(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το βιβλίο του Θ.Κάππου «Αριστερά Πολιτική και Ποδόσφαιρο»

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θανάση Κάππου «Αριστερά Πολιτική και Ποδόσφαιρο» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018, στον ημιυπαίθριο χώρο του δημόσιου κολυμβητηρίου της Πάτρας «Α. Πεπανός». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας, παρουσία δεκάδων πολιτών.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελλάκης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα του ΠΕΑΚ στην κοινωνία, το πνεύμα και τον πολιτισμό μέσα από εκδηλώσεις. Μίλησε για την αποκατάσταση των αθλητικών χώρων που παρελήφθησαν το 2015 αποδυναμωμένοι, κατεστραμμένοι και αποψιλωμένοι, με 2 άτομα προσωπικό και για τη σημερινή προσπάθεια με τους 23 εργαζόμενους και τον σχεδιασμό της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των χώρων. Στάθηκε στο γεγονός ότι μόνο μέσα από συγκλίσεις και συνεργασίες και με γνώμονα την ηθική και την αξιοπρέπεια, μπορεί να πάει μπροστά και η αριστερά και η πολιτική και το ποδόσφαιρο, κυρίως όμως η κοινωνία.Πάτρα:Το βιβλίο του Θ.Κάππου «Αριστερά Πολιτική και Ποδόσφαιρο» (Φωτο)
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Γκόβας παρουσίασε το βιβλίο, τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, επισημαίνοντας το υψηλό φρόνημα των αριστερών ποδοσφαιριστών στην περίοδο της κατοχής. Έκανε αναφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στο πάθος των οπαδών γι΄ αυτό και στον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή των φιλάθλων. Μίλησε για τον φανατισμό και τη γαλούχηση σε φασιστική και βίαιη συμπεριφορά, για το χρήμα που κινείται γύρω από το ποδόσφαιρο και για τον πλήρη έλεγχο που ασκεί το σύστημα σε νίκες και ήττες, για τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην πολιτική ζωή, παρά την επίφαση του no politica. Κλείνοντας επεσήμανε την αναγκαιότητα να ξεριζωθεί αυτό το απόστημα από το ποδόσφαιρο. Ενδιάμεσα στην παρουσίαση, ο αθλητής του beach soccer της ΝΑΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ και αναπληρωματικό μέλος της Διοικούσας επιτροπής του ΠΕΑΚ, Γιώργος Ζαχαρίου, διάβασε δύο αποσπάσματα από το βιβλίο, για τον Νίκο Πολυκράτη (καπετάν Νικήτα) και για το γκολ που δεν “μπήκε” ποτέ στον ποδοσφαιρικό αγώνα, προκριματικό του Μουντιάλ, στη Χιλή του 1973.
Στο τέλος μίλησε ο Θανάσης Κάππος, έχοντας στην αγκαλιά του την κόρη του.
Ο συγγραφέας στάθηκε σε σημεία του βιβλίου, όπως στις συνεντεύξεις με τους Social Waste, τον Παπάζογλου και τον Τσίπρα, εμπλουτίζοντας με επιπλέον πληροφορίες και παραλειπόμενα.
Εξήρε τις ποδοσφαιρικές γνώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και τη διάθεσή του να εξυγιάνει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα, επίσης, στάθηκε στη μετονομασία του γηπέδου των Προσφυγικών, σε γήπεδο “Νίκου Πολυκράτη”.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Χριστακόπουλος.

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, παρεμβάσεις έκαναν ο παλιός αθλητής και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος και εκ μέρους του Ολυμπιακού Πατρών ο Κώστας Καλπουζάνης.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, η βουλευτής Πειραιά Λίνα Κασιμάτη και οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός και Αντρέας Ριζούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δυτ. Ελλάδος Δημήτρης Δριβίλας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου και μέλος της αθλητικής επιτροπής του δήμου Πατρέων Κώστας Καραγκούνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς από τη Νέα Πόλη και Ουρανία Μπίρμπα από τη ΡΑΠ.
Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, καθώς και παράγοντες και αθλητές από διάφορα αθλήματα.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, η μουσική παρουσία κουαρτέτου νυκτών εγχόρδων με τους Παναγιώτη Ρουσσέα (μαντολίνο), Βασίλη Σωμάκος (μάντολα), Κώστα Λοτσάρη (κιθάρα) και Νίκο Φωτόπουλο (μαντολίνο), οι οποίοι πλημμύρισαν τον χώρο με όμορφες μελωδίες.
Να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση υποστηρίχθηκε οργανωτικά από τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών του ΠΕΑΚ Πάτρας.
Η τεντούρα που προσέφερε η ποτοποιία «Χάχαλη», έδωσε τη γευστική νότα της πόλης στην εκδήλωση.