρει η έκθεση του γενικού γραμματέως Μενελάου Παλλαντίου, «για τη 17χρονη συνεχή συμπαράστασή της στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική» που «παρά την ψυχική και σωματική κούραση, μετά από μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, ξεκινά μόλις συνταξιοδοτείται για την Αφρική, στην ηλικία 70 ετών»!

Το 1996 στο περιοδικό της Ιεραποστολής «Φως Εθνών» ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκις (1908-1998), ο φλογερός αυτός ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών που ακούραστα για μια 25ετία εργάσθηκε για τον Ιησού Χριστό ως μέγιστος ιεραπόστολος στην Κεντρική Αφρική, είχε γράψει για την αδελφή Όλγα: «Υπάρχουν άνθρωποι που κατά το πέρασμα της ζωής τους δεν εντυπωσιάζουν με τις επιστημονικές τους επιδόσεις, τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τις δεξιοτεχνίες. Με την αθόρυβο όμως προσφορά τους στους συνανθρώπους τους γίνονται φωτεινά παραδείγματα. Μια τέτοια ευλογημένη ύπαρξη υπήρξε και η σεβαστή νοσοκόμος Όλγα Παπασαράντου».

Η αείμνηστη νοσηλεύτρια και ιεραπόστολος Όλγα Παπασαράντου εργάσθηκε στην Κεντρική Αφρική στο πλευρό του αειμνήστου Πατρινού ιεραπόστολου π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη.