Σκουρλέτης: Η ΝΔ υποστηρίζει την παράδοση της Αυτοδιοίκησης στις δυνάμεις της αγοράς

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ εξαπολύει με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Αρχικά, θυμίζει ότι η ΝΔ «είναι η παράταξη που δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή μεταρρυθμιστική πρόταση στην Ιστορία της για το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ήταν και είναι μία κατεξοχήν συντηρητική δύναμη». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η ΝΔ επιδιώκει τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Κυρίως ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή ενός πεπαλαιωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος ως μέρους του γενικότερου πολιτικού συστήματος. Δεν αναγνωρίζει τον παραμικρό βαθμό αυτονομίας στον αυτοδιοικητικό χώρο και υποστηρίζει την παράδοση της Αυτοδιοίκησης στις δυνάμεις της αγοράς», συμπληρώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός υπερασπίζεται την θέσπιση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι «η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος καταμέτρησης των ψήφων, δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα. Πρόκειται για συνολική αλλαγή τρόπου σκέψης. Προσωπικά, έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες και των πολιτών και των αιρετών ως προς την αποτελεσματική και γρήγορη προσαρμογή στη νέα κατάσταση η οποία θα προκύψει από την απλή αναλογική.».

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής ο υπουργός τονίζει ότι «αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί ασφαλώς το Πρόγραμμα, το οποίο λήγει στις 21 Αυγούστου και συνεπώς να μπορέσουμε όλοι, από ένα ευνοϊκότερο έδαφος, να χαράξουμε από εδώ και πέρα τη νέα πορεία της οικονομίας της χώρας στις νέες συνθήκες». Όσον αφορά συντάξεις και αφορολόγητο, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας δημιουργούν αντικειμενικά νέες δυνατότητες.

Στη βάση αυτών των δυνατοτήτων και χωρίς να αθετούμε την υποχρέωσή μας ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Όπως είπε και ο κ. Π. Μοσκοβισί, δεν υπάρχουν «άκαμπτα μέτρα». Άρα και το θέμα των συντάξεων αλλά και το θέμα του αφορολόγητου πρέπει να τα ξαναδούμε».