Αφγανιστάν: Τη διενέργεια έρευνας ζητεί η κοινότητα των Σιχ μετά την επίθεση στη Τζαλαλαμπάντ

Η μικρή κοινότητα των Σιχ στο Αφγανιστάν ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα και κατήγγειλε σήμερα την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τα μέλη της, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Τουλάχιστον 17 μέλη της μειονότητας των Σιχ και των Ινδουιστών στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και ένας υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση αυτοκτονίας στην αγορά της Τζαλαλαμπάντ, από την οποία έχασαν συνολικά τη ζωή τους 21 άνθρωποι.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή στο ανατολικό Αφγανιστάν ανέλαβε το βράδυ το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δήλωσε ότι είχε στόχο τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Ανάμεσά στους Σιχ που σκοτώθηκαν ήταν ο Άβταρ Σινγκ, ο οποίος μόλις είχε οριστεί εκπρόσωπος της κοινότητας αυτής στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξήγησε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της επαρχίας Ναζιμπουλάχ Καμαουάλ, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε ο Ινδός πρεσβευτής στην Καμπούλ.

Ο Σινγκ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος της μειονότητας για τις εκλογές.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 15:00 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) στην αγορά της Τζαλαλαμπάντ που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια της πόλης, όπου ζουν πολλοί Ινδουιστές και Σιχ.

Ο Γάνι έφτασε στην πόλη χθες πρωί για διήμερη επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και να εγκαινιάσει πολλά έργα υποδομών. Η επίθεση σημειώθηκε μόλις ο Γάνι είχε συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους στο γραφείο του κυβερνήτη.

«Ο πρόεδρος εξακολουθεί να είναι στην επαρχία Νανγκαρχάρ και είναι εκτός κινδύνου», διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, ο Σαχ Χουσάιν Μουρταζαούι.

«Θάνατος στην κυβέρνηση, θάνατος στον Άσραφ Γάνι», φώναζαν σήμερα άνδρες την ώρα που από το νοσοκομείο έβγαιναν τα φέρετρα των νεκρών για να μεταφερθούν στον ναό των Σιχ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άνθρωποι.

«Ζητάμε να διενεργηθεί κυβερνητική έρευνα για την επίθεση αυτή, σε διαφορετική περίπτωση θα διαδηλώσουμε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία και άλλες ξένες αντιπροσωπείες στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γιος του υποψηφίου, ο Ναρένταρ Σινγκ.

«Είναι μια αδύναμη κυβέρνηση που δεν καταφέρνει να προστατεύσει κανέναν», κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της κοινότητας επρόκειτο να συναντηθούν με τον Γάνι την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.

Η κοινότητα των Σιχ αριθμεί περίπου 20.000 ανθρώπους στο Αφγανιστάν, οι οποίοι ζουν κυρίως στην Καμπούλ, την Τζαλαλαμπάντ και την Κανταχάρ. Το μέγεθος της κοινότητας της εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Πριν από το 1979 οι Σιχ εκτιμώταν ότι έφταναν τις 50.000, όμως οι περισσότεροι έφυγαν από το Αφγανιστάν στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των μουτζαχεντίν και του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