(Φωτο)-Πάτρα: «Στοίχημα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες»- Ο υφυπουργός αθλητισμού Γ.Βασιλειάδης στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο-Χορηγός SkaiPatras.gr

Αθλητική συνεδρία του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία είχε ως τίτλο: «Αθλητισμός: Υποδομές, Τουρισμός ως προϋποθέσεις ανάπτυξης».
Η συγκεκριμένη συνεδρία εστίασε στις μεγάλες διοργανώσεις Παγκόσμιας, Ευρωπαϊκής και Πανελλήνιας εμβέλειας όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί, στην «προηγούμενη μέρα» και στο «μετά» των αγώνων. Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»
Οι κυριότερες τοποθετήσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη έχουν ως εξής: «Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για το πως οι τοπικοί παράγοντες μπορούν να συνεργαστούν και να βάλουν στόχους για το μέλλον. Βρισκόμαστε στην φάση που πολλά γίνονται, αλλά λίγα φαίνονται. Το πρώτο κομμάτι είναι το πιο άχαρο. Οι μελέτες που γίνονται, αλλά δεν φαίνονται. Το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθάει και πρέπει να αλλάξει. Δικαιολογημένες και οι ανησυχίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από λάθη και αντινομίες για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα θέλαμε να περάσουμε ένα κομμάτι επιχορήγησης στην Οργανωτική Επιτροπή, αλλά ήταν αδύνατο βάσει θεσμικού πλαισίου. Φτάνοντας στο σημείο να νομοθετήσουμε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν από το παρελθόν νομικά μέτωπα και αν νομοθετήσεις, όπως σκεφτόσουν, μπορούσες να βρεις μπροστά σου δράκους που θα τίναζαν στον αέρα ακόμη και την γενική διακυβέρνηση! Την επόμενη εβδομάδα όμως θα ξεκινήσει η χρηματική ροή από την Πολιτεία, καθώς έχουμε λύσει το σχετικό πρόβλημα. Η Πάτρα μπήκε στα Μνημόνια πριν καν μπει η χώρα σε αυτά, λόγω βίαιης αποβιομηχανοποίησης. Δημιουργήθηκε μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, αλλά δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ελπίδα. Το 2019 που θα είναι προεκλογική χρονιά, δεν πρέπε να επιτρέψουμε στην πολιτική διαμάχη να επηρεάσει τους Αγώνες. Την Πάτρα την επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλές άλλες πόλεις που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αγώνες. Δεν θέλαμε απλά ένα ιβέντ, θέλαμε να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο, παράλληλα με τα μεγάλα έργα που έγιναν και γίνονται στην περιοχή. Αυτό που θα γίνει στην Πάτρα θα είναι μοντέλο για όλη την χώρα. Θέλουμε να χτυπήσουμε και άλλες διοργανώσεις. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Θέλουμε να φτιάξουμε και ένα νέο μοντέλο για τους προπονητές και τα δικαιώματά τους. Να ξέρουμε ότι αυτοί που προπονούν τα παιδιά μας έχουν και το δικαίωμα και τις ικανότητες να το κάνουν. Θα το λύσουμε και το θέμα των Προσφυγικών. Με στοχευμένες δράσεις. Θέλουμε πρότυπα αθλητικά κέντρα όπως αυτό που θα φτιαχτεί στην Αγυιά με στόχο τον υψηλού επιπέδου αθλητισμό. Και μετά θα είναι στο χέρι της τοπικής κοινωνίας να φτιάξει οικονομίες κλίμακας μέσα από τέτοιες δράσεις. Επανασχεδιάζουμε προγράμματα άθλησης για όλους σε ειδικούς χώρους και με ειδικά προγράμματα. Η Πάτρα θέλουμε να είναι το παράδειγμα της επόμενης ημέρας. Με το παράδειγμα της Πάτρας η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Πριν την τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αποκάλυψε ότι το δελτίο του βρίσκεται ακόμη στη Δάφνη Ζαρουχλεϊκων (σήμερα Γλαύκος). Η αναφορά του Γ. Τζιάλλα ήταν η εξής: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια με την υπουργό, την κυρία Κουντουρά. Εχουμε ανοίξει νέες αγορές, στην Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Εχουμε νέα θεματικά προϊόντα και