ΠΑΤΡΑ: Η Κυβέρνηση δεν έδειξε σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη του λιμένα – Στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με Χορηγό Επικοινωνίας το SkaiPatras.gr

Οι σημαντικές προοπτικές του λιμένα Πατρών, μέσω επαναπροσδιορισμού του ρόλου του, στις διεθνείς ρότες των εμπορευματικών μεταφορών, αναδείχθηκαν ως κεντρικά ζητήματα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο της «Π, με χορηγό επικοινωνίας το SkaiPatras.gr
Στην εκδήλωση, έγινε σαφές ότι το λιμάνι της Πάτρας, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικού πλούτου για την πόλη, αφού ο κύκλος εργασιών του, φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συντηρεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο άνω των 60 εκ. ευρώ και σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας.
Αν και ο χαρακτήρας του είναι μικτός, το βάρος πέφτει πλέον στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το λιμάνι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο μεταξύ των διεθνών εμπορευματικών οδών της ανατολικής Μεσογείου και του λεγόμενου «σκανδιναβικού άξονα».
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση δεν έδειξε κάποιο σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη του λιμένα. Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Απαιτήσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, επανέλαβε ότι το αίτημα για τη δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος, βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και πως η μελλοντική αξιοποίηση του λιμένα θα γίνει μέσω παραχώρησης εκμετάλλευσης και όχι της πώλησης.
Για την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων, για την επίτευξη όρων βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των λιμένων, μίλησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ στο θέμα της ασφάλειας, η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ και γενική επιθεωρήτρια Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αποκάλυψε ότι μετά την επιτυχή επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών του περασμένο Μαΐου, έχουν απομακρυνθεί μέχρι σήμερα, επιπλέον 600 πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που θα πρέπει να «χτυπάει καμπανάκια» στους αρμόδιους φορείς.