Τσίπρας: Η κατάσταση που βίωσε η χώρα την τελευταία οκταετία τελειώνει

advertisement

«Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει καθαρά και με ασφάλεια από τα μνημόνια. Εκεί που τρεις δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς τα καταφέραμε» είπε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο βήμα της Βουλής ξεκινώντας τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία και την τελευταία απόφαση του Eurogroup.

«Κύριε Μητσοτάκη σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε. Δεν ξέρω ποιοι σας συμβουλεύουν να μου κάνετε τέτοια δώρα. Θα έχουμε διεξοδικό διάλογο λίγες ημέρες μετά την ιστορική επιτυχία της Ελλάδας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Δεν θα μπορούσα να εκφράσω την χαρά μου γιατί τα τελευταία 8 χρόνια δεν υπήρξε ευκαιρία σε άλλον πρωθυπουργό να αναφερθεί σε τόσες πολλες μαζεμένες επιτυχίες στην οικονομία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της τοποθέτησής του.

«Ξεκινάμε να συγκρίνουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα και η οικονομία όταν παραδώσατε την εξουσία εσείς τον Ιανουάριο 2015 και πού είμαστε σήμερα. Παραλάβαμε δραματική κατάσταση με τους δείκτες να είναι στο 27% ανεργία και επι των ημερών σας στο ντροπιαστικό ρεκόρ 28% με το 60% να είναι νέοι άνεργοι. Ενας στους τρείς Έλληνες άνεργος και δύο στους τρεις νέους άνεργος. Μεσα στα 5 χρόνια των δύο πρώτων προγραμμάτων 850 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Εκει που υποτίθεται θα χτίζατε το success story των πλεονασμάτων πετύχατε διπλή αποτυχία. Δεν καταφέρατε ούτε καν να προσεγγίσετε τους στόχους. Ακόμα και την πρώτη φορά που ήταν ο στόχος 1,5%» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Φτιάξατε μια οικονομία που σύμφωνα με τους θεσμούς ήταν αναντίστρεπτα εκτός πορείας. Είχατε το θράσος τότε να προαναγγέλλετε το τέλος των μνημονίων κραδαίνοντας την προστατευμένη έξοδο στις αγορές που εξελίχθηκε σε καταστροφή. Όχι μόνο δεν πήρατε ρύθμιση για χρέος αλλά δεν είχατε και ουσιαστική μεταρρύθμιση αλλά μόνο περικοπές. Συνειδητά τότε παραμυθιάζατε τους πολίτες λέγοντας ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο και οι θεσμοί έλεγαν ότι είστε εκτός πορείας. Όταν καταλάβατε ότι η επικοινωνιακή εκστρατεία βυθίζεται επιχειρήσατε να εγκλωβίσετε την επόμενη κυβέρνηση ώστε να βρεθεί με άδεια ταμεία. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε σε σχέση με τι παραλάβαμε το 2015 και που είμαστε σήμερα;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα 20 Αυγούστου για μεγάλη σας στεναχώρια η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια που εσείς μας βάλατε» επισήμανε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Αυτό δεν είναι μόνο στα χαρτιά, έχει αλλάξει και η εικόνα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ανεργία μειώθηκε. Εσείς χάσατε 850 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εμείς δημιουργήσαμε 350 χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί ο αριθμός. Οι δημοσιονομική στόχοι υπερκαλύφθηκαν χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών. Μετά μια δεκαετία η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Υποστήριξε πως «τα ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ευρισκόμενα σε επίπεδα 2006. Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής, στους κύκλους βιομηχανίας, καθαρών εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων, των εξαγωγών, του τουρισμού».

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα «όλα αυτά είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που θα επιταχύνεται ιδιαίτερα μετά την καθοριστική και τολμώ να πω ιστορική απόφαση του Eurogroup που χωρίζεται σε τρία σκέλη:

– οριστικό τέλος μνημονίων

– ρύθμιση ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και διαμορφώνει καθαρό διάδρομο για την οικονομία για την επόμενη 15ετία. Αυτά κρίνονται από τις αγορές. Το καθοδικό ράλι που κατέγραψαν οι τιμές ομολόγων αποδεικνύει ότι η λύση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές. Εκτός αν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι εκτός του κ. Μοσκοβισί είναι και οι αγορές υπερ του ΣΥΡΙΖΑ

– το τρίτο σκέλος αφορά την μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Ακούσαμε για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για τέταρτο μνημόνιο που δεν είναι φαντασίωση αλλά και επιθυμία σας. Τι συνέβη; Η παρακολούθηση της οικονομίας θα γίνεται υπο την μορφή εκθέσεων για την πορεία τους και ορισμένες φορές να εισηγούνται και παραμβάσεις για την πορεία της όπως γίνεται σε άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία θα τα λαμβάνουμε υποψη μας αλλά ο τελικός λόγος θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας μας».

«Η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Η κατάσταση που βίωσε η χώρα επι 8 χρόνια τελειώνει οριστκά και αμετάκλητα και δυσκολεύεστε να το χωνέψετε και αντιδράτε σπασμωδικά για να γελάει ο κόσμος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας»

«Αναφέρθηκα σε αυτά για τον λαό που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε είχαν ένα σκοπό. Δεν προχωρήσαμε σε δύσκολο συμβιβασμό απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν όσοι λεηλάτησαν την χώρα αλλα προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας και την επούλωση των πληγών. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και να κάνουμε την Ελλαδα κανονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως «η περίοδος που ανοίγεται είναι η πιο κρίσιμη».

«Το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε πρωτοβουλίες για περαιτέρω βελτίωση ανάπτυξης, ενίσχυση θέσεις εργαζόμενων, αυξηση μισθών και περιορισμό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Να μην μείνει κανείς πολίτης εκτός. Να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και να μην διανοηθεί κανείς να παίξει στα ζάρια την λειτουργία των σχολείων που λειτουργούσαν χωρίς δασκάλους. Να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους και να δώσουμε λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

Μάλιστα είπε ότι «θα πρέπει και οι τράπεζες από εδώ και στο εξής με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν στην προσπάθεια και από μέρος του προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσης. Αυτά συνιστούν για εμάς καθαρό μηνυμα προς τον λαό: ότι το τέλος μνημονίων δεν είναι σύνθημα και κάτι αόριστο αλλά μετουσιώνεται σε παρεμβάσεις και αυτός είναι ο σκοπός μας. Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα πρέπει σύντομα να δει απτά στην καθημερινότητά του σταδιακή βελτίωση. Ξέρω καλά κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Δεν αποτελεί πρωτοουλία σας η βελτίωση της καθημερινότητας γι’ αυτό θέλετε να ανακυκλώνεται συνεχώς η μιζέρια. Είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές. Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος αλλά δεν ήσαταν ποτέ θαρραλέος γιατί δεν είχατε το θέρρος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Όταν κανείς στερείταοι πολιτικού θάρρους επιστρατεύει το θράσος και κάνατε επίθεση στον κ. Μοσκοβισί. Θυμάστε γιατί ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην πραγματικότητα. Είπε ότι τα περι τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χονδροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα, κατεδάφισαν το αφήγημά σας. Τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Αφού ψεύτης ο Τσίπρας ψεύτης και ο Μοσκοβισί.

«Ψεύτες όλοι και οι πραγματικότητα.

Πολύ ωραία γραμμή εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια. Είπαμε κ Μητσοτάκη έχετε μια προφανή επικοινωνιακή υπεροπλία ΜΜΕ έχετε διάφορους φίλους στην οικογένειά σας με προβλήματα στην Δικαιοσύνη που έχουν αγοράσει εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα αλλά να πείσετε ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή είναι λίγο δύσκολο.

Τους έχει πιάσει πρεμούρα για τις συντάξεις. Τέτοιος θυμός και πανικός πια. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Βγήκε ο κατά τα άλλα μετριοπαθής αντιπρόεδρος στην ενημέρωση του κ. Μοσκοβισί και έσπευσε ο κ. Χατζηδάκης να μαλώσει τον επίτροπο που μίλησε για ανελαστικές ρυθμίσεις σε περίπτωση που πιάνονται οι στόχοι. Τον μάλωσε που είπε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους σε περίπτωση που πιάνουν τους στόχους. Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την προοπτική να μην εφαρμοστεί. Εμείς συνηθίσαμε στον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Αποδείξατε στους πολίτες και κάθε συνταξιούχο ποιες είναι οι επιδιώξεις σας. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα στην επιστροφή σας στην εξουσία.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ο Μοσκοβισί για να αποκαλυφθεί ο κ. Μητσοτάκης. Σας τρώει το σαράκι. Μάθαμε σήμερα από ένα εντυπωσιακό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και Βρυξέλλες και θα έπρεπε να ντρέπεστε για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Είναι ντροπή σας! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα» είπε και συμπλήρωσε: «Το θράσος σας και ο κυνισμός δεν έχουν όρια. Την ίδια ντροπιαστική στάση πήρατε και με όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Βγήκατε και κατηγορήσατε χωρίς αιδώ την Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε παζάρια ότι δήθεν ανταλλάξαμε την μείωση του ΦΠΑ στα 5 νησιά με νέα χοτ σποτ. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας».

Διθύραμβοι Τσίπρα για Μεϊμαράκη

Εξαπολύωντας σκληρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ παρατήρησε: «Καθοδηγείστε από την κυνική σας επιθυμία να γυρίσετε εκεί που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, στις καρέκλες εξουσίας. Καθοδηγείστε από νεόκοπους και από ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ. Σε εσάς αναφέρομαι κ. Βορίδη και κ. Γεωργιάδη! Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την χώρα και η πορεία της χώρας αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική εκλογή και εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης. Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά με τον κ. Μεϊμαράκη αλλά με πολιτικά επιχειρήματα. Του αναγνωρίζω ότι στην δύσκολη στιγμή για την χώρα έβαλε μπροστά το εθνικό και όχι προσωπικό συμφέρον. Δεν θα πήγαινε να εξευτελιστεί όπως εσείς στο Βερολίνο και θα μου έλεγε ότι θα βάλει πλάτη γιατί κερδίζει η χώρα. Είστε εγκλωβισμένος σε μια αξιέξοδη στάση. Εννοώ τις λέξεις: Η στάση σας είναι επιζήμια για την χώρα».

Οδηγείστε σε αυτή την στάση γιατί το τέλος μνημόνίων σας οδηγεί να χάνετε την γη κατω από τα πόδια σας.

Το πρόγραμμα που έχετε δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μνημόνια. Οι καταστροφικές επιλογές σας δεν μπορούν να σταθούν χωρίς το μνημόνιο.