νέους προορισμούς για να χωρέσουμε όλους τους τουρίστες και να έχουν καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι μέσα στα διεθνή κέντρα αποφάσεων για τον Τουρισμό. Η Ελλάδα προήδρευσε στην Επιτροπή του ΟΟΑΣΑ. Η Ελλάδα είναι μέσα σε μεγάλα συνέδρια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους θεσμούς. Πρόσφατα, η κυρία υπουργός ανέφερε στον κ. Μοσκοβισί ότι για την Ελλάδα ο Τουρισμός είναι προτεραιότητα. Θέλουμε θεματικά τουριστικά προϊόντα για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Εχουμε προσκηνυματικό και συνεδριακό τουρισμό, ενώ αναπτύσσουμε και τον ιαματικό τουρισμό με υδροθεραπευτήρια, θαλασσοθεραπεία, κλπ. Εχουμε την γαστρονομία μας, τα αρχαία μας και φυσικά τον αθλητισμό μας. Η υπουργός έπεισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να προωθήσει την Ελλάδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ολα τα στελέχη του Υπουργείου τρέξαμε στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας με σύνθημα το «Visit Greece». Μπορεί να μην είμαστε μέσα στο Μουντιάλ, όμως η χώρα μας είναι μέσα στο δρόμο της Ανάπτυξης με όλες τις θεματικές μορφές του Τουρισμού, με προεξάχοντα τον Αθλητικό».
ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΙΡΟΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΑ ΑΤΟΥ»
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Σπύρος Ευσταθόπουλος (με Καλαβρυτινή καταγωγή) ανέφερε τα εξής: «Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί κύριο τομέα Ανάπτυξης. Ο καιρός, η γεωγραφική θέση τη χώρας μας και η εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων αποτελούν σημαντικά ατού. Μαραθώνιοι ή ποδηλατικοί γύροι προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον Αθλητικό Τουρισμό. Επίσης, η προσέλκυση ομάδων και αθλητών για χρήση των εγκαταστάσεων ως προπονητικά κέντρα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα. Σημαντική είναι και η ανάγκη αξιοποίησης ερευνητικών ιδρυμάτων για την προώθηση της έρευνας στο γνωστικό επίπεδο του Αθλητικού Τουρισμού. Επίσης, είναι απαραίτητη η εύρεση ιδιωτικών πόρων και χορηγών για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πλαίσιο διοργάνωσης αγώνων. Βλέπετε, πως αναπτύσσεται η Ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών στις Σπέτσες που βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλητικού Τουρισμού».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΘΕΛΕΙ BUSINESS PLAN»
Η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα Παπαδημητρίου έκανε την εξής εισήγηση: «Η Πάτρα διαθέτει αρκετά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για το επόμενο βήμα. Τα τελευταία χρόνια η Πάτρα έχει επενδύσει σε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, όμως η βιωσιμότητά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αθλητική δραστηριότητα. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα δεκάδες αθλητικά σωματεία και οι Ενωσεις που εδρεύουν στην πόλη, που έχουν στόχο να προσελκύσουν μεγάλες διοργανώσεις. Τα «Τοφάλεια» τα οποία θα ξεκινήσουν αύριο στο Στάδιο είναι πολύ σημαντική διοργάνωση. Επίσης, η αγωνιστική δραστηριότητα κάποιων επαγγελματικών ομάδων είναι σε υψηλό επίπεδο και ενισχύει την προσπάθεια. Αν κάποιος κατέγραφε το ετήσιο αθλητικό πορτοφόλιο της Πάτρας, θα καταννοούσαμε καλύτερα το επίπεδο ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού της πόλης με αριθμούς και περιεχόμενο. Δεν είναι προϊόν, αλλά υπηρεσία, την οποία παράγουν άνθρωποι. Αν θέλουμε να κάνουμε άλματα θα πρέπει να αναλογιστούμε και τις ανάλογες προϋποθέσεις για να γίνουν. Ο αθλητικός τουρισμός ήδη υπάρχει στην πόλη και στην Περιφέρεια, το θέμα είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω. Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι μια διοργανωση που θα βοηθήσει. Επίσης, το οικονομικό και κοινωνικό μέγεθος του Καρναβαλιού είναι τεράστιο και η πόλη με αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα γεγονότα. Υπάρχουν και τα αρνητικά όπως η απουσία αεροδρομίου, αλλά και οράματος, ενώ υπάρχει και το άγχος και φυσικά το κόστος της συντήρησης των εγκαταστάσεων, αλλά και το κόστος στο να προσελκύσουμε μεγάλα γεγονότα. Επίσης δεν είναι όλα τα μεγάλα γεγονότα επωφελή, κάποια ελοχεύουν και κινδύνους και πρέπει να υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός. Η πόλη χρειάζεται ένα business plan, να αυξηθούν τα αθλητικά γεγονότα σε αυτήν και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων της. Χρειάζεται επίσης και μια ολιγομελής ομάδα κρούσης, δεν ξέρω αν αυτή η ομάδα θα ανήκει στον Δήμο ή στην Περιφέρεια. Πρέπει να διεξαγουμε αθλητικά γεγονότα με όρους επαγγελματισμού πλέον και όχι ερασιτεχνισμού και με συστήματα διαφάνειας».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ: «ΣΧΕΔΙΟ 10ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
Ο πρόεδρος του Προμηθέα Βαγγέλης Λιόλιος δήλωσε τα εξής: «Ολοι σήμερα εδώ είμαστε φίλοι και συνοδοιπόροι, όλοι κάνουμε το ίδιο πράγματα, τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει μια ημερίδα για το ίδιο θέμα και θα επαναλάβω ό,τι είχα πει και τότε. Ακούγοντας τις προηγούμες τοποθετήσεις, θυμήθηκα μια ταινία με τον Γούντι Αλεν στην οποία έλεγε «7.000.000 γυναίκες δίπλα μου, αλλά καμία μαζί μου». Εγώ γεννήθηκα στην Πάτρα, σπούδασα στην Πάτρα, δεν φεύγω από εδώ, εδώ είναι και ο Προμηθέας, στην Πάτρα κοιτάμε την επόμενη ημέρα. Καταρχήν, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, πρέπει να υπάρχει στόχευση. Μπορούν να γίνουν οι ίδιες εκδηλώσεις τα ίδια γεγονότα, θέλουμε, όμως, να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό; Το θέλουμε; Το αντέχουμε; Μπορούμε να δουλέψουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία και ως οργανωμένη κοινωνία ή θα κοιτάμε το μικροκομματικό συμφέρον; Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια τουριστική χώρα, όχι μόνο αυτό, αλλά κυρίως αυτό. Η βαριά βιομηχανία μας είναι αυτό. Μόνοι μας καταστρέψαμε γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, κλπ. Μπορεί στο μέλλον να στραφούμε σε νέες τεχνολογίες ή στα χρηματοοικονομικά, όμως αυτή την στιγμή έχουμε τον τουρισμό. Υπάχουν ξέφρενοι ρυθμοί στον Αθλητικό Τουρισμό, μόνο που το μερίδιο πάει σε Αθήνα και νησιά. Πρέπει να προσδιορίσουμε και ως Πάτρα την θέση μας σε αυτήν την επανάσταση. Να μην αντιγράψουμε απλά τους άλλους.Υπάρχει η Αρχαία Ολυμπία, υπάρχουν οι Δελφοί, αλλά δεν είναι η Πάτρα. Η Πάτρα είναι το σταυροδρόμι. Ως συμπλήρωμα, ναι, να το κάνουμε, ως κύριο θέμα όχι. Εσχάτως αναπτύχθηκε και ο θρησκευτικός τουρισμός. Εχουμε την κάρα του Αγίου Ανδρέα, αλλά δεν γίνεται να επενδύσουμε μόνο πάνω σε αυτό. Μήπως είναι λύση ο Αθλητικός Τουρισμός; Μήπως είναι πεδίο στο οποίο η Πάτρα πρέπει να επενδύσει; Αυτό είναι concept, έτσι θα το λέγαμε στη δουλειά μου. Υπάρχει άλλη πόλη που το κάνει αυτό; Οχι. Αρα βρήκαμε κενό. Εχουμε ήλιο, θάλασσα, πολύπλευρο και πλούσιο πολιτισμό, πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα, χρυσάφι για τους ξένους επισκέπτες. Η πρότασή μου είναι η Πάτρα να γίνει κέντρο ολοετούς αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού της Ελλάδας. Αφορά όλους τους πολίτες της περιοχής, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι ερήμην των πολιτών. Πρέπει να είναι απόφαση συνολική, με προετοιμασία, διαφάνεια, με σχέδιο 10ετίας για να φανούν οι φορείς και οι ιδιώτες και να δουλέψουν όλοι μαζί για όλους και όχι για μια μερίδα. Αυτά γίνονται ήδη στην Ιταλία και στην Γερμανία. Μπορούν να γίνουν και εδώ, εκτός αν εμείς τα ξέρουμε όλα καλύτερα. Στον Προμηθέα εμείς το κάνουμε κάθε καλοκαίρι. Κάνουμε αθλητικό τουρισμό. Φέρνουμε παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους από τη Νορβηγία. Και συνδυάζουμε θάλασσα, ήλιο και μπάσκετ. Αν αυτό το κάναμε σε συνεργασία με όλους, θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για την πόλη; Το ζήτημα της πόλης είναι να δουλέψουμε ενωμένοι».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΕΛΑΤΗΣ: «ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ»
Η εισήγηση του προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, Βαγγέλη Τζελάτη είχε ως εξής: «Η Πάτρα έχει και θετικά, έχει και αρνητικά. Κάποιος πρέπει να τα οργανώσει όλα αυτά τα θετικά. Υπάρχει αθλητική τεχνογνωσία, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, γερασμένες μεν, αλλά μπορούν αν γίνουν πράγματα. Φέρτε μας ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Το θέμα είναι το χρειαζόμαστε; Είχαμε κάνει προτάσεις για μεγάλες διοργανώσεις, όμως άλλες πόλεις όπως π.χ. το Ηράκλειο που έχει και αεροδρόμιο, μας πετούν εκτός. Το επόμενο Σαββατοκύριακο η Πάτρα θα φιλοξενήσει για μια ακόμη χρονιά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Κάποιοι φρόντισαν να έχουμε το καλύτερο Στάδιο στην Ελλάδα. Ο Αθλητικός Τουρισμός το έχει ξεπεράσει το Καρναβάλι. Ο στίβος μόνο προσέφερε πολύ περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Πάτρα, περίπου 5000-6000 τον χρόνο, μετρημένες με αυστηρό τρόπο. Κάποιος, όμως πρέπει να το πάρει πάνω του. Εμεις σαν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου διοργανώνουμε όλα αυτά τα χρόνια τα «Τοφάλεια», παρότι την τελευταία 5ετία υπάρχει απουσία στήριξης».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»
Το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕλλΕΕΔΑΑ και σύμβουλος οργάνωσης του ΝΟΠ, Βασίλης Τουντόπουλος έκανε την εξής τοποθέτηση: «Στην πόλη παρατηρούμε μια μεγάλη ετερογένεια στη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Κάποιες τις διαχειρίζονται το ΠΕΑΚ, κάποιες ο Δήμος και κάποιοι ιδιώτες. Ολοι εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είμαστε άμεσοι φορείς δημιουργίας τουριστικής κατανάλωσης. Φιλοξενούμε ομάδες εσωτερικού και εξωτερικού. Για παράδειγμα ο ΝΟΠ έχει φιλοξενήσει πολλές ομάδες από το εξωτερικό. Είμαστε πρέσβεις της πόλης και εδώ στην Πάτρα και όταν πάμε αλλού. Μπορούμε να προωθούμε τα προϊόντα της πόλης μας. Δεν είναι δυνατόν αυτήν την στιγμή στη Μαρίνα να είναι χαλασμένες οι δυο πλωτές εξέδρες. Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις, αυξάνουν το capacity. Η πόλη έχει θρησκευτική μνημεία, έχει αρχαία μνημεία και είναι και κόμβος σε γειτονικά. Στην πόλη μας έχουμε 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα που μπορούν να ασχοληθούν με τον Αθλητικό Τουρισμό, που μπορούν να καταγράψουν το όφελος από αυτόν. Να δημιουργηθούν από τους φορείς και κοινά μοντέλα ανάπτυξης, να μπουν όλοι στην ίδια λογική. Πρέπει να συνταχθούν νέα master plans και να επικαιροποιούνται. Οι αθλητικοί φορείς πρέπει να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως φορείς αθλητικού τουρισμού. Αυτό που συζητάμε εμείς είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, σε πρώτη φάση συντονισμού, να καταγράφει γεγονότα, να λειτουργεί ως ένα destination marketing organisation. Οπως ανέφερε και ο Υφυπουργός ο Δήμος της Βαρκελώνης έχει μια ιστοσελίδα, «Visit Barcelona», στην οποία μπαίνει κάποιος και βλέπει τα πάντα για την πόλη. Το σχήμα στο οποίο αναφέρομαι πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο που θα στελεχωθεί με ανθρώπους της αγοράς, με υβριδική χρηματοδότηση, δεν είναι ανάγκη να είναι κρατική. Μπορεί να βρεθεί μέχρι και η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Πάτρα έχει αποδείξει ότι όσες φορές συνεργαστήκαμε πετύχαμε πολλά πράγματα».