Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε ο τρίτος υπουργός μέσα σε 24 ώρες που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ενάντια στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για ένα «μαλακό» Brexit.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».
Όπως επισημαίνει ο Guardian,  αποχώρηση του  Τζόνσον αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την κρίση απέναντι στο πρόσωπο της  Μέι και να  αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. Οι υποστηρικτές της, πάντως, εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, σε περίπτωση ήττας, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του  Brexit

Λίγες ώρες νωρίτερα σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.

Ο Ντέιβις λέγεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οι παραιτήσεις αυτές αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit “φιλικό προς τις επιχειρήσεις” ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός “χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών” καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός “καθαρού” διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

Τουσκ: Απέχουμε πολύ από την επίλυση του χάους που δημιούργησε  το Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.