ΑΧΑΪΑ: Καταδίκες για ατύχημα με υπάλληλο της ΔΕΗ που έχασε τα χέρια του – Oi ποινές φυλάκισης στους 4 υπαίτιους!

Σε ποινές που κυμαίνονται από 30 έως 8 μήνες φυλάκιση, καταδίκασε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, τέσσερα στελέχη της ΔΕΗ από την Πάτρα και την Αθήνα, για το φρικτό εργατικό ατύχημα που είχε σημειωθεί στις 31 Αυγούστου 2011 στο Ζαβλάνι, όπου ένας εργαζόμενος της επιχείρησης είχε χτυπηθεί από ρεύμα υψηλής τάσης.
Ο 41χρονος, τότε εργαζόμενος, έχασε τα δύο του χέρια, αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα κινητικά προβλήματα στα πόδια ενώ, τα εγκαύματα που είχε υποστεί ήταν τόσο σοβαρά που επλήγησαν ακόμα και εσωτερικά του όργανα. Το θύμα έχει κάνει μέχρι σήμερα 28 εγχειρήσεις και έμεινε για ένα χρόνο στην εντατική, ενώ ο ακρωτηριασμός των άνω άκρων του, έχει γίνει τόσο ψηλά, που ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη.
Το δικαστήριο, μετά από πολλές συνεδριάσεις, καταδίκασε χθες με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια διά της παράλειψης, την τότε διευθύντρια της ΔΕΗ από την Πάτρα σε 30 μήνες φυλάκιση, τον τότε προϊστάμενο βλαβών και συντήρησης του δικτύου σε 24 μήνες φυλάκιση και δύο ακόμα προϊσταμένους του συνεργείου σε 24 και 8 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, ενώ αθώωσε δύο ακόμα κατηγορούμενους, τον προϊστάμενο -μηχανικό του συνεργείου και έναν ακόμα εργαζόμενο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Συγκλονιστική ήταν η απολογία του προϊσταμένου του συνεργείου που αθωώθηκε, καθώς απουσίαζε από το σημείο και είχε δώσει εντολή να μην γίνει καμία εργασία πριν επιστρέψει. «Αυτό το ατύχημα με καίει, με τρώει, μ’ έχει αρρωστήσει. Ζητώ ένα τεράστιο συγνώμη στον συνάδελφό μου και την οικογένειά του για το κακό που του προκλήθηκε, αν και αισθάνομαι ότι η ευθύνη μου είναι μηδενική», είπε στο δικαστήριο, ενώ ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή όσων έγιναν στο σημείο του ατυχήματος: «Είδα τον συνάδελφο πάνω στον στύλο φλεγόμενο. Είχαν φύγει κομμάτια από τη σάρκα του, ανατριχιαστικό το θέαμα, δεν περιγράφεται… Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε. Μία έχανε τις αισθήσεις του, μία συνερχόταν, πάθαινε αυτανάφλεξη. Τα χέρια του ήταν σε άθλια κατάσταση, παγωμένα, νεκρά, κατάμαυρα… Τα λεπτά μου φαινόταν αιώνας, μέχρι να φθάσει το ΕΚΑΒ…», περιέγραψε με λυγμούς στο δικαστήριο.
Υποστήριξε πως η τότε διευθύντρια της υπηρεσίας είχε διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει απομόνωση και γείωση της γραμμής και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί έγινε, είμαστε όλοι επαγγελματίες. Το σίγουρο είναι ότι δεν πήγε κανείς το πρωί για να προκαλέσει ατύχημα, αλλά να κάνει συνειδητά τη δουλειά του και να επιστρέψει στο σπίτι του».

Η εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε αλυσίδα ευθυνών και αμέλεια από τέσσερις κατηγορούμενους που οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό του εργάτη της ΔΕΗ και στον ακρωτηριασμό των άνω άκρων του. Τίποτα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας δεν έγινε, όπως είπε. Αντιθέτως, έγιναν ενέργειες που δεν έπρεπε και προκάλεσαν σύγχυση και ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ υπέστη ηλεκτροπληξία και σοβαρότατους τραυματισμούς και αναπηρίες.
Η κοινή λογική δεν ανέχεται τέτοιες παραλείψεις, από την στιγμή που όλοι ξέρουν ότι το ρεύμα σκοτώνει, τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.
Στην αγόρευσή του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η υπόθεση αυτή, ανέδειξε τις σοβαρές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

πηγη:pelop.gr