Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκε και πέμπτο παιδί – Αγωνία για τα υπόλοιπα επτά

Με γοργούς ρυθμούς, όπως συνέβη και την Κυριακή, φαίνεται ότι συνεχίζεται και η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδία της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το CNN και το Reuters, υποστηρίζουν ότι είδαν ένα παιδί να απομακρύνεται με φορείο στις 12:27 (ώρα Ελλλάδος).

Το παιδί αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπήκε σε ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες που θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση για την κατάστασή του.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών – με μικρές προσθαφαιρέσεις – που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης. «Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι πρώτα θα βγουν από το σπήλαιο «τα παιδιά που είναι πιο έτοιμα».

Η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης των μικρών αγοριών ξεκίνησε περίπου 17 ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά να απεγκλωβιστούν με επιτυχία. Ο χρόνος αυτός ήταν μέσα στο περιθώριο που είχαν δώσει οι αρχές καθώς απαιτούνταν αρκετή ώρα για να γεμίσουν οξυγόνο οι μπουκάλες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο.

Λίγο πριν τις 9 ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι υπάρχει κινητικότητα με ένα ελικόπτερο και ένα ασθενοφόρο να φτάνει στο σημείο εξόδου αλλά και έντονη βροχόπτωση.