ΠΑΤΡΑ: “Η Δυτική Ελλάδα έχει συσσωρευμένο δυναμισμό” – Τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ν.Παπάς στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα κάνει πολλά σοβαρά βήματα που αναγνωρίζονται από τους πάντες, θα ήταν ευχή αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνώριζαν την πραγματικότητα και σε αυτή την βάση να κατέθεταν προτάσεις. Δεν γίνεται να παράγεται μια εικόνα καταστροφής που δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα γενικό κλίμα από διεθνείς θεσμούς που λένε ότι η χώρα ανακάμπτει. Οι γενικοί δείκτες της οικονομίας παράγουν θετικές ειδήσεις σε συνδυασμό με την λύση για το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος.

Σήμερα έχουμε στο τραπέζι μια λύση που μεταθέτει για πολλά χρόνια τις πληρωμές του δημοσίου και εξοικονομεί πάνω πάνω από 50 δις, ευρώ. Έχουμε ένα αποθεματικό 24 δις ευρώ που θα αυξηθεί κι άλλο και που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού της.

Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο για μια 15ετία, σε αντίθεση με το 2014-15 που η χώρα μας είχε μηδενικά έως αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα, τράπεζες ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και ένα πρόγραμμα που δεν έβγαινε με ανέφικτα πλεονάσματα.

Σήμερα εξισορροπήσαμε τα δημοσιονομικά, έχουμε ένα ικανότατο απόθεμα και ισχυρές δημοσιονομικές προοπτικές. Δεν γίνεται να κατασκευάζεται μια εικόνα εκτός πραγματικότητας. Χρειάζονται βήματα για να κάνουμε έναν διάλογο παραγωγικό και όχι να γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας.

Κάνω έκκληση να μην τσακωνόμαστε με την πραγματικότητα. Να συμφωνήσουμε στα πραγματικά δεδομένα και να συζητήσουμε σε αυτή την βάση για το μέλλον της χώρας.
Η ανεργία έχει μειωθεί 7 μονάδες, έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας, το ομόλογο της χώρας βρίσκεται κάτω από το 4%, με επιτόκια προ κρίσης. Η βιομηχανία αύξησε τον ετήσιο κύκλο εργασιών της, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κι αυτές, όπως και η αξία των εξαγωγών και ο τουρισμός σπάει ένα ακόμα ρεκόρ.

Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, τι ρολο θέλουμε να παίξει η χώρα μας στην διεθνή σκηνή. Και η θέση της στον χάρτη την προορίζει να είναι κόμβος στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες αλλά εξαρτάται από το αν θα καταστήσουμε την χώρα κόμβο δίκαιης ανάπτυξης. Και αυτό μπορεί να γίνει με αξιόπιστα δίκτυα, όχι μόνο οδικά αλλά και επικοινωνιών.

Παράλληλα, η χώρα για να παίξει τον ρόλο του κόμβου ανάπτυξης, πρέπει να έχει λύσει και τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της. Εμπορεύματα και υπηρεσίες έρχονται μόνο με κατάλληλο περιβάλλον. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια χώρα στα βόρεια σύνορά μας, να αποτελεί απειλή, όταν με τη λύση που προωθείται, αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ιστορία μας. Αλλάζουν όνομα και σύνταγμα. Καταλαβαίνουν κι αυτοί ότι είναι ανάγκη για το μέλλον τους, να έχουν καλές σχέσεις μαζί μας.

Και η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φοβάται αλλά υποχρέωση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, που λόγω αυτών των προβλημάτων δεν μπορούσε να παίξει μέχρι σήμερα.
Πράξεις βίας και ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες που κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την Μακεδονία μας. Όσοι έχουν τη σβάστικα στο μυαλό και στο μπράτσο, είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που κάποτε παρέδωσαν την Μακεδονία στη Βουλγαρία. Καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν αυτοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της Μακεδονίας.

Αν υπάρχει προδοσία, είναι η προδοσία των δυνατοτήτων της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας με πολιτικές που μέχρι σήμερα δεν βοηθούσαν την χώρα και τον λαό.
Στη συνέχεια ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 5G των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, όπου η Πάτρα και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί ως πιλοτικές πόλεις. Ανέφερε ότι το υπουργείο του είναι σε αγαστή συνεργασία με το δήμο και εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα προχωρήσει με γοργά βήματα, διασφαλίζοντας πάντα το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών.

Ο κ. Παππάς μίλησε για την Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει συσσωρευμένο δυναμισμό, αγροτικό τομέα, μεταποίηση, μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο, τουριστική δυναμική και ένα εξαιρετικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.

Ανέλυσε την εθνική ψηφιακή στρατηγική και τα προγράμματα που θα φέρουν σύντομα τα δίκτυα νέας γενιάς και ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές, πιο κοντά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Έκλεισε την ομιλία του, με αναφορά στο πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών μικροδορυφόρων, στο οποίο συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών και τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ή να φοβηθεί από τους γείτονες της ή τους ανταγωνιστές της, Βγαίνει από την κρίση με σταθερά βήματα, έχει άρτιο επιστημονικό δυναμικό και μια μοναδική θέση στον χάρτη, που μπορεί να την καταστήσει μοναδική, ως ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αυτό έχουμε χρέος να κατακτήσουμε όλοι μαζί.