ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος, θετικός για την ψηφιακή προοπτική της πόλης – Θέλει το 5G και έχει στείλει στο υπουργείο το σχέδιο σύμβασης

Ο Δήμος Πατρέων θέλει το 5G και έχει στείλει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το σχέδιο σύμβασης για έγκριση και υπογραφή, για την πιλοτική υλοποίηση του δικτύου στην πόλη.
Αυτή ήταν η κατηγορηματική δήλωση που έκανε χθες στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π», ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, Πέτρος Γανός, για να διασκεδάσει τις οποίες ανησυχίες διατυπώθηκαν, εκ μέρους των εκπροσώπων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, στην εκδήλωση για την τεχνολογία, την καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
>Είναι ενδεικτικό το ότι ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, για να προλάβει η Πάτρα το πιλοτικό πρόγραμμα 5G, τόνισε ότι, αν δεν γίνουν γρήγορες κινήσεις θα έχουμε «game over». Και όσοι απορρίψουν να κάνουν το ψηφιακό ταξίδι σήμερα, θα είναι οι ψηφιακοί πρόσφυγες του μέλλοντος. Γι΄ αυτό χρειάζεται συνεργατικότητα και σχέσεις εμπιστοσύνης.
>Η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνο Φωτάκη, έχει μεγάλες προοπτικές, στο νέο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης, κι αυτό, γιατί έχει μια έντονη καινοτομική κουλτούρα και προοπτικές σε επίπεδο φορέων και πρωτοβουλιών. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν συμπράξεις για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.
Από την πλευρά του, το υπουργείο διαθέτει εργαλεία χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με 373 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη, όπου η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 99 επιχειρήσεις.
>Διαφορετική ήταν η εκτίμηση της Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαπίστωσε ότι η Κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίηση έργων. Με εξαίρεση τα έργα για την ψηφιακή υπογραφή στη δημόσια διοίκηση, την εισαγωγή του barcode στον Τύπο, την εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο και την ψηφιακή γεωργία, ουδέν έχει γίνει ακόμα στον τομέα αυτό.
>Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Patras IQ, παρουσίασε το όραμα ανάδειξής της, ως του κεντρικού γεγονότος ανάδειξης των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα, και μάλιστα σε έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, παρουσίασαν πρωτοβουλίες και επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.
>Ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός διευθυντής Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους, με καταλυτικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, με την εισαγωγή της χώρας μας στην ψηφιακή οικονομία.
>Οπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις των Γιώργος Τσαπρούνη (WIND), Σπύρο Τιμοθεάτο (COSMOTE) και Ακη Τσαρούχη (VODAFONE), ο δρόμος έχει ανοίξει, τα δίκτυα αναβαθμίζονται και οι επενδύσεις που γίνονται, είναι μεγάλες τα τελευταία χρόνια, για τις λεωφόρους του μέλλοντος.
>Το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, έγινε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο οποίο συμμετείχαν οι Νεκταρία Καλογεροπούλου (ΝΟΚΙΑ), Γιάννης Κώτσης – Γιανναράκης (ΣΕΚΕΕ / HAMAC), Δημήτρης Μούρτζης (αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Χρυσόστομος Στύλιος (αν. Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου), Ευάγγελος Σιώκας (δρ. Μηχανικός ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργίου (ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ) και Λένα Τσιπούρη (καθηγήτρια ΕΚΠΑ). Παρουσίασαν τις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχει η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και του διασυνδεδεμένου ψηφιακού κόσμου (Internet of Things), τα οφέλη και την αξία που θα παράγουν οι νέες εφαρμογές, σε τομείς όπως η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή, στα συστήματα παραγωγής, κ.ά.