Σε τεντωμένο σκοινί η Γερμανία λόγω του μεταναστευτικού: Τελεσίγραφο τριών ημερών στην Μέρκελ από τον Ζέεχοφερ

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εσωτερικών της Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ, ότι έχει τρεις ημέρες να αλλάξει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό.

Ο Ζέεχοφερ, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στις επόμενες 72 ώρες, τότε θα υποβάλει την παραίτηση του τόσο από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών όσο και από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Αυτό που ζητά ο Ζέεχοφερ είναι να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα με την Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα.

Ο επικεφαλής του CSU επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο με δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες-CDU): «Ναι θα παραιτηθώ και από τις δύο θέσεις και αυτό θα γίνει σε τρεις ημέρες».

Στο μεταξύ, ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών, δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Tελευταία παραχώρηση», διαμηνύει ο Χορστ Ζεεχόφερ στους Χριστιανοδημοκράτες, ορίζοντας το νέο ραντεβού της Κ.Ο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για σήμερα στις 17.00 μ.μ (ώρα Γερμανίας). Ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δίνει νέα διορία στη καγκελάριο επισημαίνοντας πώς αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια για να τα βρουν τα δύο κόμματα.

Εκτός από την Μέρκελ, τον Ζέεχοφερ θέλουν να μεταπείσουν και από το κόμμα του, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριοος έκανε λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της.

Το στίγμα της άποψης της πλευράς Μέρκελ για το προσφυγικό έδωσε η ΓΓ του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δηλώνοντας από το Βερολίνο ότι «το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στα σύνορα θα έστελνε, κατά την άποψή μας, το λάθος μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας».