Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι για την στάση του λαού στις 5 Ιούλη του 2015 – Μητσοτάκης: Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν τελειώνει η κρίση

Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την Οικονομία.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σκληρή κριτική που του έκανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «είναι δείγμα θράσους η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%».

Παράλληλα, είπε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο.

«Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Είσαι αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τον αποκάλεσε στην πρωτολογία του «αδίστακτο και βαθιά διαπλεκόμενο» και του ζήτησε να απαντήσει αν έχει συναντηθεί με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε την εποχή της «γάτας των Ιμαλαΐων» (σ.σ. συνάντηση με τον Στ. Ψυχάρη) και τόνισε: «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν συναντάς επιχειρηματίες, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τους συναντά και τους κάνει τα χατίρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Είσαι ο ορισμός του όρου διαπλοκή

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

«Γίνεστε εθνικά επικίνδυνος»

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τζάμπα μάγκας»

Επιπλέον ο . Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως «τζάμπα μάγκα» για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Χαρακτήρισε “τρυπολογία” την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια “τρύπα στο νερό”, ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην “τρύπα”, αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Είμαστε περήφανοι για το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργος αντεπετέθη στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για το δημοψήφισμα του 2015. «Είμαστε βαθιά περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Η 5η του Ιούλη είναι καταγεγραμμένη ως φως και δύναμη στην ιστορία του ελληνικού λαού» είπε και πρόσθεσε: «Οταν εκβιάζατε να αποσπάσετε το «ναι» του εμείς φωνάζαμε «όχι». Οταν φωνάζατε «βάστα Σόιμπλε» εμείς παλεύαμε για την αντίσταση στον εκβιασμό. Μην ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Σεπτέμβριο και αυτή του η ετυμηγορία σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τιμούμε αυτή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν θα είχαμε πετύχει όσα πετύχαμε».

Μητσοτάκης: Με τις σαχλαμάρες σας χάσαμε 34 δισ. ευρώ

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πέρασε στην αντεπίθεση.

«Σε αντίθεση με εσάς που διαστρέφετε όσα λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει. Γιατί το ΔΝΤ έχει τώρα χαμηλότερες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 2014; Είναι γιατί κυβερνήσατε εσείς. Χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Η τάση που περιγράφει το διάγραμμα, δείχνει πως εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε τη βελτίωση στην τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης» τόνισε.

«Χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα»

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα είπε: «Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες. Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».