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΝΙΗΛ: «ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαϊας, Αγγελος Δανιήλ έκανε την εξής τοποθέτηση: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Στην Ευρώπη το 26% του τουρισμού είναι Αθλητικός. Η παιδεία μας, το κλίμα μας, η ακτογραμμή μας, τα νησιά μας και το σταυροδρόμι, ο τόπος που βρισκόμαστε είναι κλειδιά. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο μπορούν να συνεργαστούν και να φέρουν αποτελέσματα. Καταφέραμε μέσω τους μπιτς σόκερ να φέρουμε διοργανώσεις. Η αναγκαιότητα γηπέδου μπιτς σόκερ είναι άμεση. Οι διεθνείς διοργανώσεις αποφέρουν πολλά έσοδα στους τόπους που γίνονται. Διοργανώσαμε το τουρνουά «Primavera Youth». Ο Αθλητικός Τουρισμός δεν είναι κλείνω το ξενοδοχείο και τελειώσαμε. Είναι το πως πρέπει να υποδεχτούμε τις αποστολές. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων. Εμείς οι Ενωσεις προσπαθούμε να πείθουμε τους φορείς να έρχονται διοργανώσεις, αντί να γίνεται το αντίθετο. Οπως είπε και ο κ. Λιόλιος κανείς δεν περισσεύει. Για εμάς είναι σημαντικές 5 λέξεις: Σεβασμός, ομαδικότητα, προσπάθεια, φιλοδοξία και ταπεινότητα. Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία για τον τόπο μας. Να τον στηρίξουμε για να μην είμαστε οι ζητιάνοι στην όλη ιστορία».
ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ…»
Ο σύμβουλος Δημάρχου επί Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος έκανε την εξής εισήγηση: «Θα ήθελα να συμμεριστώ την αισιοδοξία του Υπουργού, αλλά δεν μπορώ. Εύχομαι να διαψευστώ για το καλό της πόλης. Εχω εργαστεί για τον Αθλητικό Τουρισμό, διοργανώνοντας ως επαγγελματίας αθλητικό καμπ τη 10ετία του ΄90, αλλά και ως τεχνικός διευθυντής στον Απόλλωνα διεθνές καμπ με την παρουσία της Σόλνα, κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο κάνει σήμερα ο Προμηθέας με την Νορβηγική Μπόλερ. Μιλώντας για τον Τουρισμό ως Αναπτυξιακό εργαλείο, ξεχνούν να σημειώσουν πρώτον ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροοικονομική σταθερότητα λόγω εξωτερικών επιδράσεων, δεύτερον ότι το τουριστικό προϊόν είναι σύνθετο και τρίτο, ότι το όποιο κέρδος από τον Τουρισμό δεν ενσωματώνεται στο ΑΕΠ. Πρέπει να δούμε αν η αύξηση του Αθλητικού Τουρισμού οδηγεί στην ανάπτυξη του Τουρισμού ή απλά ανακατανέμει την πίτα. Ο Αθλητικός Τουρισμός προϋποθέτει υψηλή τεχνογνωσία και υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Ο Αθλητισμός είναι έννοια, περιλαμβάνει παιδαγωγικές αξίες. Οποιος τα υποτάξει αυτά σε προσδοκώμενα κέρδη θα διαπράξη αδίκημα σε βάρος νεολαίας και θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Διαφωνώ με τον Βαγγέλη Τζελάτη, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο χρειάζεται 1.000.000 ευρώ για να διοργανώσει Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Η Πάτρα δεν έχει γήπεδα τοξοβολίας, κέντρο σκοποβολής, αίθουσα δυναμικών αθλημάτων και πολλά ακόμη. Ολοι είμαστε υπέρ των μεγάλων διοργανώσεων, αλλά ας κρατήσουμε τον αθλητισμό όρθιο με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΠΑΤΡΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ»
