Πόλεμος κυβέρνησης-ΝΔ για τον Μοσκοβισί –Οι δηλώσεις του πυροδότησαν άγρια πολιτική κόντρα

Πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις Μοσκοβισί για την εποπτεία της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωτερικά ζητήματα (βολές Καμμένου για το Μακεδονικό) και από την άλλη η προεκλογική ρητορική της Πειραιώς έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του πάσχιζε να αναδείξει τα όσα «θετικά» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και τα οποία τον οδήγησαν σε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα δεν θέλουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τόσο τα θετικά λόγια του Ευρωπαίου Επιτρόπου, όσο και η κόντρα του με την ΝΔ και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ανέβουν στα ύψη οι τόνοι.

Η κόντρα ΝΔ -Μοσκοβισί

Η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα προκάλεσε τριγμούς καθώς με τις δηλώσεις ξέσπασε κόντρα με τη ΝΔ, στην οποία επιχείρησε να συμμετάσχει και η κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Να είναι πιο προσεκτικός ο κ.Μοσκοβισί

Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ,  Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πιερ Μοσκοβισι, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια  Διοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.

Αντιπαράθεση και με Χατζηδάκη

Απέναντι στα θερμά λόγια που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για την κυβέρνηση, στάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, αμφισβητώντας την φράση του ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο.
Σε υψηλούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, είπε στον Ευρωπαίο επίτροπο:
«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.
Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο.
Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως  ότι είναι τέταρτο μνημόνιο».
Όμως ο κύριος Χατζηδάκης δεν έμεινε εκεί ζήτησε ευθέως από τον κύριο Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Ο κ.  Χατζηδάκης είπε ότι για όλα τα κόμματα πρέπει πρέπει να υπάρχουν καθαροί  όροι και θα πρέπει να ξέρει και η Νέα Δημοκρατία εάν μπορεί στο δικό της πρόγραμμα να ακυρώσει και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις

Η κόντρα με τον Κεφαλογιάννη

Για την επιτήρηση της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, «κοντραρίστηκαν» ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα.

«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Οι αποστολές επιτήρησης δε θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα», πρόσθεσε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πήρε τον λόγο ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ και σχολίασε «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».

Η απάντηση Μοσκοβισί 

Από το Στρασβούργο απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί “συγκεκαλυμένο τέταρτο μνημόνιο”, αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Μοσκοβισί στη δευτερολογία του και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης».

Στο παιχνίδι της κόντρας η κυβέρνηση 

Λίγο πριν τη μάχη στη Βουλή για την Οικονομία το Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική πλευρά επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των συντακτών ο κ.Μητσοτάκης φέρεται στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και το Βερολίνοα να προέτρεψε την Αγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να μην χαριστούν στον Τσίπρα και να ζητήσουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου.
Με την εφημερίδα να αναφέρει στο ρεπορτάζ πως ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει συνειδητά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Μητσοτάκης: «Εφόσον δεν αναιρείτε τα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, τότε αυτό είναι 4ο Μνημόνιο»

Από το βήμα της Βουλής -κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup και το τέλος του προγράμματος που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση- ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να θέσει ένα σαφές δίλημμα στον πρωθυπουργό. Ή όντως υπάρχει καθαρή έξοδος και τέλος των μνημονίων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και κατά συνέπεια να καταθέσει πρόταση νόμου, που θα καταργεί τις μειώσεις στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, ή διαφορετικά το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει να κοροϊδεύει τους πολίτες.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρέσει τα μέτρα ύψους 5,2 δισ. που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τότε είναι σαφές για τη ΝΔ ότι υπάρχει ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, με τακτικούς ελέγχους από τους θεσμούς.