Πάιατ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στη νέα φάση μετά το τέλος του προγράμματος – Βήμα προόδου η συμφωνία των Πρεσπών

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής δεξίωσης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

 

Όπως είπε ο κ. Πάιατ, αυτή η νέα φάση «θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γιατί αυτό θα αποτελέσει κλειδί για να υπάρξει η ανάπτυξη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη ζημία που έχει υποστεί από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τομέας της ενέργειας στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους τομείς «με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη φετινή παρουσία τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λέγοντας πως πρόκειται για μια «μεγάλη επένδυση» και μια ευκαιρία να έρθουν με θετικό τρόπο στο προσκήνιο το αμερικανικό brand και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά δε τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είδαν τη συμφωνία ως ένα πολύ θετικό βήμα προόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Πάιατ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Είπατε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα. Τι εμπεριέχει αυτή η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Σημαίνει να εργαστούμε (από κοινού) για να αξιοποιήσουμε τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, από το τέλος του τρίτου προγράμματος, την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας (της πΓΔΜ), προκειμένου να ενισχύσουμε μια βασική αμερικανική στρατηγική, που είναι η προσπάθεια καλλιέργειας της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική ως προς αυτό, όπως επισήμανα και απόψε στα σχόλιά μου, κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είμαι πολύ ικανοποιημένος μετά τις επισκέψεις μου στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη που είδα πόσο θετικό ενδιαφέρον υπάρχει για τις ευκαιρίες που θα παράσχει η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τη σημασία (που αποδίδεται) στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά μας συμφέροντα.

Μπορούν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα να χαράξουν τον δρόμο για την οικονομική αναμόρφωση της Ελλάδας;

Βεβαίως. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό ΤΑΡ, έχετε στην Αλεξανδρούπολη το έργο της FSRU (της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επέστησα σήμερα την προσοχή στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπορίσοφ για να προχωρήσει ο αγωγός IGB, που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συνενώνονται. Υπογραμμίζω πάντα, όπως έκανα πριν από μιάμιση εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τη σημασία της ενέργειας ως έναν από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένα πεδίο που αξιοποιεί τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο να εστιάσει θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό τον τομέα και αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του.

Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό (η έξοδος) είναι ένας συνδυασμός πολλών ετών σκληρής δουλειάς από τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές κυβερνήσεις και θα χρειαστεί συνέχιση της δουλειάς και της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ πως αυτό που δίνει το τέλος του τρίτου προγράμματος είναι μια ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα, οι ευκαιρίες που υπάρχουν και η μείωση του ρίσκου. Κι αυτό είναι που αναζητούν οι επενδυτές, μια κάποιου είδους προβλεψιμότητα. Είμαστε προσηλωμένοι στο να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση, που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γιατί αυτό θα αποτελέσει κλειδί για να υπάρξει η ανάπτυξη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη ζημία που έγινε από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση.

Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πώς προχωρούν οι προετοιμασίες και τι νέο θα φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Έκθεση;

Θα πω δυο πράγματα: είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το πόσο επιτυχημένη είναι η συνεργασία μας με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι εταιρείες θα έχουν καλή παρουσία, μιλούσα και πριν με τον περιφερειάρχη (Κεντρικής Μακεδονίας) κ. Τζιτζικώστα για όλες τις πολιτιστικές, τις κοινωνικές και τις ακαδημαϊκές εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε γύρω από τη Διεθνή Έκθεση. Δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό σόου. Θα είναι μια ευκαιρία να φέρουμε με θετικό τρόπο στο επίκεντρο το αμερικανικό brand και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ιδιαίτερα τις αμερικανικές σχέσεις με τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση μιλούν για μια «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ με τη συμφωνία των Πρεσπών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι ένα θέμα που η (ελληνική) κυβέρνηση θα πρέπει να το υποστηρίξει όπως και η κυβέρνηση στα Σκόπια. Είδαμε τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ως ένα πολύ θετικό βήμα προόδου που θα φέρει μεγάλα οφέλη και για τις δύο χώρες, μόλις εφαρμοστεί πλήρως.