Ο αντιπρόεδρος της Θύελλας και πρόεδρος των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Πάτρας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος έκανε την εξής εισήγηση: «Μας ενώνει η αγάπη για τον αθλητισμό και την στρογγυλή θεά. Η Θύελλα είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της πόλης. Γεννήθηκε στις 14/6/1930 και έφτασε μέχρι τη Β΄ Εθνική. Η Χούντα την κατήργησε το 1967. Οι Θυελλιώτες αυτό δεν το άντεξαν. Η ομάδα επανήθε λίγο μετά με όνειρο να βρει το δικό της σπίτι. Στην αρχή είαμε ως έδρα το γήπεδο των Προσφυγικών. Είναι κρίμα αυτό το γήπεδο να μην λειτουργεί. Το 1986 η Πολιτεία βρήκε έναν σκουπιδότοπο δίπλα στο ποτάμι, τον Γλαύκο και έδωσε μια έκταση, την οποία κάναμε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Εχουμε 2,5 γήπεδα με χόρτο και ένα ξερό, διοργανώνοντας μεγάλες δραστηριότητες. Εγινε Ολυμπιακό προπονητήριο, εκεί προπονήθηκε η Αργεντινή και η Πορτογαλία, εκεί προπονήθηκαν ξένες ομάδες, κλπ. Κάναμε ένα μεγάλο γήπεδο, το οποίο, όμως, δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε. Η Πάτρα μπορεί να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς, με αναπτυξιακές και κοινωνικές προεκτάσεις. Με την αξιοποίηση του αεροδρομίου Αράξου και του λιμανιού, αλλά και των γηπεδικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η πόλη, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Ο Αθλητικός Τουρισμός βοηθάει στο Τουριστικό ΑΕΠ και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΑΣ: «ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ»
Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Προμηθέας, Χρήστος Μήλας έκανε την εξής εισήγηση: «Στον Αθλητικό Τουρισμό είσαι διατεθημένος να πας σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα, κάτι που σημαίνει κόστος. Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μέσα στους 10 τύπους τουρισμού με την υψηλότερη δαπάνη. Αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν μακριά και είναι αφοσιωμένοι. Οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και κάτοχοι μεταπτυχιακών. Ο Προμηθέας μπορεί να προσφέρει τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων και προπονητικό τουρισμό. Για παράδειγμα αναφέρω το Διεθνές Τουρνουά στην Πάτρα το 2017, με 4 Εθνικές ομάδες από το οποίο προέκυψαν 400 διανυκτερεύσεις. Θυμίζω, επίσης το ΕΚΟ All Star Game του 2018 με 500.000 τηλεθεατές να ακούν συνεχώς για την Πάτρα, με 6.500 θεατές στο γήπεδο, με διθυραμβικά σχόλεια και 500 διανυκτερεύσεις. Επίσης αναφέρω και τα παιχνίδια που δώσαμε στην Basket League με 32.000 θεατές – οι 3.000 φιλοξενούμενοι – με 1.000.000 τηλεαθετές και με 300 διανυκτερεύσεις στην Πάτρα. Μεγάλη ήταν και η επιτυχία του Patras International Gathering, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και το καλοκαιρινό μας καμπ με συμμετοχή παιδιών από Ελλάδα και εξωτερικό, στη διάρκεια του οποίου οι γονείς κάνουν διακοπές και τα παιδιά τους μετέχουν σε προπονητικό πρόγραμμα. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις παραπάνω διοργανώσεις έγιναν εκτός τουριστικής περιόδου. Του χρόνου, μετέχοντας στο Τσάμπιον Λιγκ, θα έχουμε ακόμη 7 αγώνες εξωτερικού, άρα περίπου 250 κλίνες. Οπως καταλαβαίνει κανείς προσφέρεται πεδίον δόξοις λαμπρό και ο Προμηθέας εγγυάται ότι θα κάνει δυνατή προσπάθεια. Στον προπονητικό τουρισμό στοχεύουμε στην ομάδα ή στον αθλητή που στοχεύει στην προπονητική προετοιμασία. Ως Σύλλογος έχουμε κάνει βήματα με την Ακαδημία Μπόλερ από τη Νορβηγία που ήρθε να συμμετάσχει σε δικό μας προπονητικό πρόγραμμα. Με θέληση και όραμα μπορείς να κάνεις πολλά. Ο Προμηθέας κατασκευάσει ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο στον Καστελλόκαμπο. Ετσι ενισχύεται η δυνατότητα η Πάτρα να καταστεί σημείο αναφοράς για τον Αθλητικό Τουρισμό της Νότιας Ευρώπης. Βρισκόμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο για τη διοργάνωση διεθνούς τουρνουά όλο τον χρόνο με την συμμετοχή μεγάλων κλαμπ ανά την Ευρώπη. Η γγα και το ΠΕΑΚ μας στηρίζουν, το ίδιο και η Περιφέρεια και ο Δήμος. Χωρίς την βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό».
ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «ΕΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ERASMUS»
Το μέλος του προπονητικού τιμ της Παναχαϊκής, Ηλίας Κυριακίδης έκανε την εξής εισήγηση: Ακούγοντας όλους τους εισγητές έγινα σοφότερος. Στόχος μας στην Παναχαϊκή είναι ένα είδος ποδοσφαιρικού Erasmus. Παιδιά από τις Ακαδημίες μας να μετέχουν σε τουρνουά στο εξωτερικό και αντίστοιχα τουρνουά να διοργανώνουμε και εμείς. Θυμίζω ότι η ομάδα U17 της Παναχαϊκής πήρε μέρος σε διεθνές τουρνουά στην Ιταλία. Στη διάρκεια των προγραμμάτων μπορούν να γίνουν επισκέψεις σε επαιδευτικά ιδρύματα. Αγωνιζόμενος στην ΤΣΣΚΑ θυμάμαι ότι λόγω του χιονιά η ομάδα έκανε μια δεύτερη προετοιμασία τον Γενάρη, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη. Μου είπαν ότι στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να πάμε γιατί δεν υπήρχαν προπονητικά κέντρα και πήγαμε στην Αττάλεια της Τουρκίας».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ: «ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Ο πρωταθλητής στο μπιτς σόκερ με τη Νάπολη, Βασίλης Παπαζαφείρης έκανε την εξής εισήγηση: «Το μπιτς σόκερ το οποίο υπηρετώ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού. Υπάρχουν πολλές μεγάλες διοργανώσεις όπως το Euro Winners Cup με 100 ομάδες και διάκεια 10 ημέρες, ενώ η FIFA διοργανώνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 4-5 μεγάλες διοργανώσεις. Σαν Πάτρα, μετά τις εγκαταστάσεις που θα έχουμε λόγω και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ευελπιστούμε ότι θα διεκδικήσουμε μεγάλες διοργανώσεις. Αναπτύσσοντας το μπιτς σόκερ μπορούν να αναπτυχθούν και άλλα αθλήματα άμμου. Με την κατασκευή των εγκαταστάσεων, η Πάτρα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να υποδεχτεί πολλές διοργανώσεις. Με το λιμάνι μας και με ένα αναβαθμισμένο αεροδρόμιο του Αράξου, η Πάτρα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες μπιτς σόκερ και η τοπική οικονομία θα πάρει ανάσα».
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ…»
Το μέλος ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΚΟΕ και τεχνικός διευθυντής Υδατοσφαίρισης Παγκοσμίας ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού FISU, Νίκος Βασιλείου έκανε την εξής παρέμβαση: «Η Κολυμβητική Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μάλιστα σε μερικές ημέρες και μετά από 30 χρόνια θα γίνουν κολυμβητικοί αγώνες μέσα στο λιμάνι. Στόχος μας είναι η αποκέντρωση των 4 Ολυμπιακών αθλημάτων της ΚΟΕ. Πέρσι η Ομοσπονδία διοργάνωσε στην Πάτρα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης με 1.200 άτομα και 5.000 διανυκτερεύσεις, με κλεισμένα ξενοδοχεία από το Αίγιο μέχρι και την Κάτω Αχαϊα. Η Πολιτεία πρέπει, επίσης, να δει και το κομμάτι του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Η FISU για παράδειγμα διοργανώνει 34 Παγκόσμια πρωταθλήματα κάθε χρόνο, με πολλές χιλιάδες κόσμο. Πρέπει να κινηθούμε και σε αυτήν την κατεύθυνση. Απλά χρειάζεται συντονισμός. Η Πάτρα π.χ. επρόκειτο να διοργανώσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης την περασμένη εβδομάδα. Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι ο ΣΕΓΑΣ θα έφερνε την αντίστοιχη διοργάνωση στον στίβο, οπότε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τα ξενοδοχεία».
