(Βίντεο): Ο Elon Musk θα χρησιμοποιήσει μέρη από το Falcon 9 πύραυλο για τη διάσωση των παιδιών

Ώρες αφού οι μηχανικοί του Elon Musk πάτησαν το πόδι τους στην Ταϊλάνδη, ο ίδιος ανακοίνωσε πως η αποστολή διάσωσης επικεντρώνεται τώρα γύρω από το σχεδιασμό ενός “μικροσκοπικού υποβρυχίου στο μέγεθος ενός παιδιού” το οποίο θα κατασκευαστεί από μέρη ενός Falcon 9 πυραύλου.

Υπήρξαν και άλλα σχέδια στο τραπέζι, όπως να ανοιχτεί ένα κάθετο τούνελ στη σπηλιά, να χρησιμοποιηθούν φουσκωτοί σωλήνες και άλλα, ο χρόνος όμως πιέζει και το οξυγόνο τελειώνει για τους 12 μαθητές και τον προπονητή τους. Ένα από τα βασικά προβλήματα της διάσωσης είναι πως τα παιδιά δεν είναι εκπαιδευμένα σε κατάδυση, μερικά δεν ξέρουν καν κολύμπι, οπότε είναι αδύνατον να συνοδευτούν απλά από δύτες σε μία διαδρομή χιλιομέτρων και διάρκειας αρκετών ωρών η οποία είναι επικίνδυνη ακόμα και για επαγγελματίες δύτες.

Έτσι το κύριο σχέδιο τώρα είναι ένα μικρό υποβρύχιο κατασκευασμένο από ένα τροποποιημένο σωλήνα μεταφοράς υγρού οξυγόνου που χρησιμοποιείται στον Falcon 9 πύραυλο. Το υποβρύχιο θα είναι αρκετά μικρό για να χωράει στα στενά του δικτύου σπηλαίων, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ελαφρύ για να το κουβαλήσουν οι δύτες. Ο θαλαμίσκος θα έχει χερούλια για τον εύκολο χειρισμό του από τους δύτες, καθώς και συνδέσμους για μπουκάλες οξυγόνου. Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση πως αυτό θα είναι το σχέδιο, οι μηχανικοί της SpaceX θα είχαν έτοιμο το mini-υποβρύχιο σε 8 ώρες και έπειτα θα χρειαστεί άλλες 17 ώρες για να πετάξει για Ταϊλάνδη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09-07

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε τελικά χωρίς το υποβρύχιο λόγω πίεσης χρόνου, με τους άντρες των ειδικών δυνάμεων να έχουν μεταφέρει μόνοι τους έως τώρα 4 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο. Ωστόσο ο Elon Musk δήλωσε πως το υποβρύχιο θα μεταφερθεί όπως και να έχει στην Ταϊλάνδη, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινώσει. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και video από τις δοκιμές σε μία πισίνα.

unboxholics.com