ΠΑΤΡΑ: Εισαγγελέας, καλείται, στο νοσοκομείο “Αγ.Ανδρέας” – Μετακίνηση της μοναδικής ιατρού στο Αιματολογικό Τμήμα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μετακίνηση της μοναδικής γιατρού του αιματολογικού τμήματος του «Αγίου Ανδρέα» στο ΠΓΝΠ, δύο φορές την εβδομάδα για το επόμενο τρίμηνο, ζητούν εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Οπως υπογραμμίζουν, οι ασθενείς του νοσοκομείου μένουν ακάλυπτοι, καθώς το τμήμα στελεχώνεται πλέον μόνο με τον διευθυντή του.
Στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας, που εξέδωσε προχθές ο γραμματέας της ΕΙΝΑ Σπύρος Μάρκου, προστέθηκε χθες και η διαμαρτυρία του συντονιστή διευθυντή καρδιολόγου του «Αγίου Ανδρέα», εκπροσώπου της ΕΙΝΑ στην ΟΕΝΓΕ και προέδρου της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέα Μαζαράκη.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Μαζαράκης η απόφαση μετακίνησης της μοναδικής αιματολόγου «δεν έχει προηγούμενο. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ίδια τη ζωή δεκάδων αιματολογικών ασθενών, στον βωμό μιας καθαρά ρουσφετολογικής σκοπιμότητας. Οι φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντού, μοναδικού εναπομείναντα, δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που, όπως είναι κατανοητό, συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους γολγοθά, μόνοι και αβοήθητοι. Την ίδια στιγμή που και η τρίτη γιατρός του τμήματος είναι κάπου χαμένη σε κάποιο νοσοκομείο των Αθηνών».

ΝΟΔΕ
Η απόφαση του Διοικητή του Γ.Ν.Π. να μετακινήσει την μοναδική Επιμελήτρια Αιματολόγο του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου που διοικεί, μετά βεβαίως από θετική εισήγηση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας κας Ελένης Θοδωρή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ίδια τη ζωή, δεκάδων αιματολογικών ασθενών, στο βωμό μιας καθαρά ρουσφετολογικής σκοπιμότητας. Οι φιλότιμες προσπάθειες του Διευθυντού, μοναδικού εναπομείναντα, δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που, όπως είναι κατανοητό, συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, μόνοι και αβοήθητοι. Την ίδια στιγμή που και η τρίτη γιατρός του Τμήματος είναι κάπου χαμένη σε κάποιο νοσοκομείο των Αθηνών. Όσο και να προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε Διοικητή και κυρίως Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας να διώχνουν τους γιατρούς τους προς άλλα Νοσοκομεία αποδυναμώνοντας – διαλύοντας – Τμήματα του Νοσοκομείου τους. Αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει καν αίτηση για μετακίνηση της γιατρού, αλλά και ούτε του Νοσοκομείου υποδοχής, η δε δήλωση του Διοικητή κου Σερεμέτη στα μέσα ενημέρωσης, ότι την έστειλε για μετεκπαίδευση, είναι και απαράδεκτη και ασύστολα ψευδής. Καταγγέλουμε την απόφαση αυτή και ταυτόχρονα καλούμε την Εισαγγελία να παρέμβει.
Ανδρέας Μαζαράκης
Συντ. Διευθυντής καρδιολόγος Γ.Ν.Π.
Αντιπρόσωπος της ΕΙΝΑ στην ΟΕΝΓΕ
Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
Από την πλευρά του ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι: «Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποδυναμώνουν πλήρως το ΓΝΠ, το οποίο λειτουργεί πλέον με έναν αιματολόγο, αν και στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται τρεις θέσεις, του διευθυντή και δύο επιμελητών. Η τρίτη αιματολόγος έχει μετακινηθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών εδώ και 5 χρόνια» κι εξηγεί: «Ο μοναδικός συνεπώς αιματολόγος του «Αγ. Ανδρέα» καλείται να αναλάβει την παρακολούθηση > των 35 περίπου ραντεβού την ημέρα, > την ημερήσια νοσηλεία 12 -15 ασθενών ημερησίως και > την παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα. Συμπέρασμα: Δεν είναι απαραίτητα τα «μνημόνια» για να διαλυθεί ένα νοσοκομείο. Αρκούν οι αποφάσεις των διοικούντων, που μετακινούν τον έναν από τους δύο γιατρούς ενός τμήματος σ’ ένα άλλο νοσοκομείο, που υπηρετούν 14 γιατροί της ίδιας ειδικότητας».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στην απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη μετακίνηση της γιατρού φαίνεται να αναγνωρίζεται το πρόβλημα που δημιουργείται γι’ αυτό και σημειώνεται ότι: «Σε περίπτωση αδείας του διευθυντή του αιματολογικού τμήματος του ΓΝ Πατρών, η κάλυψη των ασθενών του αιματολογικού τμήματος του ΓΝ Πατρών θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης των υπευθύνων των δύο τμημάτων των νοσοκομείων (ΠΓΝΠ Πατρών και ΓΝ Πατρών)».