Γ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΕΛΗΣ: «ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΝΙΣ»
Ο Γιώργος Ανδρουτσέλης, εκ μέρους του Ομίλου Αντισφαίρισης Πάτρας, έκανε την εξής παρέμβαση: «Το τένις αποτελεί μια μικρή στρογγυλή θεά και μπορεί να συνεισφέρει και αυτό στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού. Θυμάμαι για παράδειγμα το Adriatica Cup που είχαμε διοργανώσει πριν από κάποια χρόνια. Δεν θέλουμε πολλά από την Πολιτεία. Απλά να μας στηρίζει να συνεχίζουμε να προσφέρουμε, διατηρώντας τις εγκαταστάσεις μας».
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΥΡΤΑ: «ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΜΙΣΑ»
Η πρωταθλήτρια του στίβου Δέσποινα Μουρτά έκανε την εξής τοποθέτηση: «Εύχομαι από όλα όσα άκουσα, να γίνουν τουλάχιστον τα μισά έτσι ώστε όλα τα νέα παιδιά να πάρουν πολλές ευκαιρίες για το μέλλον. Θεωρώ πολύ σημαντικό το κομμάτι του εθελοντισμού. Ετσι ενισχύεται η προβολή αγώνων και η έλευση χορηγών».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΤΟ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ…»
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης έκανε μια ακόμη τοποθέτηση: «Το λεφτόδεντρο μαράθηκε και αν πάμε να το ξανανθίσουμε, θα μαραθούμε όλοι μαζί. Αν δεν μπορείς να βρεις συνοδοιπόρους ψάξε να βρεις τι κάνεις λάθος. Η Πολιτεία ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δώσει υποτροφία 350 ευρώ σε αθλητές. Ο πόρος αυτός έρχεται από εξοικονόμηση χρημάτων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, λόγω καλύτερης διαχείρισης. Στόχος όλων πρέπει να είναι ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο, έξω και πέρα από πεφωτισμένες ηγεσίες. Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε. Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα είναι επιτυχημένοι είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Το θέμα είναι να εξελίξουμε μια ολόκληρη αθλητική δραστηριότητα. Είναι θέμα συναπόφασης. Ολοι οι παραγωγικοί φορείς της πόλης πρέπει να μετάσχουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και θα κριθούμε όλοι χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο για το ποιος φταίει».
Β. ΛΙΟΛΙΟΣ: «ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ»
Ο πρόεδρος του Προμηθέα, Βαγγέλης Λιόλιος έκανε μια ακόμη εισήγηση: «Ακούσαμε πολλά πράγματα που κατέληξαν σε ένα. Στόχος είναι του καθενός το κομμάτι να γίνει ένα. Αυτό θα έχει πολλαπλάσια οφέλη. Πιστεύω πως κρατώντας τις αρχές σου μπορείς να κάνεις πράγματα και εκεί μόνο διαφωνώ με τον Τάκη Πετρόπουλο. Θέλει business plan, αλλά να είναι για κάτι βιώσιμο. Δεν πιστεύω στους Δημόσιους φορείς, αλλά στους ιδιωτικούς. Οι οποίοι, όμως, θα ωθήσουν τους κρατικούς φορείς να συμπλεύσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι το σχέδιο αυτό θέλει χρονοδιάγραμμα. Εγώ στην ζωή μου το κάνω… χθες, έστω αύριο. Θα ήθελα η Πολιτεία, ο Δήμος και οι Περιφέρεια να ανάψουν πρώτοι το πράσινο φως και τότε εμείς θα το αναλάβουμε και θα το συνεχίσουμε. Απλά δεν μπορούμε να το ξεκινήσουμε εμείς οι ιδιώτες γιατι έτσι ισως βρούμε απέναντί μας την κοινωνία».