Χανιά: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από σήμερα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στην Κρήτη

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται από σήμερα τα δύο Πυροσβεστικά ελικόπτερα μεσαίου τύπου «Kamov» που θα επιχειρούν από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη Γιάννης Μαραγκάκης, «είναι δύο εναέρια μέσα με μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα, που ταιριάζουν με το ανάγλυφο της περιοχής και η συνδρομή τους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών αναμένεται να είναι καθοριστική».

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν νερό βάρους περίπου 4 τόνων με τους ειδικούς κάδους, έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν από κοινού, ενώ από την στιγμή που θα δοθεί εντολή για την ενεργοποίηση τους είναι στον αέρα σε περίπου 20 λεπτά. Τα «Kamov» έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με νερό από παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ η επιχειρησιακή τους δυνατότητα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού με ακρίβεια και ασφάλεια ακόμα και σε περίπτωση ισχυρών ανέμων.

«Υπάρχει ο αντιπυρικός σχεδιασμός για την Κρήτη, το σύνολο του προσωπικού βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά ζητάμε και τη συνδρομή των πολιτών στην προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου της εκδήλωσης πυρκαγιών», τονίζει ο κ. Μαραγκάκης. Παράλληλα, θυμίζει ότι πλέον οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για όσους θεωρηθούν υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών είναι πολύ αυστηρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