Αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον «Κλεισθένη»: Είναι «έκτρωμα»

Σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης εξαπολύουν οι αρμόδιοι φορείς στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός και ο επικεφαλής των Δήμων και Κοινοτήτων Γιώργος Πατούλης εξέφρασαν την συνολική τους διαφωνία με τις προωθούμενες ρυθμίσεις χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «έκτρωμα» που παραβιάζει τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού χάρτη της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και οδηγεί τους ΟΤΑ σε παράλυση.

Η συζήτηση δε, στιγματίστηκε και από την προσωπική αντιπαράθεση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Γιώργο Πατούλη όταν ο υπουργός Εσωτερικών ρώτησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου αν συμφωνεί με την άποψη του προέδρου της Ν.Δ πως η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων θα πρέπει να είναι 1 προς 5 και όχι 1 προς 1 όπως πέτυχε η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Πατούλης επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση λέγοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα από την τρόικα και να δώσει περισσότερους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ανήκουν στον κ. Πατούλη για να τα χρησιμοποιεί για προσωπική προβολή: «Είσαι λαϊκιστής» αντέδρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με τον υπουργό να συνεχίζει «Δεν είναι δικά σας τα 300.000 ευρώ για προσωπική προβολή. Είναι λεφτά των πολιτών. Εδώ είναι Βουλή, όχι δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου. θα σέβεστε».

Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία, της υπηρεσίες σε υπολειτουργία» με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των πολιτών.

Αναφορικά με την απλή αναλογική είπε πως δεν εξυπηρετεί την βέλτιστη εκπροσώπηση των πολιτών αλλά «ιδεοληψίες της κυβέρνησης».

«Στην Σουηδία όπου ισχύει η απλή αναλογική υπάρχει παράλληλα και η μητροπολιτικότητα των Δήμων. Δεν το έχετε κάνει. Εχετε ιδεοληψίες που δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον αλλά το κομματικό» είπε χαρακτηριστικά. «Εισπράξαμε έναν αυτισμό από τον υπουργό. Ότι και να είπαμε δεν τα έλαβε υπόψη. Έχουμε πει ανα άρθρο γιατί διαφωνούμε με αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Θέλουν να βάλουν θηλιά σε οτιδήποτε δεν μπορούν να διοικήσουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως διοικείται η αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά των Περιφερειών ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «Οι βασικές αρχές του ευρωπαϊκού χάρτη της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν εξυπηρετούνται από το νομοσχέδιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα. Εχει αποστολή την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας και το νομοσχέδιο στερεί αυτή την δυνατότητα». Τόνισε ότι οι αυτοδιοικητικοί «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία αντιδράσεις καταστάσεις που βλάπτουν τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση. Οι βουλευτές όμως έχουν μεγάλο βάρος για το τι ψηφίζουν. Το νομοσχέδιο έχει εκλογικές σκοπιμότητες, με πολιτικές στοχεύσεις και εξυπηρετήσεις»